facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prečo ľudia strácajú čuch a ako môžete obnoviť tento zmysel?

Aké sú príčiny, aké má dôsledky a ako ju možno liečiť stratu čuchu

Strata čuchu, nazývaná aj anosmia, je problém, ktorý môže zásadne ovplyvniť náš každodenný život. Napriek tomu, že si čuch často neuvedomujeme, jeho strata nás môže prekvapiť svojou intenzitou a vplyvom na našu pohodu. Čuch je neoddeliteľne spojený s chuťou, a preto môže byť pre mnohých ľudí náhla strata čuchu spojená aj s neschopnosťou vnímať chute jedla. To však nie je jediný dôsledok tohto problému – strata čuchu môže ovplyvniť aj našu bezpečnosť a celkové zdravie.

Čo spôsobuje stratu čuchu?

Existuje množstvo dôvodov, prečo môže dôjsť k čiastočnej alebo úplnej strate čuchu. Medzi najčastejšie patria nasledujúce:

  1. Infekcie dýchacích ciest
    Infekcie dýchacích ciest, ako sú nachladnutie, chrípka alebo v poslednej dobe častejšie spomínaný COVID-19, sú jedným z hlavných dôvodov dočasnej straty čuchu. Vírusy môžu spôsobiť zápal v nosovej dutine, ktorý blokuje čuchové receptory a spôsobuje, že dočasne strácame schopnosť vnímať vône. Zatiaľ čo u väčšiny ľudí sa čuch po vyliečení vráti, niektorí môžu zažívať dlhšie problémy.

  2. Alergie
    Ľudia trpiaci alergiami, najmä sennou nádchou, môžu strácať čuch v dôsledku upchatia nosových dutín a zápalu slizníc. Keď je nosová dutina zablokovaná, vône sa nemôžu dostať k čuchovým receptorom, čo vedie k dočasnej strate čuchu. Strata čuchu kvôli alergiám býva väčšinou reverzibilná, akonáhle sa zápal zlepší.

  3. Chronické zápaly nosových dutín (sinusitída)
    Sinusitída je stav, pri ktorom sa zapália nosové dutiny, čo vedie k ich upchatiu a následnej strate čuchu. Tento stav môže byť akútny alebo chronický a v niektorých prípadoch môže vyžadovať chirurgický zásah.

  4. Traumatické poranenia hlavy
    Trauma hlavy, napríklad po úraze alebo nehode, môže poškodiť nervy, ktoré sú zodpovedné za prenos čuchových vnemov do mozgu. V niektorých prípadoch môže dôjsť k trvalej strate čuchu v dôsledku narušenia týchto nervových dráh.

  5. Starnutie
    S vekom sa naše zmysly prirodzene zhoršujú, vrátane čuchu. Tento proces je zvyčajne pozvoľný a strata čuchu u starších ľudí nie je nezvyčajná. Štúdie ukazujú, že čuch sa začína zhoršovať po 60. roku života a u niektorých jedincov môže dôjsť k jeho výraznému oslabeniu.

  6. Nádory
    V niektorých prípadoch môže byť strata čuchu spôsobená prítomnosťou nádoru v nosovej dutine, v oblasti mozgu alebo na nervových dráhach, ktoré zabezpečujú prenos čuchových signálov. Tento typ straty čuchu vyžaduje lekárske vyšetrenie a včasný zásah.

  7. Užívanie liekov
    Niektoré lieky, najmä tie, ktoré sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku, depresie alebo alergií, môžu ovplyvniť čuch. Ak zaznamenáte stratu čuchu po nasadení nových liekov, je dôležité konzultovať túto zmenu s lekárom.

Ako sa prejavuje strata čuchu?

Strata čuchu môže byť buď úplná, teda anosmia, alebo čiastočná, kedy jedinec vníma len niektoré pachy, čo je stav označovaný ako hyposmia. Okrem toho môže byť tento stav dočasný alebo trvalý. Dočasná strata čuchu je častejšia a väčšinou ju spôsobujú infekcie alebo alergie. Trvalá strata čuchu môže byť dôsledkom vážnejších poranení alebo degeneratívnych ochorení.

Dôsledky straty čuchu môžu byť rôzne. Najčastejšie sa ľudia stretávajú s tým, že jedlo stráca chuť, čo vedie k nechutenstvu a v niektorých prípadoch dokonca k strate hmotnosti. Strata čuchu ale tiež ovplyvňuje schopnosť detekovať nebezpečné pachy, ako je dym, plyn alebo pokazené potraviny, čo môže mať vážne následky pre bezpečnosť.

Ako stratu čuchu liečiť?

Liečba straty čuchu závisí od jej príčiny. Ak je spôsobená infekciou alebo alergiou, obvykle postačí liečba týchto stavov, napríklad pomocou antihistaminík, nosových sprejov alebo antibiotík. V prípade chronických zápalov nosových dutín môže byť odporúčaná operácia na odstránenie prekážok, ktoré bránia voľnému prúdeniu vzduchu a vôní.

Pri strate čuchu spôsobenej traumou hlavy alebo nádorovými ochoreniami môže byť liečba zložitejšia a vyžadovať spoluprácu niekoľkých špecialistov, vrátane neurochirurgov alebo onkológov. Bohužiaľ, u niektorých pacientov, najmä u tých, ktorí trpia trvalou stratou čuchu v dôsledku poškodenia nervov, nie je vždy možné čuch úplne obnoviť.

Jedným z prístupov, ktorý môže pomôcť najmä po prekonanej vírusovej infekcii, je čuchový tréning. Tento proces zahŕňa pravidelné pričuchávanie k intenzívnym vôňam, ako je napríklad esenciálny olej z ruže, eukalyptu, citrónu alebo klinčeka. Táto metóda môže podporiť regeneráciu čuchových receptorov a zlepšiť schopnosť vnímať pachy.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Ak strata čuchu pretrváva dlhšie ako niekoľko týždňov alebo je sprevádzaná ďalšími príznakmi, ako je bolesť hlavy, závrat, poruchy zraku alebo silné bolesti v oblasti nosových dutín, je dôležité navštíviť lekára. Odborník vykoná dôkladné vyšetrenie a môže odporučiť zobrazovacie metódy, ako je CT alebo MRI, aby sa zistilo, či sa v nosovej dutine alebo mozgu nenachádzajú abnormality.

Strata čuchu je problém, ktorý môže ovplyvniť viac aspektov nášho života, než by sme si na prvý pohľad mysleli. Aj keď sa môže jednať o dočasný stav, je dôležité venovať mu pozornosť a včas sa obrátiť na odborníka. Správna diagnóza a liečba môžu pomôcť čuch obnoviť, alebo aspoň zmierniť jeho stratu.

Sdílet:

Kategória
Top