facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Jak sa jí dračí ovoce a prečo ho zaradiť do jedálnička

Dračie ovocie, známe tiež ako pitaya, pitahaya či pitája, je exotické ovocie, ktoré si získava stále väčšiu popularitu vďaka svojmu unikátnemu vzhľadu a mnohým zdravotným benefitom. Toto ovocie očaruje nielen svojim vzhľadom, ale prekvapí aj svojou chuťou a výživovými hodnotami. Poďme sa teda pozrieť na nutričné hodnoty dračieho ovocia a zistiť, ako jesť dračie ovocie a čo všetko nám môže ponúknuť.

Čo je dračie ovocie?

Dračie ovocie pochádza z kaktusu rodu Hylocereus, ktorý je rozšírený najmä v oblastiach Strednej a Južnej Ameriky. Existujú tri hlavné druhy dračieho ovocia: červené s bielou dužinou, červené s červenou dužinou a žlté s bielou dužinou. Všetky tieto ovocia majú spoločnú charakteristickú šupinatú kôru, ktorá pripomína dračie šupiny.

Každý druh dračieho ovocia má svoje špecifické chuťové vlastnosti a vzhľad. Červené s bielou dužinou je najbežnejšie a jeho chuť je často popisovaná ako mierne sladká s osviežujúcim nádychom. Červené s červenou dužinou je sladšie a má intenzívnejšiu farbu, čo z neho robí obľúbenú ingredienciu pre rôzne kulinárske kreácie. Žlté s bielou dužinou je najmenej bežné, ale jeho sladkosť a aróma sú veľmi uznávané.

Nutričné hodnoty a zdravotné benefity

Dračie ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3 a tiež minerály ako železo, vápnik a fosfor. Antioxidanty obsiahnuté v dračom ovocí pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a tým znižujú riziko vzniku chronických ochorení.

Podpora trávenia je jedným z hlavných benefitov konzumácie dračieho ovocia. Vysoký obsah vlákniny napomáha zdravému tráveniu a predchádza zápche. Ďalej posilňuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý telu pomáha bojovať s infekciami. Dračie ovocie tiež podporuje zdravie srdca vďaka obsahu omega-3 a omega-9 mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Vysoký obsah vody v dračom ovocí pomáha udržiavať telo hydratované, čo je zvlášť dôležité v horúcich letných mesiacoch.

Ďalšou významnou výhodou dračieho ovocia je jeho nízky obsah kalórií, čo z neho robí ideálnu súčasť diétnych jedálničkov. Kombinácia nízkej kalorickej hodnoty a vysokého obsahu vlákniny tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri znižovaní hmotnosti.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako jesť dračie ovocie?

Jednou z najbežnejších otázok, ktoré si ľudia často kladú, je, ako jesť dračie ovocie. A odpoveď je prekvapivo jednoduchá. Najprv ovocie dôkladne umyte, aby ste odstránili prípadné nečistoty z jeho povrchu. Potom ovocie rozkrojte napoly pozdĺžne. Dužina vo vnútri ovocia je mäkká a šťavnatá, takže ju môžete ľahko vyjesť lyžičkou priamo z kôry alebo kôru postupne s pomocou noža odstrániť a dužinu nakrájať.

Dužinu môžete nakrájať na kocky a pridať do ovocných šalátov, smoothie alebo ako ozdobu na torty a iné dezerty. Dračie ovocie môžete tiež zmraziť a vytvoriť z neho osviežujúci sorbet alebo pridať do zmrzliny.

Keď už hovoríme o kreatívnych spôsoboch, ako si toto ovocie vychutnať, zvážte napríklad rozmixovanie dračieho ovocia s banánom a kokosovým mliekom pre lahodné smoothie bowl. Táto zmes môže byť ozdobená čerstvým ovocím, granolou a semienkami. Ak dávate prednosť niečomu sviežemu, vyskúšajte kombináciu kociek dračieho ovocia s ananásom, mangom a kiwi, ktorú je možné doplniť troškou limetkovej šťavy a mäty.

Ak máte radi džemy, dračie ovocie sa dá tiež variť s cukrom a citrónovou šťavou, kým nezískate konzistenciu džemu. Tento džem je skvelý na chlieb alebo ako prísada do jogurtu. Osviežujúci nápoj z dračieho ovocia je možné pripraviť rozmixovaním dračieho ovocia s vodou, citrónovou šťavou a troškou medu. Tento nápoj je ideálny na horúce letné dni.

Ako sa je dračie ovocie v rôznych kultúrach

Dračie ovocie je populárne nielen v krajinách svojho pôvodu, teda Mexiku, Strednej Amerike a Karibskej oblasti, ale aj v Ázii, kde je často súčasťou tradičných jedál. V Thajsku sa dračie ovocie často podáva ako súčasť raňajok spolu s ďalšími exotickými plodmi. V Číne je dračie ovocie považované za symbol prosperity a často sa podáva počas sviatočných osláv.

V Mexiku, odkiaľ dračie ovocie pochádza, sa často konzumuje čerstvé a jednoducho nakrájané na kocky. V týchto kultúrach je dračie ovocie často považované za delikatesu a je súčasťou mnohých slávnostných jedál. Napriek tomu, že je cenené predovšetkým pre svoj vzhľad a chuť, jeho zdravotné benefity sú rovnako dôležité a oceňované po celom svete.

Dračie ovocie si tiež našlo cestu do modernej gastronómie, kde sa používa na vytváranie inovatívnych jedál a nápojov. Napríklad v Japonsku sa pridáva do sushi, kde jeho sladkosť a krehká textúra skvele kontrastujú s ostatnými ingredienciami. V Austrálii je obľúbené ako prísada do exotických koktailov a džúsov.

Sdílet:

Kategória
Top