facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Epsomská soľ to je prírodný horčík pre zdravie aj relaxáciu

[ edit ]

Epsomská soľ, známa tiež ako síran horečnatý, je prírodná zlúčenina známa svojimi úžasnými vlastnosťami, ktoré môžu priniesť úľavu telu i mysli. Jej použitie je známe po stáročia a stále zostáva jedným z najobľúbenejších prostriedkov na relaxáciu a zdravotnú starostlivosť.

Epsomská soľ a trocha histórie

Epsomská soľ bola objavená v blízkosti mesta Epsom v Anglicku, čo jej dalo aj jej názov. Jej liečivé vlastnosti boli skúmané v ranom 17. storočí, keď miestni roľníci zaznamenali, že horká soľ z miestnych prameňov lieči rany a odreniny dobytka. Keď zistili, že má podobne pozitívne účinky aj na ľudí, začali ju používať na liečbu rôznych neduhov, od kožných ochorení po tráviace problémy.

S rastúcou popularitou prírodnej soli došlo k rozšíreniu v Európe a neskôr aj do zvyšku sveta. V 18. storočí sa stala epsomská soľ veľmi cenenou medzi liečiteľmi aj v bežných domácnostiach, kde ju ľudia používali ako prostriedok proti bolestiam a ďalším problémom. Jej schopnosť uvoľniť svaly, zmierniť bolesť a podporovať regeneráciu z nej urobila jednu z najpopulárnejších látok pre osobnú starostlivosť.

Dnes je epsomská soľ naďalej využívaná pre svoje rozmanité zdravotné a kozmetické prínosy. Či už ide o prípravu relaxačných kúpeľov, čistenie pleti, alebo ako súčasť detoxikačného programu, jej účinky sú všeobecne uznávané a cenené.

Účinky epsomskej soli

Epsomská soľ má mnohostranné zdravotné prínosy, ktoré ju robia obľúbenou v kúpeľných procedúrach aj domácej medicíne. Predovšetkým je známa svojou schopnosťou podporovať detoxikáciu tela. Kúpeľ s epsomskou soľou umožňuje horčíku preniknúť do kože, čo pomáha telu zbavovať sa toxických látok a podporuje rýchlejšiu regeneráciu svalov.

Ďalej je [horčík] (https://www.ferwer.cz/lexikon/latka/magnesium-pca), hlavná zložka epsomskej soli, zásadná pre správnu funkciu svalov a nervov. Pravidelné používanie epsomskej soli tak môže pomôcť pri problémoch ako sú kŕče a bolesti svalov, pretože práve horčík prispieva k ich uvoľneniu a znižuje zápalové procesy v tele.

V neposlednom rade epsomská soľ prináša zlepšenie spánku. Horčík má prirodzene upokojujúce účinky na nervový systém, čo môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Ľudia trpiaci nespavosťou alebo stresovými stavmi by mohli pocítiť úľavu po kúpeli s epsomskou soľou pred spaním.

Ďalší významný prínos spočíva v zlepšení trávenia a prevencii zápchy. Epsomská soľ funguje ako prirodzené preháňadlo, keď sa rozpustí vo vode. To môže pomôcť pri periodických problémoch so zápchou.

Celkovo môže epsomská soľ poskytnúť širokú škálu zdravotných prínosov, od podpory mentálneho a fyzického zdravia po udržanie funkčnosti tráviaceho systému. Jej využitie ako kúpeľové soli alebo prísady do kozmetických prípravkov môže značne prispieť k zlepšeniu kvality života.

Domáce použitie epsomskej soli

Epsomská soľ sa v domácnosti používa rôznymi spôsobmi, pričom každé využitie vychádza z jej vlastností a prínosov. Tu sú niektoré bežné spôsoby použitia:

Relaxačné kúpele: Jedným z najpopulárnejších spôsobov použitia epsomskej soli je jej pridanie do vane plnej teplej vody. Relaxačný kúpeľ pomáha uvoľniť svaly, znižovať stres a môže napomáhať lepšiemu spánku.

Liečba boľavých svalov a kĺbov: Epsomská soľ môže byť použitá ako kompresia na boľavé svaly alebo kĺby. Rozpustená vo vode a aplikovaná na postihnuté miesto pomáha znižovať bolesť a zápal.

Pomoc proti zápche: V medicíne sa epsomská soľ používa tiež ako mierne preháňadlo. Rozpustenie určeného množstva (podľa návodu či odporúčania odborníka) epsomskej soli vo vode a jej vypitie môže pomôcť pri ťažkostiach so zápchou.

Tipy na ďalšie použitie epsomskej soli

Kozmetické využitie epsomskej soli
Epsomská soľ sa tiež široko používa v kozmetike. Je skvelá ako prírodný peeling, ktorý odstraňuje odumreté kožné bunky a zanecháva pokožku hladkú a jemnú. Jej hrubá textúra pomáha efektívne odstraňovať odumreté kožné bunky, čím podporuje obnovu pokožky a zlepšuje jej celkový vzhľad. Okrem exfoliačných vlastností ponúka epsomská soľ aj ďalšie výhody, ako je dodanie horčíka, ktorý môže pomôcť upokojiť podráždenú kožu a podporovať jej zdravie.

Vo vlasovej starostlivosti pomáha odstrániť nahromadené oleje a zvyšky stylingových produktov.

Môžete tiež skúšať rôzne recepty na domácu kozmetiku, ako sú masky na tvár či šumivé gule do kúpeľa.

Epsomská soľ môže byť užitočná aj pri liečbe pokožky po bodnutí hmyzom. Jej aplikácia môže pomôcť znížiť opuchy, upokojiť podráždenie a urýchliť hojenie. Horčík obsiahnutý v epsomskej soli má protizápalové a antiseptické vlastnosti, ktoré sú užitočné pri zmiernení symptómov spojených s bodnutím hmyzom, ako je svrbenie, začervenanie a bolesť.

Podpora rastu rastlín: Epsomská soľ je zdrojom horčíka, ktorý je dôležitý pre fotosyntézu rastlín. Rozpustenie malého množstva soli vo vode a jej použitie na zalievanie môže pomôcť zlepšiť zdravie a vitalitu rastlín.

Čistenie domácnosti: Vďaka svojim abrazívnym vlastnostiam môže epsomská soľ slúžiť ako prísada do čistiacich prostriedkov na odstraňovanie tvrdej vody alebo ako jemný scrub na tvrdé povrchy.

Kúpeľný relaxačný kúpeľ u vás doma

Epsomská soľ ponúka množstvo účinkov, ktoré môžu významne prispieť k vášmu zdravotnému a kozmetickému režimu. Jej schopnosti upokojiť myseľ, zlepšiť spánkové návyky a detoxikovať telo sú dobre dokumentované a cenené po celom svete. Podobne ako u mnohých látok prírodného pôvodu je dôležité si uvedomiť, že epsomská soľ nie je liekom na všetky neduhy, ale môže byť účinným doplnkom k celkovej starostlivosti o zdravie.

Na e-shope ferwer.cz je na výber epsomská soľ od vybraných dodávateľov av rôznych veľkostiach balenia. Vyskúšajte epsomskú soľ a doprajte si domáci relaxačný a výživný kúpeľ aj vy.

Sdílet:

Kategória
Top