facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Proč je tamari lepší než bežná sójová omáčka

Poutavý svet tamari omáčky

Tamari je tradičná japonská fermentovaná sójová omáčka, ktorá si získava stále väčšiu obľubu po celom svete, a to najmä vďaka svojej jedinečnej chuti a zdravotným benefitom. V tomto článku sa pozrieme na to, čo to tamari vlastne je, aké má zloženie, aká je jeho história, výhody a možné riziká spojené s jeho konzumáciou, a k čomu môže slúžiť ako alternatíva.

Čo je to tamari?

Tamari je druh sójovej omáčky, ktorý pochádza z Japonska. Na rozdiel od klasickej sójovej omáčky, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov a pšenice, sa tamari tradične vyrába pouze z fermentovaných sójových bôbov, čo z neho robí ideálnu voľbu pre osoby s intoleranciou na lepok. Uplatnenie tiež nájdu tí, ktorí dodržujú bezlepkovú diétu. Tamari má bohatú, hlbokú chuť a je menej slaná než bežná sójová omáčka, čo ju robí obľúbenou prísadou v mnohých kuchyniach.

História tamari

História tamari siaha tisíce rokov späť do starovekého Japonska. Prvé zmienky o fermentovaných sójových omáčkach pochádzajú už z obdobia Nara (710-794 n. l.), kedy sa fermentované potraviny stali bežnou súčasťou japonskej stravy. Tamari ako špecifický druh sójovej omáčky sa však objavil až v období Edo (1603-1868 n. l.). V tej dobe bolo tamari považované za vedľajší produkt pri výrobe miso pasty, ďalšej obľúbenej fermentovanej potraviny. Postupom času sa však tamari stalo obľúbeným pre svoju výraznú chuť a začalo sa vyrábať samostatne.

Zloženie tamari

Hlavnou složkou tamari sú sójové bôby, ktoré prechádzajú procesom fermentácie za použitia soli, vody a niekedy aj špecifických druhov plesní či baktérií. Výsledná omáčka je tmavá, hustá a má bohatú, umami chuť. Pretože omáčka neobsahuje pšenicu, je prirodzene bezlepková, čo je jedna z jej hlavných výhod oproti bežnej sójovej omáčke.

Výhody tamari

Tamari je nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahuje aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi bielkovín a sú dôležité pre rôzne telesné funkcie. Fermentácia, ktorou tamari prechádza, tiež prispieva k četným zdravotným prínosom, pretože fermentované potraviny sú známe svojimi probiotickými vlastnosťami. Tieto probiotiká môžu prispieť k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu čriev.

Ďalšou výhodou tamari je jeho nízky obsah soli v porovnaní s bežnou sójovou omáčkou. To je dôležité pre osoby, ktoré sledujú svoj príjem sodíka, a pre tých, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy k tradičným omáčkám. Navyše obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú telo chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi. Antioxidanty sú kľúčové pre prevenciu mnohých chronických ochorení a podporu celkového zdravia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Možné riziká konzumácie tamari

Aj keď je tamari všeobecne považované za zdravú a bezpečnú prísadu, existujú určité riziká, ktoré sú spojené s jeho konzumáciou. Jedným z hlavných rizík je vysoký obsah soli, ktorý môže byť problémom pre osoby s vysokým krvným tlakom alebo pre tých, ktorí musia obmedziť príjem sodíka. Napriek tomu, že obsah soli v tamari je nižší než v bežnej sójovej omáčke, je stále dôležité ho konzumovať s mierou.

Ďalším potenciálnym rizikom je alergia na sóju. Osoby, ktoré majú alergiu na sóju, by sa mali tamari vyhýbať, pretože by mohlo vyvolať alergickú reakciu. Okrem toho je potrebné dávať pozor na kvalitu a pôvod tamari, keďže niektoré lacnejšie varianty môžu obsahovať pridané konzervanty a ďalšie chemikálie, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

Tamari ako alternatíva

Tamari je skvelou alternatívou k bežnej sójovej omáčke, najmä pre osoby s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa snažia vyhnúť lepku. Okrem toho, že je tamari bezlepkové, má tiež bohatšiu a plnšiu chuť, čo ho robí vhodným doplnkom pre rôzne kulinárske použitie. Môže byť použité ako marináda, dresing, alebo dokonca ako prísada do polievok a dusených pokrmov.

Pre vegetariánov a vegánov je tamari ideálnou voľbou, pretože dodáva pokrmom umami chuť, ktorá môže nahradiť mäso alebo ryby. Táto chuťová hĺbka robí tamari obľúbeným medzi šéfkuchármi a domácimi kuchármi po celom svete. Použitie tamari vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni je obzvlášť cenné, pretože dodáva pokrmom komplexnosť a intenzitu, ktorú je inak ťažké dosiahnuť.

Tamari v kuchyni

Okrem tradičného použitia v japonskej kuchyni sa tamari stáva stále populárnejšie aj v západnej kuchyni. Môžete ho použiť ako prísadu do marinád na mäso, ryby alebo tofu, kde jeho bohatá chuť dodá pokrmom jedinečný šmrnc. Tamari tiež skvele funguje ako základ pre dresingy na šaláty, pričom jeho umami chuť môže výrazne obohatiť zeleninové zmesi.

Ak ste fanúšikmi ázijskej kuchyne, tamari môže byť použité ako základ pre rôzne omáčky a dipy, ktoré doplnia napríklad sushi, sashimi alebo knedličky. Jeho bohatá chuť sa skvele hodí aj do polievok, kde môže nahradiť bežnú sójovú omáčku a dodať polievke hĺbku a komplexnosť.

Výroba domáceho tamari

Ak máte záujem o autentický kulinársky zážitok, môžete sa pokúsiť vyrobiť si vlastné tamari doma. Proces je síce časovo náročný, ale výsledná omáčka stojí za to. Budete potrebovať kvalitné sójové bôby, soľ, vodu a kultúru plesní alebo baktérií na fermentáciu. Sójové bôby sa namáčajú, varia a potom fermentujú po dobu niekoľkých mesiacov, než sa získa hotová omáčka.

Domáce tamari má nielen výnimočnú chuť, ale umožňuje vám tiež kontrolovať zloženie a kvalitu použitých surovín. Môžete si tak byť istí, že vaša omáčka neobsahuje žiadne nežiadúce prísady alebo konzervanty.

Tamari a udržateľnosť

S rastúcim záujmom o udržateľnosť a ekologicky šetrné potraviny sa tamari stáva obľúbenou voľbou aj z hľadiska udržateľnosti. Výroba tamari vyžaduje menej vody a energie než produkcia mnohých iných sójových omáčok, čo prispieva k nižšej ekologickej stope. Navyše je fermentácia prirodzený proces, ktorý nevyžaduje chemické látky alebo umelé prísady.

Okrem toho je tamari často balené v recyklovateľných obaloch, čo je ďalší krok smerom k udržateľnosti. Ak teda hľadáte nielen chutnú, ale aj ekologicky šetrnú alternatívu k bežnej sójovej omáčke, tamari je vynikajúca voľba.

Sdílet:

Kategória
Top