facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Henna na vlasy a nielen pre ne

Čo je henna?

Henna je prírodné farbivo získavané z listov rastliny Lawsonia inermis, ktoré po vysušení a rozomletí tvoria prášok. Tento prášok po zmiešaní s vhodnou tekutinou uvoľňuje molekuly farbiva, ktoré sú schopné preniknúť do vlasového vlákna a trvalo sa naň naviazať.

Historické použitie heny

Henna má fascinujúcu históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti a je neodmysliteľne spojená s mnohými starovekými civilizáciami na celom svete. V Egypte sa henna používala na farbenie vlasov a nechtov. V starovekej Indii sa tradične používala pri mnohých rituáloch a obradoch, najmä pri svadobných obradoch, kde sa aplikovala na ruky a nohy neviest ako symbol šťastia a prosperity. Okrem estetického využitia sa tejto rastline pripisujú aj liečivé vlastnosti, napríklad schopnosť znižovať telesnú teplotu a pôsobiť ako ochrana pred rôznymi infekciami.

V stredoveku sa henna rozšírila do Európy a Afriky, kde bola cenená pre svoje antiseptické a prírodné farbiace vlastnosti. V severoafrických krajinách, ako je Maroko a Tunisko, sa henna stala neodmysliteľnou súčasťou miestnej kultúry, a to nielen na farbenie vlasov a pokožky, ale aj na lekárske použitie. Henna bola populárna aj v Perzii, kde sa považovala za symbol bohatstva a elegancie, a jej používanie sa rozšírilo aj do umenia, napríklad do kaligrafie a dekoratívneho maľovania na telo, ktoré sa ako tradícia zachovali dodnes. Jej bohatá história tak len podčiarkuje jej význam pre ľudské kultúry na celom svete.

Henna na vlasy

Henna sa stala obľúbeným prírodným riešením na farbenie a ošetrenie vlasov vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a zdravotným benefitom. Je to preto, že henna na vlasy preniká hlboko do vlasového vlákna, kde zanecháva nielen sýty a teplý farebný odtieň, ale pôsobí aj ako kondicionér, ktorý posilňuje vlasové kutikuly a zlepšuje ich celkovú štruktúru a pružnosť. Tento proces tak dodáva vlasom intenzívnu farbu bez použitia chemických zložiek, ktoré by inak mohli vlasy poškodiť. Henna tiež pomáha zvýšiť objem, lesk a celkový zdravý vzhľad.

Pôsobí tiež ako prírodný UV filter, ktorý chráni vlasy pred škodlivými slnečnými lúčmi. Táto ochranná funkcia je prospešná najmä pre tých, ktorí trávia veľa času vonku a chcú si zachovať zdravie a vitalitu svojich vlasov. Používanie heny navyše môže pomôcť znížiť výskyt lupín a podporiť zdravú pokožku hlavy, pretože jej antimykotické a antibakteriálne vlastnosti pomáhajú udržiavať pokožku hlavy v rovnováhe a bez zdravotných problémov. Vďaka týmto priaznivým účinkom sa henna často odporúča ako bezpečná a účinná alternatíva pre tých, ktorí hľadajú prírodné metódy starostlivosti o vlasy.

Výhody používania heny na vlasy

Henna zďaleka nie je len farbivo. V skutočnosti jej používanie na vlasy prináša množstvo výhod, tu spomenieme niektoré z nich:

