facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Čo spôsobuje pupienky po holení a ako sa im vyhnúť

Pupienky po holení, či už sa objavujú na tvári, nohách alebo v intímnych partiách, sú nepríjemným problémom. Začervenanie, svrbenie a podráždenie pokožky môžu spôsobiť, že holenie stratí svoju príťažlivosť a namiesto hladkej pokožky sa objavia nežiaduce pupienky. V tomto článku sa pozrieme na to, čo spôsobuje vznik pupienkov po holení a ako im účinne predchádzať.

Čo sú pupienky po holení

Pupienky po holení sú malé zapálené hrbolčeky, ktoré sa objavujú po holení. Môžu byť sprevádzané zarastajúcimi chĺpkami, ktoré sú charakteristické svojím začervenaním a bolesťou. Príčinou je zvyčajne podráždenie pokožky alebo baktérie, ktoré sa dostanú do malých raniek spôsobených holením.

Príčiny vzniku pupienkov

Existuje niekoľko základných a bežných príčin, ktoré môžu viesť k vzniku pupienkov po holení:

Nesprávna technika holenia môže viesť k podráždeniu a zápalu pokožky. Keď sa holíte proti smeru rastu chĺpkov alebo používate príliš veľký tlak na žiletku, pokožka sa ľahko podráždi. Správna technika zahŕňa jemné ťahy v smere rastu chĺpkov, ktoré minimalizujú riziko poranenia a nepríjemného podráždenia.

Používanie tupej žiletky je ďalšou častou chybou pri holení. Tupá žiletka trhá chĺpky a poškodzuje pokožku, čo vedie k malým rezným ranám a zápalom. Na dosiahnutie hladkého a bezpečného oholenia je dôležité pravidelne vymieňať žiletky, aby boli ostré a čisté. Preskúmajte náš sortiment britiev na holenie.

Nedostatočná príprava pokožky pred holením môže spôsobiť nepríjemné podráždenie. Pred holením je dôležité zmäkčiť pokožku teplou vodou a použiť peeling na odstránenie odumretých kožných buniek. Tým sa zlepší kĺzanie žiletky po pokožke a minimalizuje sa riziko poškodenia pokožky.

Hygienické podmienky pri holení môžu výrazne zhoršiť stav pokožky. Používanie špinavých britiev alebo holiacich strojčekov prenáša baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápal a infekciu. Aby ste sa vyhli týmto problémom, je dôležité udržiavať nástroje čisté a pravidelne ich dezinfikovať.

Citlivosť na holiace prípravky môže spôsobiť alergické reakcie a podráždenie pokožky. Niektoré gély a krémy obsahujú dráždivé látky, ktoré nie sú vhodné pre všetky typy pokožky. Pri výbere výrobkov na holenie je dôležité vybrať si tie, ktoré sú vhodné pre citlivú pokožku a neobsahujú drsné chemikálie.

Ako teda predchádzať vzniku pupienkov po holení?

Predchádzať vzniku hrbolčekov po holení je jednoduché, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel.

Správna technika holenia

  • Vždy sa holte v smere rastu chĺpkov.
  • Nevyvíjajte na žiletku príliš veľký tlak.
  • Po niekoľkých použitiach holiaci strojček alebo nástavec vymeňte.

Príprava pokožky pred holením

  • Pred holením použite teplú vodu na zmäkčenie chĺpkov.
  • Použite jemný peeling alebo peeling na odstránenie odumretých kožných buniek a zníženie rizika zarastania chĺpkov.

Výber správnych produktov na holenie

  • Používajte hypoalergénne krémy a gély.
  • Vyhľadávajte výrobky s prírodnými zložkami, ako je aloe vera alebo čajovníkový olej.

Holiace prípravky:

Prevádzkujte si v aute napr. vodovodné batérie. - Vyskúšajte kvalitné holiace strojčeky.

Najdite si nové žiletky, ktoré by vám pomohli.

Hydratácia pokožky po holení

  • Po holení použite upokojujúci balzam alebo krém bez alkoholu, ktorý pokožku hydratuje a upokojí.

Ako sa zbaviť pupienkov po holení

Pri liečbe pupienkov po holení je dôležité zamerať sa na upokojenie pokožky a odstránenie zápalu. Existuje niekoľko účinných metód, ktoré môžete vyskúšať. Dobrou voľbou môžu byť najmä šetrné prírodné metódy, ako napríklad gél z aloe vera. Ten upokojuje podráždenú pokožku a vďaka svojim protizápalovým účinkom podporuje hojenie.

Voľbou môže byť aj tea tree olej, ktorý má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať zápal a vysušovať pupienky. A vyskúšať môžete napríklad aj kokosový olej, ktorý upokojuje svrbenie, hydratuje pokožku a má antibakteriálne vlastnosti.

Existujú aj farmaceutické výrobky a masti.

Pupienky sa zvyčajne zahoja v priebehu niekoľkých dní až týždňov, v závislosti od závažnosti podráždenia. Ak sa problém nezlepší alebo sa zhorší, je vhodné poradiť sa s dermatológom, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu.

Tipy pre rôzne časti tela

Holenie tváre je dôležité pre mužov aj ženy a malo by sa vykonávať podľa smeru rastu chĺpkov. Tento postup minimalizuje podráždenie a zápal pokožky. Okrem správneho smeru holenia je tiež veľmi dôležité používať jemné prípravky, ktoré sú šetrné k pokožke a pomáhajú ju hydratovať a upokojovať.

Holenie intímnych oblastí si vyžaduje osobitnú pozornosť, pretože pokožka v týchto oblastiach je obzvlášť citlivá. Dôležitá je dobrá príprava vrátane zmäkčenia chĺpkov teplou vodou a použitia jemného holiaceho prípravku. Po holení je dôležité použiť hydratačnú starostlivosť, ktorá pomôže pokožke zregenerovať sa a zabráni podráždeniu alebo zarastaniu chĺpkov.

Pri holení nôh sa odporúča používať ostrú žiletku a kvalitný prípravok na holenie. Ostrá žiletka zabezpečí hladké a účinné oholenie, zatiaľ čo kvalitný prípravok na holenie pomôže znížiť riziko podráždenia pokožky. Tento prístup nielenže zabezpečí dokonalý výsledok, ale zároveň ochráni pokožku pred drobnými reznými ranami a začervenaním.

Holenie podpazušia si vyžaduje osobitnú starostlivosť, najmä kvôli častému poteniu v tejto oblasti. Hygiena je tu kľúčová, preto je dôležité pravidelne meniť holiaci strojček a používať hypoalergénne výrobky. Tieto výrobky sú navrhnuté tak, aby minimalizovali riziko podráždenia a alergických reakcií, čo je dôležité pre udržanie zdravej a čistej pokožky podpazušia.

Výsevy po holení môžu byť nepríjemné, ale správnou prípravou a technikou holenia im možno predchádzať. Dodržiavajte odporúčané tipy, používajte kvalitné výrobky a v prípade vážnejších problémov neváhajte vyhľadať odbornú pomoc.

Sdílet:

Kategória
Top