facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako pohánka prospieva vašim črevám a zdraviu

Prínosy pohánky pre trávenie

Pohánka je rastlina, ktorá sa v posledných rokoch teší stále väčšej popularite vďaka svojim zdravotným benefitom. Napriek tomu, že sa často zamieňa za obilninu, v skutočnosti patrí medzi pseudoobilniny. Jednou z najdôležitejších vlastností pohánky je jej pozitívny vplyv na črevá a tráviaci systém. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môže pohánka prispieť k lepšiemu zdraviu čriev a celkovému tráveniu.

Nutričná hodnota a prínosy

Pohánka je bohatá na rôzne vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín, železa, horčíka a vitamínov skupiny B. Vďaka týmto živinám pohánka podporuje zdravé trávenie a môže prispieť k prevencii rôznych tráviacich ťažkostí.

Jedným z kľúčových prvkov, prečo je pohánka tak prospešná pre črevá, je vysoký obsah vlákniny. Vláknina hrá zásadnú úlohu v zdraví tráviaceho systému. Pomáha udržiavať pravidelné pohyby čriev, predchádza zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Nerozpustná vláknina, obsiahnutá v pohánke, zvyšuje objem stolice a podporuje jej ľahší priechod tráviacim traktom, čo môže zmierniť príznaky zápchy.

Pohánka a črevá

Črevná mikroflóra, známa tiež ako črevný mikrobióm, je súbor mikroorganizmov žijúcich v tráviacom trakte. Tieto mikroorganizmy sú nevyhnutné pre trávenie, imunitný systém a celkové zdravie. Pohánka obsahuje prebiotiká, čo sú látky, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v črevách. Pravidelná konzumácia pohánky môže prispieť k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry, čo má pozitívny dopad na trávenie a imunitný systém.

Zápaly v črevách môžu viesť k rôznym zdravotným problémom, vrátane syndrómu dráždivého čreva (IBS) a ďalších chronických tráviacich ťažkostí. Pohánka obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom v tele. Rutín, flavonoid obsiahnutý v pohánke, má protizápalové účinky a môže pomôcť znižovať riziko vzniku zápalových ochorení čriev.

Pohánka a bezlepková diéta

Pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku je pohánka vynikajúcou alternatívou k tradičným obilninám. Pohánka neobsahuje lepok, čo znamená, že je bezpečná pre ľudí, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu. Zaradenie pohánky do jedálnička môže pomôcť získať potrebné živiny bez rizika spojeného s konzumáciou lepku.

Zaradiť pohánku do každodennej stravy je jednoduché a jej využitie je veľmi variabilné. Môžete ju použiť ako prílohu, pridať do šalátov, polievok, alebo si pripraviť tradičnú pohánkovú kašu. Pohánka je tiež skvelou voľbou pre pečenie, môžete ju pridať do chleba, muffinov alebo palaciniek. Okrem podpory zdravia čriev má pohánka mnoho ďalších zdravotných benefitov. Je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a môžu znižovať riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Pohánka obsahuje tiež horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému a svalov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako správne pripraviť pohánku

Správna príprava pohánky je kľúčová pre zachovanie jej nutričných hodnôt a pre maximalizáciu jej prínosu pre črevá. Pohánku pred varením dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, aby sa odstránili prípadné nečistoty. Potom ju varte v pomere 1:2 (1 diel pohánky na 2 diely vody) po dobu 15-20 minút, kým nezmäkne. Pohánku môžete tiež predom namočiť, aby sa skrátila doba varenia.

Pohánka si našla svoje miesto aj v modernej gastronómii. Šéfkuchári po celom svete objavujú jej unikátnu chuť a textúru. Z toho dôvodu ju zaraďujú do svojich receptov. Môžete sa stretnúť s pohánkou v rôznych podobách, od tradičných jedál až po moderné gastronomické výtvory. Pohánka je skvelým doplnkom vegetariánskych a vegánskych jedál, ale hodí sa aj do jedál s mäsom.

Ďalšie zdravotné benefity

Okrem podpory tráviaceho zdravia má pohánka mnoho ďalších zdravotných prínosov. Napríklad, vďaka obsahu rutínu, pohánka prispieva k zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu zdravia kardiovaskulárneho systému. Rutín je flavonoid, ktorý pomáha posilňovať krvné cievy, znižuje riziko kŕčových žíl a chráni telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Pohánka môže byť tiež cenným spojencom pri snahe o chudnutie. Jej vysoký obsah vlákniny zaisťuje dlhší pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť celkový príjem kalórií. Navyše, nízky glykemický index pohánky pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo môže zabrániť náhlym chutiam na sladké.

Pre osoby s diabetom je pohánka ideálnou potravinou, pretože jej konzumácia nevedie k rýchlemu nárastu hladiny cukru v krvi. Pohánka obsahuje zložité sacharidy, ktoré sa pomaly rozkladajú a postupne uvoľňujú glukózu do krvného obehu. Tento postupný proces pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je kľúčové pre osoby trpiace cukrovkou.

Detoxikácia tela je proces odstraňovania škodlivých látok z organizmu. Pohánka obsahuje antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré podporujú prirodzené detoxikačné procesy v tele. Konzumácia pohánky môže pomôcť eliminovať toxíny a podporiť zdravie pečene, čo je kľúčový orgán zodpovedný za detoxikáciu.

Vitamíny skupiny B obsiahnuté v pohánke, najmä B6 a B12, sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému. Tieto vitamíny podporujú tvorbu neurotransmiterov, ktoré sú kľúčové pre prenos nervových impulzov. Pravidelná konzumácia pohánky môže prispieť k zníženiu stresu, zlepšeniu nálady a celkovému duševnému zdraviu.

Pohánka je nielen chutná, ale aj veľmi prospešná pre naše črevá a celkové zdravie. Jej vysoký obsah vlákniny, prebiotík a antioxidantov prispieva k zdravému tráveniu a prevencii tráviacich ťažkostí. Bezlepková povaha pohánky ju činí ideálnou voľbou pre osoby s celiakiou alebo neznášanlivosťou na lepok. Zaradenie pohánky do každodennej stravy môže priniesť mnoho zdravotných výhod a podporiť celkové zdravie čriev.

Sdílet:

Kategória
Top