facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Krém na opaľovanie pre deti: Ako chrániť citlivú pokožku najmenších

Letné dni lákajú na rodinné výlety a pobyt na čerstvom vzduchu. Slnko nám síce dodáva dôležitý vitamín D, ale jeho lúče môžu byť veľmi nebezpečné pre citlivú mladú pokožku detí. Preto je veľmi dôležité nezabudnúť na kvalitný opaľovací krém určený špeciálne pre bábätká.

Prečo je dôležité chrániť pokožku bábätiek

Bábätká majú obzvlášť citlivú pokožku, ktorá je náchylnejšia na poškodenie ultrafialovými lúčmi ako pokožka dospelých. Ich pokožka je tenšia a menej schopná brániť sa škodlivým účinkom slnečného žiarenia, čo zvyšuje riziko spálenia. Tieto popáleniny spôsobujú nielen bolesť a nepohodlie, ale môžu tiež výrazne zvýšiť riziko vzniku kožných ochorení vrátane melanómu v dospelosti.

Preto je mimoriadne dôležité chrániť detskú pokožku pred slnkom, a to nielen používaním vhodných opalovacích krémov, ale aj nosením tieniacich oblekov, klobúkov a iných fyzických bariér. Ochrana pokožky bábätiek pred UV žiarením je kľúčovým krokom pri udržiavaní ich zdravia a predchádzaní dlhodobému poškodeniu.

Mali by sa teda bábätká a deti smieť opaľovať?

Bábätká by sa mali vystavovať slnečnému žiareniu veľmi obmedzene, ak je to vôbec dovolené. Lekári a pediatri zvyčajne odporúčajú, aby sa deti mladšie ako šesť mesiacov nevystavovali priamemu slnečnému žiareniu. V prípade starších bábätiek, ak sa vystaveniu slnku nedá vyhnúť, je nevyhnutné používať fyzické bariéry, ako sú klobúky so širokou strieškou, ochranné oblečenie a slnečné clony na kočíky. Opaľovacie krémy by sa mali používať len ako doplnková ochrana a výrobky špeciálne určené pre bábätká, ktoré poskytujú širokospektrálnu ochranu a majú vysoký SPF.

Vystavovanie bábätiek slnku by sa malo starostlivo regulovať, aby sa zabránilo poškodeniu ich citlivej pokožky. Priame vystavovanie sa slnku, najmä počas najintenzívnejších hodín medzi 10. a 16. hodinou, by sa malo minimalizovať. Namiesto toho by deti mali nosiť ochranný odev, napríklad dlhé rukávy, klobúky so širokou strieškou a slnečné okuliare. Ak je vystavenie sa slnku nevyhnutné, je dôležité používať opalovacie krémy s vysokým ochranným faktorom, ktoré sú vhodné pre deti a poskytujú širokospektrálnu ochranu.

SPF, čo je skratka pre "ochranný faktor proti slnečnému žiareniu", je miera, ktorá udáva úroveň ochrany, ktorú opaľovací krém poskytuje proti UVB žiareniu. UVB žiarenie je hlavnou príčinou spálenia pokožky a môže prispieť k vzniku rakoviny kože. Číslo SPF ukazuje, ako dlho môže človek zostať na slnku bez spálenia v porovnaní s časom, ktorý by potreboval na spálenie pokožky bez ochrany. Viac informácií o SPF si môžete prečítať v našom článku Čo je SPF

Ako vybrať správny opaľovací krém pre dieťa

Pri výbere krému na opaľovanie pre bábätko je dôležité vybrať výrobok, ktorý je bezpečný a šetrný k ich jemnej pokožke. Hľadajte krémy, ktoré sú špeciálne vyvinuté pre detskú pokožku a majú široko spektrálnu ochranu (chránia pred UVA aj UVB žiarením) s hodnotou SPF (pozri nižšie) 30 alebo vyššou. Mnohé detské opaľovacie krémy majú SPF 50. Je dôležité, aby krém neobsahoval potenciálne škodlivé chemické látky, ako sú parabény, ftaláty, oxybenzón alebo avobenzón.

Voľte radšej krémy s minerálnymi filtrami, ako je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré zostávajú na povrchu pokožky a odrážajú slnečné svetlo namiesto toho, aby prenikali do pokožky. Vždy sa vyhýbajte krémom s parfumom alebo alkoholom, ktoré môžu podráždiť detskú pokožku. Nakoniec sa uistite, že ste výrobok pred prvým použitím vyskúšali na malej ploche pokožky dieťaťa, aby ste sa uistili, že nedošlo k alergickej reakcii.

Na trhu je veľa výrobkov a aj v našom e-shope nájdete šetrne vyrobené opalovacie krémy pre deti s vysokým podielom organických prírodných zložiek.

Ako správne nanášať opaľovací krém

Správna aplikácia opaľovacieho krému na detské telo je kľúčom k účinnej ochrane ich jemnej pokožky. Krém by sa mal rovnomerne nanášať na všetky časti tela dieťaťa, ktoré sú vystavené slnku, vrátane tváre, uší, rúk a nôh. Uistite sa, že krém je nanesený v dostatočnom množstve a napriahnite ho aspoň 15 až 30 minút pred vystavením dieťaťa slnku, čo umožní jeho vstrebanie do pokožky.

Dôležité je krém pravidelne obnovovať, najmä po kúpaní, potení alebo ak dieťa utierate uterákom. Nikdy nezabúdajte na miesta, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť, ako napríklad zadná časť uší alebo miesta medzi prstami na nohách a rukách, aby bola ochrana čo najkomplexnejšia.

Aj keď výber správneho opaľovacieho krému a zabezpečenie dostatočnej ochrany pokožky vášho dieťaťa môže byť náročný, je to nevyhnutný krok na zaistenie jeho zdravia a bezpečnosti. Správnym používaním opaľovacieho krému a prijatím ďalších preventívnych opatrení si môžete bez obáv užívať slnečné dni.

Sdílet:

Kategória
Top