facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prečo by mal byť zázvor súčasťou vašej stravy

Zázvor a jeho účinky

Zázvor je rastlina, ktorej koreň sa po tisícročia používa nielen v kuchyni, ale aj ako liečebný prostriedok. Účinky zázvoru sú rozmanité a zahŕňajú radu zdravotných benefitov, ktoré môžu výrazne zlepšiť kvalitu nášho života. Tento článok sa zameriava na hlavné benefity zázvoru a jeho použitie.

Tento koreň pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde bol pestovaný a používaný už v starovekých civilizáciách. Jeho koreň má výraznú, pikantnú chuť, ktorá sa hojne využíva v kuchyni po celom svete. Okrem toho je zázvor známy pre svoje liečivé vlastnosti, ktoré boli dokumentované v tradičnej medicíne už tisíce rokov.

Hlavné benefitujúce účinky

Účinky na trávenie

Jedným z najznámejších účinkov je jeho pozitívny vplyv na trávenie. Zázvor stimuluje produkciu žalúdočných štiav a enzýmov, čo pomáha pri rozklade potravy a zlepšuje absorpciu živín. Má tiež schopnosť zmierňovať nadúvanie, plynatosť a zažívacie ťažkosti. Mnoho ľudí užíva zázvorový čaj ako prostriedok proti nevoľnosti a zvracaniu, a to najmä v tehotenstve alebo pri cestovnej nevoľnosti.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Protizápalové a antioxidantné vlastnosti

Ďalší významný účinok zázvoru spočíva v jeho protizápalových vlastnostiach. Gingeroly, bioaktívne zlúčeniny obsiahnuté v zázvore, majú silný protizápalový efekt. Tieto látky môžu pomôcť znížiť zápal v tele a zmierniť bolesti spojené s chronickými ochoreniami, ako je artritída. Okrem toho obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a prispievajú k celkovému zdraviu.

Posilnenie imunitného systému

Zázvor je tiež známy pre svoje schopnosti posilňovať imunitný systém. Pravidelná konzumácia zázvoru môže pomôcť zvýšiť odolnosť tela voči infekciám a chorobám. Zázvor má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti nachladnutiu, chrípke a iným infekciám. Zázvorový čaj s medom a citrónom je populárny domáci liek na nachladenie a bolesť v krku.

Srdce a cievny systém

Ďalším dôležitým účinkom je jeho pozitívny vplyv na srdce a cievny systém. Zázvor môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo prispieva k prevencii srdcových chorôb. Zlepšuje tiež krvný obeh a môže pomôcť pri prevencii krvných zrazenín. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia zázvoru môže mať dlhodobé benefity pre zdravie srdca.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Pomoc pri chudnutí

Zázvor môže byť veľmi užitočný pri chudnutí. Pomáha zvyšovať metabolizmus a spaľovať kalórie, čo môže prispieť k redukcii telesnej hmotnosti. Zázvor tiež zlepšuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť príjem kalórií a podporiť zdravé stravovacie návyky. Niektoré štúdie naznačujú, že môže pomôcť znižovať brušný tuk a zlepšovať telesnú kompozíciu.

Zázvor a duševné zdravie

Posledným, ale nemenej dôležitým účinkom zázvoru je jeho vplyv na duševné zdravie. Zázvor môže pomôcť zlepšovať náladu a znižovať úzkosť. Bioaktívne zlúčeniny v zázvore majú pozitívne účinky na neurotransmitery v mozgu, čo môže prispieť k lepšej psychickej pohode. Zázvor môže tiež pomôcť zlepšovať kognitívne funkcie a chrániť mozog pred degeneratívnymi chorobami, ako je Alzheimerova choroba.

Ďalšie zdravotné benefity zázvoru

Okrem vyššie spomenutých účinkov má zázvor radu ďalších zdravotných prínosov, ktoré stoja za zmienku.

Boj proti oxidačnému stresu

Oxidačný stres je stav, keď dochádza k nerovnováhe medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou tela ich neutralizovať. Zázvor obsahuje silné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom. Tým sa znižuje riziko vzniku chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka a niektoré typy rakoviny.

Zlepšenie dýchacích ciest

Zázvor má tiež priaznivé účinky na dýchací systém. Pomáha uvoľňovať dýchacie cesty a zmierňovať príznaky astmy a iných respiračných ochorení. Zázvorový čaj je často odporúčaný ako prírodný prostriedok pri kašli a zápaloch horných dýchacích ciest.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Podpora detoxikácie

Zázvor môže podporovať detoxikáciu tela tým, že stimuluje funkciu pečene a podporuje vylučovanie toxických látok. To je zvlášť dôležité v dnešnej dobe, keď je naše telo vystavené rôznym škodlivým látkam z prostredia, potravín a liekov.

Zázvor a menštruačné bolesti

Mnoho žien trpí silnými menštruačnými bolesťami, ktoré môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života. Zázvor je prírodný prostriedok, ktorý môže pomôcť zmierniť tieto bolesti vďaka svojim protizápalovým a analgetickým vlastnostiam. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia zázvoru môže byť rovnako účinná ako niektoré bežne používané lieky proti bolesti.

Ako zaradiť zázvor do stravy

Existuje mnoho spôsobov, ako zaradiť zázvor do každodennej stravy a využiť jeho zdravotné benefity.

Čerstvý zázvor

Čerstvý zázvor je najčastejšie používaný v kuchyni. Môžete ho nastrúhať a pridať do rôznych pokrmov, ako sú polievky, omáčky, marinády alebo dezerty. Takisto ho môžete pridať do smoothie alebo džúsu pre zvýšenie jeho výživovej hodnoty.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je jednoduchý a účinný spôsob, ako využiť účinky zázvoru. Stačí nastrúhať čerstvý zázvor, zaliať ho horúcou vodou a nechať chvíľu lúhovať. Môžete pridať citrón a med pre zlepšenie chuti a zvýšenie zdravotných prínosov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zázvorové doplnky

Ak nie ste fanúšikmi čerstvého zázvoru, môžete skúsiť zázvorové doplnky vo forme kapsúl alebo prášku. Tieto doplnky sú často koncentrované a môžu poskytovať všetky zdravotné benefity zázvoru v ľahko konzumovateľnej forme.

Zázvor je skutočným pokladom prírody s mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie. Účinky zázvoru zahŕňajú zlepšenie trávenia, zníženie zápalov, posilnenie imunitného systému, podporu zdravia srdca, pomoc pri chudnutí a zlepšenie duševného zdravia. Pravidelná konzumácia zázvoru môže priniesť radu zdravotných výhod a prispieť k celkovej kvalite života. Ak ste doteraz nezaradili zázvor do svojho jedálnička, je najvyšší čas to napraviť a využiť všetky jeho prínosy pre zdravie.

Sdílet:

Kategória
Top