facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prečo je dôležité rozlišovať medzi rôznymi typmi olejov?

Aký je rozdiel medzi komedogénnymi a nekomedogénnymi olejmi a prečo je to pre vašu pleť dôležité?

Vo svete starostlivosti o pleť je jednou z najdiskutovanejších tém výber správnych kozmetických produktov, a najmä olejov, ktoré majú významný vplyv na stav našej pokožky. Ak ste niekedy zvažovali začlenenie olejov do svojej starostlivosti o pleť, pravdepodobne ste narazili na pojmy ako komedogénne a nekomedogénne oleje. Tieto termíny sú kľúčové, pretože určujú, aký vplyv môže mať konkrétny olej na vašu pleť, najmä ak bojujete s akné alebo máte sklony k upchávaniu pórov.

Čo sú komedogénne oleje a ako fungujú?

Komedogénne oleje majú sklon upchávať póry, čo vedie k tvorbe akné, čiernych bodiek a ďalších nedokonalostí. Termín "komedogénny" vychádza zo slova komedón, čo je odborný výraz pre upchatý pór. Keď mazové žľazy produkujú nadmerné množstvo oleja (sebum), môže sa zmiešať s odumretými kožnými bunkami a spôsobiť upchatie pórov. Pridanie komedogénneho oleja do starostlivosti o pleť tento proces často ešte zhoršuje, čo je dôvod, prečo sú tieto oleje nevhodné pre ľudí s mastnou alebo aknóznou pleťou.

Medzi komedogénne oleje patria napríklad:

  • Kokosový olej: Tento populárny olej je známy svojimi hydratačnými účinkami, ale pre mnoho ľudí môže spôsobiť upchatie pórov. Je obľúbený pre starostlivosť o vlasy a telo, ale na tvár môže byť príliš ťažký, najmä u mastnejších typov pleti.
  • Kakaové maslo: Vďaka svojim výživným vlastnostiam je obľúbené najmä v zimných mesiacoch, ale podobne ako kokosový olej môže spôsobiť upchatie pórov a vznik akné, najmä ak je používané na tvár.

Komedogénne oleje nemusia byť zlé pre každého – pre ľudí so suchou pleťou môžu poskytovať potrebnú hydratáciu, ale pre ostatných, najmä tých s citlivou, mastnou alebo aknóznou pleťou, je ich používanie rizikové.

Ako sa nekomedogénne oleje líšia?

Na druhej strane nekomedogénne oleje sú formulované tak, aby minimalizovali riziko upchávania pórov. Sú to ľahšie oleje, ktoré sa ľahko vstrebávajú do pokožky, bez toho aby zanechávali ťažký alebo mastný pocit. Tieto oleje sú ideálne pre ľudí s mastnou, zmiešanou alebo citlivou pleťou, pretože poskytujú výživu a hydratáciu bez negatívneho dopadu na kvalitu pórov.

Niektoré z najobľúbenejších nekomedogénnych olejov zahŕňajú:

Jojobový olej: Jeden z najviac odporúčaných nekomedogénnych olejov. Jojobový olej je veľmi podobný prirodzenému mazu, ktorý naša pokožka produkuje. To znamená, že reguluje produkciu mazu a nezanecháva pleť príliš mastnú. Je to ľahký, rýchlo vstrebateľný olej, ktorý poskytuje dostatočnú hydratáciu bez zaťažovania pleti.

  • Arganový olej: Tento olej, bohatý na vitamíny a antioxidanty, je skvelou voľbou pre všetky typy pleti, vrátane problematickej. Nielenže hydratuje, ale tiež zlepšuje elasticitu pleti a chráni ju pred škodlivými vplyvmi prostredia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ďalšími príkladmi nekomedogénnych olejov sú napríklad olej z hroznových semienok, konopný olej alebo slnečnicový olej. Tieto oleje sú cenené pre svoju schopnosť zvládať potreby citlivej a mastnej pleti, bez toho aby spôsobovali problémy s upchávaním pórov.

Ako spoznať, ktorý olej je pre vás ten pravý?

Výber medzi komedogénnymi a nekomedogénnymi olejmi závisí predovšetkým od typu vašej pleti a jej individuálnych potrieb. Ak máte mastnú alebo aknóznu pleť, je všeobecne lepšie siahnuť po nekomedogénnych olejoch, ktoré nezatížia vašu pleť a nebudú podporovať tvorbu pupienkov.

Na druhej strane, ak máte suchú pleť, môžete si dovoliť používať komedogénnejšie oleje, ako je napríklad olivový alebo avokádový olej, ktoré poskytnú hĺbkovú hydratáciu a ochranu.

Jedným z kľúčových faktorov je sledovanie reakcie vašej pleti. Aj keď je olej považovaný za nekomedogénny, každá pleť reaguje odlišne. Preto je dôležité vyskúšať produkt na malej časti pleti, než ho začnete pravidelne používať. Ak zaznamenáte akékoľvek podráždenie, začervenanie alebo zvýšenú tvorbu pupienkov, skúste iný druh oleja.

Komedogénne hodnotenie olejov

Existuje tzv. komedogénna škála, ktorá hodnotí rôzne oleje a zložky na stupnici od 0 do 5, kde 0 znamená, že látka neupcháva póry vôbec, a 5 značí vysokú pravdepodobnosť upchávania pórov. Tento systém však nie je absolútnym meradlom pre všetkých, pretože individuálna reakcia pleti sa môže líšiť.

Napríklad kokosový olej, ktorý má na komedogénnej stupnici hodnotu 4, môže byť pre niektorých ľudí s veľmi suchou pleťou výborným hydratačným prostriedkom, zatiaľ čo pre ľudí s mastnou pleťou môže byť nočnou morou.

Pochopenie rozdielu medzi komedogénnymi a nekomedogénnymi olejmi je zásadné pre každého, kto sa chce starať o svoju pleť vedome a efektívne. Komedogénne oleje môžu byť vhodné pre ľudí so suchou pleťou, zatiaľ čo nekomedogénne oleje sú bezpečnejšou voľbou pre všetky typy pleti, najmä pre tých, ktorí trpia akné alebo sú náchylní k upchávaniu pórov.

Ak chcete zaradiť oleje do svojej každodennej starostlivosti, venujte pozornosť zloženiu a tomu, ako na ne vaša pleť reaguje. Kľúčom je nájsť rovnováhu medzi hydratáciou a udržiavaním zdravej, čistej pokožky.

Sdílet:

Kategória
Top