Objavte silu edamame vo vašej strave
Edamame, táto malá zelená fazuľka, ktorá si v posledných rokoch získala obľubu po celom svete, nie je len chutným spestrením jedálnička, ale aj výživným pokladom. Ale čo vlastne edamame je a prečo by mal byť súčasťou našej stravy? Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.
Čo je edamame?
Edamame sú mladé sójové bôby, ktoré sa zberajú ešte pred úplným zrením. Sú známe svojím jasne zeleným vzhľadom a lahodnou chuťou. V tradičnej japonskej kuchyni sú často podávané ako predjedlo alebo ľahký snack. Jedia sa väčšinou varené alebo dusené a podávajú sa so soľou alebo rôznymi omáčkami.
Je však možné konzumovať aj inak. V modernej gastronómii sa často pridáva do šalátov, pokrmov typu stir-fry alebo sa používa ako prísada do rôznych druhov cestovinových jedál. Okrem toho je možné edamame rozmixovať na krémové pomazánky alebo hummus, čo z neho robí veľmi univerzálnu surovinu. V niektorých receptoch sa edamame pridáva do polievok a dusených pokrmov, čím sa zvýši ich nutričná hodnota a dodá sa im zaujímavý chuťový prvok.
Edamame sa stáva stále populárnejším aj mimo Japonsko vďaka svojim zdravotným prínosom a jednoduchej príprave. Stačí ich len niekoľko minút povariť v osolenej vode alebo pripraviť v pare, a máte zdravý a chutný snack pripravený na okamžitú konzumáciu. Edamame tiež skvele funguje ako príloha k rôznym hlavným jedlám, kde môže nahradiť tradičné zeleninové prílohy ako je hrášok alebo fazuľky.
Navyše je aj skvelým zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegetariáni a vegáni, ktorí hľadajú alternatívy k živočíšnym bielkovinám. Obsahuje tiež esenciálne aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Vďaka vysokému obsahu vlákniny prispieva edamame k zdravému tráveniu a pomáha udržiavať pocit sýtosti po dlhšiu dobu.
Edamame je teda nielen chutné a univerzálne, ale aj nesmierne zdravé. Jeho zaradenie do jedálnička môže priniesť mnoho benefitov pre zdravie a zároveň obohatiť každodennú stravu o nový a zaujímavý prvok.
Výživové hodnoty a zdravotné prínosy
Edamame nie je len chutné, ale aj nesmierne zdravé. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre naše telo. Jedna porcia, čo je približne 155 gramov edamame, obsahuje okolo 18 gramov bielkovín a 8 gramov vlákniny. Navyše je bohaté na vitamíny K, C a B9 (kyselina listová) a tiež na minerály ako železo, horčík a vápnik. Vďaka týmto nutričným hodnotám môže edamame prispieť k udržovaniu zdravej hmotnosti, zlepšovaniu trávenia, posilňovaniu imunitného systému a prevencii chronických ochorení. Navyše, ako výborný zdroj rastlinných bielkovín, je edamame ideálnou voľbou pre vegetariánov a vegánov. Jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie a pohodu. Edamame je často podávané ako predjedlo v ázijských reštauráciách, ale môže byť tiež ľahko pripravené doma. Stačí ich variť alebo naparovať a potom dochutiť soľou alebo iným korením podľa chuti. Týmto spôsobom sa môže stať zdravou a chutnou súčasťou akéhokoľvek jedálnička.
Recepty s edamame
Šalát s edamame a quinoou
Ingrediencie:
- 1 šálka varenej quinoy
- 1 šálka vareného edamame
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 avokádo, nakrájané na kocky
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte varenú quinou, edamame, cherry paradajky a avokádo.
- V malej miske zmiešajte olivový olej a citrónovú šťavu. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Dresing nalejte na šalát a dobre premiešajte.
- Podávajte ihneď alebo nechajte vychladiť v chladničke pred podávaním.
Edamame hummus
Ingrediencie:
- 1 šálka vareného edamame
- 1 strúčik cesnaku
- Šťava z 1 citróna
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Voda podľa potreby
Postup:
- V mixéri alebo kuchynskom robote zmiešajte edamame, cesnak, citrónovú šťavu, tahini a olivový olej.
- Mixujte do hladka, podľa potreby pridávajte vodu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Osoľte podľa chuti a podávajte s pita chlebom alebo zeleninou.
Stir-Fry s edamame
Ingrediencie:
- 1 šálka vareného edamame
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 brokolica, rozdelená na ružičky
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
- 200 g tofu, nakrájané na kocky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica sezamového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
Postup:
- V panvici zohrejte olivový a sezamový olej.
- Pridajte cesnak a zázvor a krátko osmažte.
- Pridajte tofu a opečte do zlatista.
- Pridajte papriku, brokolicu a mrkvu a smažte, kým zelenina nezmäkne.
- Nakoniec pridajte varené edamame a sójovú omáčku. Dobre premiešajte a krátko povarte.
- Podávajte s ryžou alebo rezancami.
Prečo neskúsiť niečo nové?
Prečo by ste nemali skúsiť zaradiť edamame do svojho jedálnička? Možno ste ho nikdy neochutnali, alebo ste ho videli iba ako súčasť exotických pokrmov v reštaurácii. Ale edamame je ľahko dostupné v supermarketoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí ho niekoľko minút povariť v osolenej vode, a máte zdravý a chutný snack pripravený na okamžitú konzumáciu.
Edamame je skvelým príkladom toho, ako môžeme obohatiť svoj jedálniček novými a výživnými potravinami. Táto malá zelená fazuľka ponúka nielen skvelú chuť, ale aj množstvo zdravotných prínosov, ktoré stoja za to využiť. Tak prečo neskúsiť niečo nové a nepridať edamame do svojho jedálnička? Možno objavíte svoju novú obľúbenú potravinu, ktorá vám pomôže na ceste k zdravšiemu životnému štýlu.