facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Jantár je úžasný minerál s bohatou históriou. Ako je to s jeho účinkami?

Jantár, známy tiež ako „zlato severu", je zoskamenelá sila prastarých stromov. Tento prírodný materiál je nielen krásny a cenovaný pre svoju estetickú hodnotu, ale takisto mu sa takmer na celom svete pripisujú liečivé účinky. Hneď na úvod je však vhodné uviesť, že veda sa staví k liečebným efektom nerostov veľmi chladne až skepticky.

Zloženie jantáru

Jantár je zložený z rôznych organických zlúčenín, prevažne z uhlíka, vodíka a kyslíka. Jednou z kľúčových zložiek je kyselina jantárová, ktorá sa vyskytuje vo vyšších koncentráciách v baltskej variante jantáru. Práve obsahu kyseliny jantárovej sa často pripisujú údajné blahodárne účinky. Fyzicky je jantár ľahký, mäkký a ľahko opracovateľný, čo z neho robí ideálny materiál pre výrobu šperkov a ozdôb. Jeho teplé zlatavé tóny a prírodný lesk prispievajú k jeho estetickej hodnote.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Historické využitie jantáru

V starovekom Egypte bol jantár považovaný za posvätný kameň, ktorý bol často ukladaný do hrobiek faraónov ako ochranný amulet. Starí Gréci a Rímani ho používali ako liek na rôzne neduhy a verili, že má schopnosť prinášať šťastie a odpudzovať zlé duchy. V tradičnej čínskej medicíne sa používal ako sedatívum a prostriedok na upokojenie mysle. Na baltských brehoch, kde sa jantár nachádza v hojnom množstve, sa z neho vyrábali ozdoby, šperky a náboženské artefakty.

Jantárové obchodné cesty, známe ako jantárové trasy, spájali rôzne civilizácie a umožňovali obchod s týmto cenným materiálom po celej Európe a Ázii. Významná jantárová trasa spájajúca severnú Európu, kde sa jantár ťažil a nachádzal, so stredomorskými prístavmi na juhu, prechádzala cez územie dnešnej Českej republiky. Využitie jantáru tak má na našom území dlhú históriu a hoci nepochádza z českého územia, je tiež tradičným prvkom českého šperkárstva.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Účinky jantáru na zdravie

Napriek dlhej histórii používania jantáru v ľudovom liečiteľstve a mnohým tvrdeniam o jeho zdravotných prínosoch, je dôležité pristupovať k týmto účinkom s kritickým pohľadom. Vedecké dôkazy podporujúce liečivé vlastnosti jantáru sú stále obmedzené a často založené na anekdotických dôkazoch skôr než na rigoróznom výskume. Hoci kyselina jantárová, ktorá je obsiahnutá v jantári, má niektoré známe protizápalové účinky, jej skutočná účinnosť pri nosení jantárových šperkov nie je dostatočne podložená vedeckými štúdiami.

Mnoho ľudí verí v pozitívne účinky jantáru na imunitný systém a úľavu od bolesti, avšak tieto tvrdenia často postrádajú pevný vedecký základ. Z tohto dôvodu je dôležité, aby ľudia zvažovali používanie jantáru ako doplnkovú, nie hlavnú formu liečby, a konzultovali akékoľvek zdravotné problémy s kvalifikovaným zdravotníckym odborníkom.

Nosenie jantárových náhrdelníkov

Jantárové náhrdelníky sú obľúbené pre svoje estetické aj údajné liečivé vlastnosti, avšak ich bezpečnosť je často diskutovaná. Pre dospelých je nosenie jantárových šperkov obecne považované za bezpečné.

Pre deti, najmä dojčiat, ktoré nosia jantárové náhrdelníky na zmiernenie bolesti pri raste zubov či upokojenie detí všeobecne, však existujú určité riziká. Najväčším nebezpečím je možnosť udusenia alebo prehltnutia malých guličiek v prípade, že sa náhrdelník roztrhne.

Alternatívou korálok jantárový olej pre dojčatá

Zaujímavou a starostlivou alternatívou je jantárový olej pre dojčatá. Zvyčajne ide o zmes vybraných olejov, medzi ktorými obvykle nájdeme aj jojobový, mandľový alebo slnečnicový, ktoré sú použité pre macerovanie liečivých bylín. Byliny sú starostlivo vybrané tak, aby poskytovali príjemnú vôňu a upokojujúce účinky. Ideálne sa tak hodí napríklad nechtík, levanduľa alebo harmanček. Zmes olejov a bylín od vybraných výrobcov je v fľaštičke doplnená o perličky pravého jantáru.

Jantárový olej pre dojčatá nájdete tiež v našom e-shope.

Jantár a veda

Pre vedcov však predstavuje jantár cenný zdroj informácií, a to najmä v oblasti paleontológie a geológie. Tento zoskamenelý silový materiál totiž často obsahuje zachované fosílie hmyzu, rastlín a ďalších organizmov, ktoré sa zachytili v silove pred miliónmi rokov. Tieto inkluzie poskytujú vedcom jedinečný pohľad na ekosystémy praveku a umožňujú detailné štúdium evolúcie a biodiverzity.

Analýza jantáru a jeho obsahu odhalila veľa informácií o dávnych klímach a prostrediach, čo pomáha pochopiť, ako sa naša planéta menila v priebehu geologických období. Vedecký význam jantáru teda presahuje jeho estetickú a poskytuje veľmi cenné poznatky o histórii života na Zemi.

Sdílet:

Kategória
Top