facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prečo si vybrať menštruačnú šálku namiesto vložiek

Revolúcia v intimnej hygiene - menštruačná šálka

Menštruačná šálka je moderná hygienická pomôcka, ktorá sa stáva čoraz populárnejšia medzi ženami na celom svete. Jej hlavnou funkciou je zbierať menštruačnú krv, čím ponúka radu výhod oproti tradičným vložkám a tampónom. Tento článok sa podrobne zameria na to, čo menštruačná šálka je, ako funguje, aké má výhody a nevýhody, ekonomické aspekty jej používania, správne čistenie a použitie sterilizačnej misky.

Čo je menštruačná šálka?

Menštruačná šálka je malá, mäkká, opakovane použiteľná nádobka, ktorá sa vkladá do pošvy, aby zachytávala menštruačnú krv. Väčšina šálok je vyrobená z lekárskeho silikónu, latexu alebo termoplastického elastomeru (TPE), čo sú materiály, ktoré sú hypoalergénne a bezpečné pre telo. Šálka je navrhnutá tak, aby sa prispôsobila tvaru vagíny a poskytovala maximálny komfort.

Ako menštruačná šálka funguje?

Použitie menštruačnej šálky je pomerne jednoduché. Najprv je potrebné šálku zložiť do menšieho tvaru, aby sa ľahko vložila do pošvy. Po vložení sa šálka rozvinie a prilne k stenám vagíny, čím vytvorí tesnenie, ktoré zabraňuje úniku krvi. Menštruačná krv sa zbiera do šálky, ktorý možno nosiť až 12 hodín v závislosti na intenzite menštruácie. Potom sa šálka vyberie, vyprázdni, opláchne vodou a znovu vloží.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Výhody menštruačnej šálky

Jednou z najväčších výhod menštruačnej šálky je jej šetrnosť k životnému prostrediu. Keďže je opakovane použiteľná, znižuje množstvo odpadu z jednorazových hygienických produktov, ako sú vložky a tampóny. To má pozitívny dopad na životné prostredie, najmä ak vezmeme do úvahy, že jednorazové produkty často končia na skládkach alebo v oceánoch.

Ďalšou výhodou je ekonomická stránka veci. Zatiaľ čo počiatočná investícia do menštruačnej šálky môže byť vyššia ako u jednorazových produktov, dlhodobo sa vyplatí. Menštruačná šálka môže byť používaná niekoľko rokov, čo znamená značné úspory oproti pravidelnému nakupovaniu vložiek a tampónov.

Zdravotné prínosy menštruačných šálok tiež nemožno prehliadať. Na rozdiel od tampónov, ktoré môžu spôsobiť syndróm toxického šoku (TSS), je riziko pri používaní šálok veľmi nízke. Šálky tiež neobsahujú chemikálie, bielidlá ani parfémy, ktoré sa môžu nachádzať v niektorých jednorazových produktoch.

Nevýhody menštruačnej šálky

Aj napriek mnohým výhodám menštruačnej šálky existujú aj niektoré nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť. Pre niektoré ženy môže byť zavedenie a vybratie šálky spočiatku ťažké a vyžaduje určitú prax, kým sa proces stane pohodlným. Niektoré ženy môžu tiež pociťovať nepohodlie pri nosení šálky, najmä ak nie je správne zavedená alebo ak je nesprávne zvolená veľkosť.

Ďalšou nevýhodou môže byť potreba čistiť šálku počas dňa. Ak ste mimo domova alebo v situácii, keď nie je ľahko dostupná čistá voda, môže byť ťažké šálku správne vyčistiť a znovu zaviesť. Tento problém možno čiastočne riešiť použitím čistiacich obrúskov určených špeciálne pre menštruačné šálky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ekonomická stránka: vložky a tampóny vs. menštruačná šálka

Z ekonomického hľadiska je menštruačná šálka veľmi výhodná. Cena jednej šálky sa pohybuje v rozmedzí 250 až 500 Kč, ale jej životnosť je niekoľko rokov. Ak vezmeme do úvahy, že priemerná žena používa počas jedného menštruačného cyklu okolo 20 vložiek alebo tampónov a cena jedného balenia sa pohybuje okolo 100 Kč, ročné náklady na jednorazové produkty sa môžu pohybovať okolo 1200 Kč. Použitie menštruačnej šálky teda môže viesť k výrazným úsporám už počas prvého roku používania.

Okrem toho je potrebné zvážiť aj čas strávený nakupovaním jednorazových produktov a s tým spojené nepohodlie. S menštruačnou šálkou sa týmto starostiam vyhnete, čo môže byť ďalším významným faktorom pri rozhodovaní.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Čistenie menštruačnej šálky

Správne čistenie menštruačnej šálky je kľúčové pre zabezpečenie jej hygieny a dlhej životnosti. Po každom vybratí je dôležité šálku opláchnuť studenou vodou, aby sa odstránila väčšina krvi, a potom ju umyť teplou vodou a jemným mydlom bez parfému alebo špeciálnym čistiacim práškom. Pred a po každom menštruačnom cykle je tiež odporúčané šálku vyparit vo vode po dobu 5 až 10 minút, aby sa sterilizovala.

Pre ženy, ktoré sú často na cestách alebo nemajú vždy prístup k čistej vode, existujú špeciálne čistiaci obrúsky a roztoky určené priamo pre menštruačné šálky. Tieto produkty sú praktické a ľahko použiteľné, čo uľahčuje údržbu šálky aj v náročných podmienkach.

Sterilizačná miska

Pre uľahčenie sterilizácie menštruačnej šálky používa mnoho žien špeciálne sterilizačné misky. Tieto misky sú navrhnuté tak, aby mohla byť šálka bezpečne vyparená v mikrovlnnej rúre. Sterilizačnú misku naplníte vodou, vložíte do nej menštruačnú šálku a umiestnite do mikrovlnnej rúry na niekoľko minút. Tento proces je rýchly a efektívny, čo zabezpečuje, že šálka bude vždy hygienicky čistá a pripravená na použitie.

Sterilizačné misky sú tiež praktické, ak chcete šálku sterilizovať mimo domova, napríklad na dovolenke alebo pri cestovaní. Sú skladné a ľahko prenosné, čo z nich robí ideálny doplnok pre ženy, ktoré chcú mať istotu, že ich menštruačné pomôcky sú vždy čisté a bezpečné.

Mýty a fakty o menštruačných šálkach

Okoľo používania menštruačnej šálky koluje mnoho mýtov, ktoré môžu niektoré ženy odradiť od jej vyskúšania. Jedným z najčastejších mýtov je, že šálka je nepohodlná alebo že môže byť nebezpečná. Pravdou však je, že správne zavedená šálka by mala byť prakticky neznateľná a je vyrobená z materiálov, ktoré sú pre telo bezpečné.

Ďalší častý mýtus je, že menštruačná šálka nie je vhodná pre panny alebo pre ženy s nízkym dôložným čípkom. V skutočnosti existuje široká škála veľkostí a tvarov šálok, ktoré vyhovujú rôznym anatomickým potrebám, vrátane mladých dievčat a žien s rôznymi fyziologickými vlastnosťami. Mnoho žien, ktoré začali používať menštruačnú šálku, zdieľa pozitívne skúsenosti a recenzie. Väčšina užívateľiek si chváli pohodlie a slobodu, ktorú šálka ponúka, rovnako ako úsporu peňazí a ekologické výhody. Niektoré ženy uvádzajú, že po krátkej dobe praxe sa stalo zavádzanie a vyberanie šálky úplne rutinnou záležitosťou.

Sdílet:

Kategória
Top