facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Objavte výhody pohánky pre vaše zdravie

Pohanka je výnimočná pseudoobilovina, ktorá sa teší stále väčšej obľube vďaka svojim bohatým výživovým hodnotám a všestrannému využitiu v kuchyni. Táto bezlepková superpotravina, ktorá patrí medzi pseudoobiloviny ako sú napríklad quinoa alebo amarant, je cenným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by pohanka nemala chýbať vo vašom jedálničku a aké má prínosy pre zdravie.

Výživové vlastnosti pohanky

Pohanka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Obsahuje približne 11 % bielkovín, čo je viac ako u väčšiny obilovín. Tieto bielkoviny majú vysokú biologickú hodnotu vďaka optimálnemu pomeru aminokyselín. Pohanka je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje oba typy vlákniny, rozpustnú aj nerozpustnú. Rozpustná vláknina slúži ako živina pre prospešné baktérie v črevnej mikroflóre.

Medzi ďalšie dôležité živiny, ktoré pohanka obsahuje, patria minerály ako zinok, meď, selén a mangán. Z vitamínov sa v nej nachádzajú najmä vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), E a C. Pohanka je tiež známa svojím vysokým obsahom rutínu, ktorý posilňuje cievy a zvyšuje ich pružnosť. Rutin spolupracuje s vitamínom C a spoločne pôsobia ako silné antioxidanty.

Zdravotné benefity pohanky

Pohanka je obľúbená nielen pre svoje výživové hodnoty, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti. Vďaka obsahu rutínu pomáha pri prevencii a liečbe kŕčových žíl, popraskaných cievok a sklonu k krvácaniu. Rutin tiež podporuje zdravú funkciu cievneho systému a môže prispievať k zmierneniu príznakov silnej menstruácie.

Ďalšou výhodou je, že pohanka neobsahuje lepok, čo z nej robí ideálnu potravinu pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku. Jej vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Pohanka tiež obsahuje antioxidantívne zlúčeniny, ktoré môžu telo chrániť pred oxidačným stresom a zápalovými procesmi. Vďaka obsahu flavonoidov a ďalších fytonutrientov môže pohanka prispieť k prevencii chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a niektoré typy rakoviny.

Pohanka v kuchyni

Pohanka je veľmi všestranná a ľahko sa začlení do rôznych pokrmov. Môže byť použitá ako príloha namiesto ryže alebo cestovín, ale aj ako hlavná ingrediencia v polievkach, salátoch a kašiach. Pohankové múky sú vhodné na pečenie chleba a pečiva, či už samostatne alebo v kombinácii s inými bezlepkovými múkami. Existuje mnoho spôsobov, ako pohanku pripraviť a konzumovať. Lúpaná pohanka sa používa ako kroupy alebo lámanka, pohankové vločky sú ideálne do raňajkových zmesí a pohanková múka sa skvele hodí na pečenie. Môžete ju tiež použiť ako základ pre pohankové placky alebo palacinky.

Vyskúšajte napríklad pohankové rizoto s hubami a zeleninou, pohankové palacinky plnené ovocím alebo pohankové kaše na sladko či na slano. Pohanka sa tiež hodí do polievok, napríklad do tradičnej slovenskej polievky známej ako "pohanková". Pre inšpiráciu môžete vyskúšať pohankové recepty, ktoré zahŕňajú pohankové rezance soba, pohankové lievance alebo dokonca pohankové dezerty. Výborným nápadom je tiež pohankové pesto, ktoré môžete použiť ako omáčku na cestoviny alebo dip k zelenine.

Pohanka a udržateľnosť

Pestovanie pohanky je šetrné k životnému prostrediu, pretože vyžaduje menej chemických postrekov a hnojív než iné plodiny. Pohanka má navyše krátky vegetačný cyklus, čo z nej robí efektívnu a ekologicky udržateľnú plodinu. Jej pestovanie prispieva k biodiverzite a zlepšuje kvalitu pôdy. Pohanka sa pestuje hlavne v oblasti strednej a východnej Európy, ale jej popularita rastie aj v iných častiach sveta. Vďaka svojej relatívnej nízkej náročnosti na podmienky je ideálnou plodinou pre udržateľné poľnohospodárstvo.

Ekologický prístup k pestovaniu pohanky zahŕňa aj rotáciu plodín, ktorá pomáha udržiavať úrodnosť pôdy a znižuje riziko erózie. Pohanka je často používaná ako meziplodina, čo znamená, že sa pestuje medzi hlavnými plodinami, aby zlepšila pôdnu štruktúru a znížila potrebu syntetických hnojív.

Pohanka vo svete

Vo svete sa pohanka teší veľkej obľube, predovšetkým v Ázii a Európe. V Japonsku sa z nej pripravujú slávne nudle soba, ktoré sú obľúbené pre svoje nutričné hodnoty a charakteristickú chuť. V Rusku a Ukrajine sa pohanka často konzumuje vo forme kaše známej ako "kaša", ktorá je základom mnohých tradičných pokrmov.

Na Západe rastie popularita pohanky vďaka rastúcemu záujmu o zdravú výživu, udržateľnosť a bezlepkové produkty. Mnoho ľudí objavuje pohanku ako skvelú alternatívu k tradičným obilninám a ako súčasť rôznych diét, vrátane paleo a keto diét. V Indii sa pohanka používa počas pôstov a náboženských sviatkov, keď je mnoho tradičných obilnín zakázaných. Pohanka je tu známa pod názvom "kuttu" a je základom pre prípravu pokrmov ako sú kuttu ka atta (pohanková múka) alebo kuttu ke pakore (pohankové frittery).

Pohanka je jednoduchým krokom k zlepšeniu stravy

Pohanka je superpotravina, ktorá si určite zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Vďaka svojim výživovým hodnotám, zdravotným benefitom a ekologickému pestovaniu je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravé a udržateľné potraviny. Či už ju použijete ako základ pre hlavné jedlá, prísadu do šalátov alebo na pečenie, pohanka vám poskytne cenné živiny a podporí vaše zdravie. Vyskúšajte rôzne recepty s pohankou a objavte jej všestrannosť spolu s skvelou chuťou.

Vďaka všestrannosti pohanky môžete neustále experimentovať s novými receptami a spôsobmi prípravy. Pohanka vás prekvapí nielen svojimi zdravotnými benefitmi, ale aj bohatou chuťou, ktorá obohatí váš jedálny lístok a prinesie do neho nový rozmer. Nezáleží na tom, či ste vegan, vegetarián, bezlepkový stravník alebo jednoducho hľadáte zdravšie alternatívy - pohanka je skvelou voľbou pre každého.

Sdílet:

Kategória
Top