facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Vitamín K2 tajomstvo zdravých kostí a srdca

Keď sa hovorí o vitamínoch a ich prínosoch pre naše zdravie, väčšina ľudí si okamžite vybaví vitamín C pre imunitný systém alebo vitamín D pre zdravé kosti. Ale čo vitamín K2? Možno ste o ňom počuli len málo, ale vedzte, že jeho úloha v našom tele je zásadná a jeho nedostatok môže mať vážne následky. Vitamín K2, často prehliadaný, je jedným z kľúčových faktorov pre zdravie kostí a ciev a jeho príjem z potravín je niečo, na čo by sme mali klásť väčší dôraz.

Čo je vitamín K2 a prečo je dôležitý?

Vitamín K2 je jedným z dvoch hlavných typov vitamínu K, pričom druhým je vitamín K1. Zatiaľ čo K1 je primárne zodpovedný za krvnú zrážanlivosť, K2 hrá kľúčovú úlohu v metabolizme vápnika. Zjednodušene povedané, vitamín K2 pomáha smerovať vápnik do správnych častí tela, ako sú kosti a zuby, a zároveň zabraňuje jeho ukladaniu tam, kde by mohol byť škodlivý, napríklad v cievach.

Vápnik je nevyhnutný pre zdravie kostí, ale ak nie je správne regulovaný, môže sa hromadiť v cievach a spôsobovať ich tvrdnutie, čo vedie k srdcovým ochoreniam. Vitamín K2 je teda zásadný pre prevenciu osteoporózy a kardiovaskulárnych chorôb. Môže tiež hrať úlohu v prevencii rakoviny a ďalších chronických ochorení.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Kde nájdeme vitamín K2?

Vitamín K2 sa prirodzene vyskytuje hlavne v živočíšnych produktoch a fermentovaných potravinách. Ak teda nekonzumujete dostatok týchto potravín, môže byť váš príjem vitamínu K2 nedostatočný. Medzi najbohatšie zdroje tohto vitamínu patrí tradičné japonské jedlo natto, ktoré je vyrobené z fermentovaných sójových bôbov a je bohaté na K2 typu MK-7.

Ďalšími dobrými zdrojmi sú fermentované mliečne produkty ako syr gouda, brie a camembert, najmä ak pochádzajú od kráv pasúcich sa na tráve. Vitamín K2 sa tiež nachádza v mäse zvierat chovaných na pastve, najmä v orgánovom mäse ako pečeň a srdce, a tiež v tuku týchto zvierat. Vaječné žĺtky od sliepok chovaných na voľnom výbehu alebo kŕmených prírodným krmivom majú vyšší obsah vitamínu K2.

Ďalším dobrým zdrojom je maslo od kráv kŕmených trávou, ktoré odporúčame vyberať od malých farmárov či z bio produkcie.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Aký je váš denný príjem vitamínu K2?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vitamínu K2 denne prijímate? Bohužiaľ, neexistuje presne stanovená denná dávka pre vitamín K2, ako je tomu napríklad u vitamínu C alebo D. Avšak, odborníci odporúčajú konzumovať aspoň 100 mikrogramov denne pre udržanie optimálneho zdravia. Pre mnoho ľudí je ale obtiažne dosiahnuť túto úroveň iba z potravy, najmä ak ich strava neobsahuje dostatok vyššie spomínaných potravín.

Vitamín K2 a jeho vzťah k iným živinám

Vitamín K2 úzko spolupracuje s ďalšími kľúčovými živinami, ako je vitamín D a vápnik. Vitamín D pomáha zvyšovať absorpciu vápnika zo čreva, zatiaľ čo vitamín K2 zabezpečuje, že tento vápnik je správne využitý a zabraňuje jeho usadzovaniu na nesprávnych miestach, ako sú tepny. Tento synergický vzťah znamená, že by ste mali dbať na dostatočný príjem nielen vitamínu K2, ale aj vitamínu D a vápnika pre dosiahnutie maximálneho zdravotného prínosu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Aké sú dôsledky nedostatku vitamínu K2?

Nedostatok vitamínu K2 môže viesť k niekoľkým závažným zdravotným problémom. Najviac diskutovaným je zvýšené riziko osteoporózy. Kosti bez dostatočného prísunu vitamínu K2 sa stávajú krehkejšími a náchylnejšími k zlomeninám. To je zvlášť problematické u staršej populácie, kde je riziko zlomenín už tak zvýšené.

Ďalším vážnym dôsledkom nedostatku vitamínu K2 je zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ako už bolo spomenuté, vitamín K2 pomáha regulovať hromadenie vápnika v cievach. Bez dostatočného množstva K2 môže vápnik začať tvrdnúť cievy, čo vedie k ateroskleróze a zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Vitamín K2 v rámci modernej stravy

V modernej strave je stále ťažšie zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu K2, najmä s rastúcou obľubou vegánskych a vegetariánskych diét, ktoré často postrádajú živočíšne produkty. To neznamená, že rastlinná strava je zlá, ale je dôležité vedieť, ako zabezpečiť dostatok všetkých nevyhnutných živín.

Pre tých, ktorí pravidelne nekonzumujú potraviny bohaté na vitamín K2, môžu byť vhodným riešením doplnky stravy. Pri ich výbere je dôležité zvoliť kvalitné produkty obsahujúce formu K2 ako MK-7, ktorá má dlhšiu účinnosť v tele. Vitamín K2 je kľúčový pre udržanie zdravia, predovšetkým pre podporu zdravia kostí, prevenciu srdcových ochorení a spoluprácu s inými vitamínmi.

Zaradenie potravín bohatých na K2 alebo zváženie doplnkov môže byť cestou k dlhému a zdravému životu. Premýšľajte, či pre svoje zdravie robíte maximum, pretože prevencia je vždy lepšia ako liečba.

Sdílet:

Kategória
Top