facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako sa zbaviť návalov horúčavy a cítiť sa lepšie

Príznaky, príčiny a možnosti úľavy od návalov tepla

Návaly tepla sú jedným z najčastejších príznakov, ktoré sprevádzajú menopauzu. Tento fenomén, známy tiež ako horúce záblesky, sa prejavuje náhlym a často veľmi intenzívnym pocitom tepla, ktorý sa šíri po celom tele. Najčastejšie začína na tvári, na krku a hrudi, ale môže sa rozšíriť aj na ďalšie časti tela. Pre mnoho žien je tento stav nielen fyzicky nepríjemný, ale môže tiež ovplyvniť ich psychickú pohodu a každodenný život.

Návaly tepla môžu byť veľmi rozmanité, čo sa týka ich intenzity a frekvencie. Niektoré ženy ich zažívajú niekoľkokrát denne, iné len občas. Počas návalu sa môže zvýšiť srdcový tep, objaví sa potenie a často nasleduje zimnica, akonáhle nával odoznie. Tieto epizódy môžu trvať od niekoľkých sekúnd až po niekoľko minút, hoci niekedy môžu byť oveľa dlhšie. Okrem fyzických príznakov môžu návaly tepla vyvolávať aj pocity úzkosti, podráždenosti alebo dokonca depresie, čo len zvyšuje ich negatívny dopad na kvalitu života.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príčiny návalov tepla

Jedným z hlavných faktorov, ktoré spôsobujú návaly tepla, sú hormonálne zmeny, ku ktorým dochádza počas menopauzy. Zníženie hladiny estrogénu má vplyv na reguláciu telesnej teploty, čo vedie k týmto náhlym pocitom tepla. Termoregulačné centrum v mozgu, konkrétne hypotalamus, ktorý riadi telesnú teplotu, začne na tieto zmeny reagovať prehnane, čo vyvoláva práve tieto návaly.

Aj keď sú návaly tepla najčastejšie spájané s menopauzou, môžu sa vyskytnúť aj u žien, ktoré podstupujú hormonálnu liečbu alebo majú určité zdravotné problémy, ako sú napríklad poruchy štítnej žľazy. Návaly tepla môžu byť tiež vedľajším účinkom niektorých liekov alebo sa môžu objaviť po odstránení vaječníkov, čo vedie k náhlemu poklesu hormónov v tele.

Ďalšími faktormi, ktoré môžu prispievať k výskytu návalov tepla, sú stres, úzkosť, nadváha, konzumácia alkoholu, kofeínu alebo fajčenie. Ženy, ktoré majú sedavý životný štýl alebo trpia chronickým stresom, môžu byť náchylnejšie k častejším a intenzívnejším návalom tepla.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Čo pomáha na návaly tepla?

Pre mnoho žien je dôležité nájsť odpoveď na otázku, čo pomáha na návaly tepla. Existuje niekoľko možností, ako tieto nepríjemné príznaky zmierniť alebo dokonca úplne eliminovať. Jedným z odporúčaných spôsobov je úprava životného štýlu.

Strava: Strava bohatá na fytoestrogény, ako sú sója, ľanové semienko, cícer alebo tofu, môže pomôcť vyrovnať hormonálnu nerovnováhu a zmierniť návaly tepla. Fytoestrogény napodobňujú účinky estrogénu v tele, čo môže viesť k menším výkyvom teploty. Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu korenistých jedál, kofeínu a alkoholu, ktoré môžu zhoršovať príznaky.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie a znížiť frekvenciu a intenzitu návalov tepla. Cvičenia, ako je joga, pilates alebo aj obyčajná chôdza, môžu pomôcť regulovať hormonálnu rovnováhu a zlepšiť náladu, čo môže znížiť stres a tým aj výskyt návalov.

Techniky zvládania stresu: Stres je jedným z významných spúšťačov návalov tepla. Techniky zvládania stresu, ako je joga, meditácia, hlboké dýchanie alebo mindfulness, môžu pomôcť znížiť frekvenciu návalov. Meditácia a relaxačné techniky pomáhajú upokojiť myseľ a telo, čo môže znížiť intenzitu týchto príznakov.

Prírodné prostriedky a hormonálna terapia

Ďalšou možnosťou, ako zmierniť návaly tepla, je použitie prírodných doplnkov stravy alebo bylinných čajov. Byliny ako čierny cohosh (čierny hadinec), šalvia alebo dong quai (angelika čínska) sú známe pre svoje schopnosti znižovať príznaky menopauzy, vrátane návalov tepla. Tieto prírodné prostriedky majú preukázateľný účinok na zmiernenie intenzity a frekvencie návalov tepla. Je však dôležité poradiť sa s odborníkom pred ich užívaním, pretože môžu mať vedľajšie účinky alebo interakcie s inými liekmi.

V prípade, že prírodné metódy nie sú dostatočne účinné, je možné zvážiť konzultáciu s lekárom ohľadom hormonálnej terapie. Hormonálna substitučná terapia (HRT) môže byť veľmi účinná pri znižovaní návalov tepla, pretože dodáva telu estrogény, ktoré pomáhajú stabilizovať telesnú teplotu. Avšak, táto liečba so sebou nesie aj určité riziká, ako je zvýšené riziko rakoviny prsníka alebo krvných zrazenín, preto je dôležité starostlivo zvážiť všetky možnosti a konzultovať svoje symptómy s odborníkom.

Medzi najlepšie zdroje fytoestrogénov patria nasledujúce potraviny: Ľanové semienka, sója, tofu, tempeh, sójové mlieko, broskyne, cesnak, sezamové semienka, brokolica, ružičkový kel a kapusta, orechy, kešu, mandle, pistácie.

Okrem vyššie spomenutých prístupov je dôležité si uvedomiť, že návaly tepla môžu byť tiež ovplyvnené okolnými faktormi, ako je prostredie, stres alebo niektoré potraviny. Napríklad korenisté jedlá, kofeín alebo alkohol môžu u niektorých žien zvyšovať pravdepodobnosť výskytu návalov tepla. Je preto vhodné sledovať, čo vyvoláva tieto príznaky, a upraviť svoje návyky, aby sa minimalizoval ich dopad.

Ak hľadáte odpoveď na otázku, čo pomáha na návaly tepla, je dôležité nájsť metódy, ktoré sú pre vás najúčinnejšie. Každá žena je iná, a čo funguje u jednej, nemusí nutne fungovať u druhej. Je preto vhodné vyskúšať rôzne prístupy a sledovať, ktoré z nich vám prinášajú najväčšiu úľavu.

Návaly tepla môžu byť nepríjemné, ale s vhodnými opatreniami je možné ich zvládnuť a minimalizovať ich dopad na váš každodenný život. Dôležité je počúvať svoje telo, experimentovať s rôznymi metódami a neváhať sa poradiť s odborníkom, ak je to potrebné. S týmto prístupom môžete nájsť to, čo na návaly tepla skutočne pomáha, a zlepšiť tak kvalitu svojho života.

Sdílet:

Kategória
Top