facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Najčastejšie chyby pri skladovaní orechov a ako sa im vyhnúť

Ako správne skladovať orechy, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé

Orechy sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy. Obsahujú veľké množstvo zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a vitalite. Ich lahodná chuť a chrumkavá textúra ich robia obľúbenou pochúťkou, ktorú možno konzumovať samostatne, alebo pridávať do rôznych jedál – od raňajkových zmesí po dezerty. Aby si však orechy zachovali svoju výživovú hodnotu a chuť čo najdlhšie, je nutné im venovať patričnú starostlivosť pri skladovaní. Tento článok vám poradí, ako na to, aby ste predišli tomu, že sa vaše obľúbené orechy stanú žltnuté a stratia svoje výnimočné vlastnosti.

Prečo je správne skladovanie orechov tak dôležité?

Orechy, či už ide o vlašské, lieskové, kešu alebo mandle, sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Tieto zdravé tuky však majú jednu zásadnú nevýhodu – sú veľmi citlivé na teplo, svetlo a vzduch. Keď sú orechy vystavené týmto vplyvom, tuky v nich obsiahnuté začínajú oxidovať, čo vedie k ich žltnutiu. Žltnuté orechy sa vyznačujú nepríjemnou horkou chuťou a môžu mať dokonca negatívny dopad na vaše zdravie. Oxidácia tukov v orechoch môže spôsobiť tvorbu škodlivých látok, ktoré sú nielen nepríjemné na chuť, ale aj nevhodné na konzumáciu. Práve preto je správne skladovanie orechov úplne kľúčové.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako uchovať vlašské orechy čo najdlhšie čerstvé

Vlašské orechy sú veľmi obľúbené pre svoju bohatú, jemne maslovú chuť a široké využitie v kuchyni. Môžu byť konzumované samotné, pridávané do šalátov, pečiva alebo napríklad do domácich müsli zmesí. Aby si však zachovali svoju kvalitu a chuť, je nutné ich správne skladovať. Najlepší spôsob, ako uchovať vlašské orechy čo najdlhšie čerstvé, je skladovanie v chlade, ideálne v chladničke alebo mrazničke.

Ak máte vlašské orechy v škrupine, máte veľkú výhodu – škrupina je prirodzenou ochranou, ktorá bráni prenikaniu vzduchu a vlhkosti k jadru orecha. Vlašské orechy v škrupine môžete skladovať aj pri izbovej teplote, avšak je dôležité ich umiestniť na suché miesto, mimo dosahu priameho slnečného svetla.

V prípade, že máte už vylúpané orechy, ich skladovanie je o niečo náročnejšie. Vylúpané vlašské orechy je potrebné uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, ktorá zabráni prístupu vzduchu a vlhkosti, čo sú hlavní nepriatelia čerstvosti orechov. Najlepším miestom pre skladovanie je opäť chladnička alebo mraznička. V mrazničke môžu vylúpané orechy vydržať aj niekoľko mesiacov, navyše bez straty kvality.

Ako skladovať vylúpané orechy, aby nestratili svoju čerstvosť

Vylúpané orechy, či už ide o mandle, lieskové orechy alebo kešu, sú veľmi citlivé na okolité podmienky. Bez ochrannej škrupiny sú vystavené priamemu kontaktu so vzduchom a vlhkosťou, čo môže viesť k ich rýchlemu žltnutiu. Správne skladovanie vylúpaných orechov je preto úplne zásadné.

Ideálne je uchovávať vylúpané orechy vo vzduchotesnej nádobe, ktorá zabráni prenikaniu vzduchu. Dôležité je tiež umiestniť nádobu na chladné a suché miesto. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť vašich orechov na maximum, je dobré ich uchovávať v mrazničke. Mrazené orechy si zachovajú svoju čerstvosť a nutričnú hodnotu po niekoľko mesiacov a môžete ich ľahko použiť priamo z mrazničky, bez toho, aby ste museli čakať, kým sa rozmrazia.

Ako predísť žltnutiu orechov

Jedným z najčastejších problémov pri skladovaní orechov je ich žltnutie. Žltnuté orechy nielenže strácajú svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale môžu byť tiež škodlivé pre vaše zdravie. Ako teda predísť tomu, aby sa vám orechy žltnuli?

Prvým krokom je vždy začať s kvalitnými a čerstvými orechmi. Pri nákupe orechov sa uistite, že sú suché a nemajú žiadne známky plesne alebo iných poškodení. Po nákupe je dôležité orechy čo najskôr uložiť do správneho prostredia – chladného, suchého a temného. Vyhnite sa skladovaniu orechov v blízkosti aromatických potravín, ako je cibuľa alebo cesnak, pretože orechy ľahko absorbujú pachy z okolia.

Ak máte väčšie množstvo orechov, ktoré chcete uchovať na dlhšiu dobu, odporúča sa ich vopred mierne opražiť. Tým sa zníži vlhkosť v orechoch a zvýši ich trvanlivosť. Avšak aj po opražení je dôležité orechy uchovávať v uzavretej nádobe na chladnom mieste.

Ďalším dôležitým faktorom je pravidelná kontrola skladovaných orechov. Ak zistíte, že niektoré orechy začínajú meniť farbu, vôňu alebo chuť, je najlepšie ich vyradiť, aby sa žltnutie nešírilo na ostatné orechy.

Orechy sú skvelým zdrojom výživných látok, ale ich správne skladovanie je kľúčové pre zachovanie ich kvality. Skladovanie orechov v suchu, chlade a temne, ideálne vo vzduchotesných nádobách, je najlepším spôsobom, ako zabrániť ich žltnutiu a strate nutričných hodnôt. Či už ide o vlašské orechy, mandle alebo iné druhy, správna starostlivosť o vaše orechy zabezpečí, že si budete môcť užívať ich lahodnú chuť a prospešné účinky po čo najdlhší čas. Pamätajte, že kvalitné orechy začínajú u správneho skladovania – a oplatí sa doň investovať čas aj pozornosť.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Sdílet:

Kategória
Top