  • Prírodné farbenie: Henna poskytuje sýte a teplé odtiene bez použitia chemických farbív, vďaka čomu je šetrnejšia k vláknam a pokožke hlavy.
  • Posilnenie vlasov: Obsahuje triesloviny, ktoré pomáhajú posilniť vlasové vlákno a zlepšiť jeho štruktúru.
  • Prírodný kondicionér: Pôsobí ako prírodný kondicionér, hydratuje vlasy a zanecháva ich lesklé a hladké.
  • Ochrana pred slnkom: Henna prirodzene chráni vlasy pred škodlivým UV žiarením.
  • Podporuje zdravý rast: Pomáha udržiavať zdravé pH pokožky hlavy, ktoré je základom zdravého rastu vlasov.
  • Redukcia lupín: Vďaka svojim antimykotickým a antibakteriálnym vlastnostiam pomáha bojovať proti lupinám a podporuje zdravie pokožky hlavy.
  • Bezpečná pre citlivú pokožku: Bez prítomnosti drsných chemikálií je henna vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou alebo pre tých, ktorí hľadajú jemnejšiu starostlivosť o vlasy.
  • Dlhotrvajúca farba: Farba henny je odolná a vydrží dlhšie ako mnohé syntetické farby bez toho, aby postupne vybledla alebo zmenila tón na neprirodzený odtieň.
  • Jednoduchá aplikácia a údržba: Henna sa pomerne ľahko pripravuje a aplikuje a vyžaduje si minimálnu údržbu medzi jednotlivými aplikáciami.

Ako dlho vydrží henna na vlasoch

Dĺžka trvania henny na vlasoch môže byť veľmi variabilná a závisí od viacerých faktorov, ako je typ vlasov, frekvencia umývania a typ použitého výrobku. Vo všeobecnosti môže farba henna vydržať na vlasoch 4 až 6 týždňov.

Farba sa postupne vymýva, ale rýchlosť tohto procesu závisí od štruktúry a pórovitosti vlasov - hrubšie a pórovitejšie vlasy zvyčajne držia farbu dlhšie. Henna je permanentná farba, čo znamená, že farba nevybledne úplne, ale postupne vybledne pri každom umytí.

Aby farba zostala čo najdlhšie žiarivá, odporúča sa používať šetrné šampóny bez sulfátov a obmedziť používanie horúcich stylingových nástrojov. Správna starostlivosť môže predĺžiť životnosť farby a zároveň udržať vlasy zdravé a lesklé.

Aj keď je henna väčšinou bezpečná, je dôležité vyskúšať ju na malej ploche pokožky, aby sa predišlo alergickým reakciám. Niektorí ľudia môžu byť alergickí na prírodné zložky heny.

Ďalšie spôsoby použitia heny: Henna na obočie a tetovanie

Podľa farbenia vlasov sa henna môže používať aj na iné kozmetické a umelecké účely. Medzi obľúbené alternatívne použitia patrí henna na obočie a tetovanie hennou, ktoré sú obľúbené pre svoj prirodzený charakter. Obe tieto použitia henny ponúkajú krásny a prirodzený spôsob zvýraznenia prirodzenej krásy a zároveň poskytujú alternatívu k tradičným kozmetickým metódam.

Henna na obočie je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prirodzenú alternatívu k tradičným farbám na obočie. Pomocou henny môžete dosiahnuť plnší a výraznejší vzhľad obočia bez použitia chemických zložiek. Henna zanecháva na obočí sýty, prirodzený odtieň, ktorý vydrží niekoľko týždňov a postupne sa vymýva.

Tetovanie hennou, známe aj ako Mehndi, je tradičná forma umenia na tele, ktorá vznikla v južnej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike. Tento typ tetovania sa aplikuje na pokožku vo forme dočasných vzorov a kresieb, ktoré zvyčajne zostávajú viditeľné jeden až tri týždne. Henna sa nanáša na pokožku vo forme hustej pasty, ktorá sa po zaschnutí odstráni a zanechá na pokožke dočasné sfarbenie od svetlooranžovej po tmavohnedú.

Henna je oveľa viac ako len farba na vlasy

Henna je skvelou prírodnou alternatívou k bežným farbám na vlasy. Ponúka nielen krásnu farbu, ale aj zdravotné výhody, ktoré môžu pomôcť vašim vlasom vyzerať lepšie a prospieť pokožke hlavy. Vďaka nej sa budete aj lepšie cítiť. Ak máte záujem prejsť na prírodné výrobky na starostlivosť o vlasy, navštívte náš online obchod, kde nájdete výber výrobkov na starostlivosť o vlasy z henny.

Sdílet:

Kategória
Top