facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Čo je šungit a prečo sú zlé skúsenosti pomerne časté

[ edit ]

Čo je šungit?

Šungit, starobylý minerál známy svojimi údajne liečivými vlastnosťami, je vo svete wellness a alternatívnej medicíny pomerne populárny. Hoci sa mu pripisujú mnohé zdravotné prínosy, niektorí používatelia uvádzajú aj neutrálne a dokonca negatívne skúsenosti. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, čo šungit vlastne je.

Je to prírodný minerál s vysokým obsahom uhlíka, ktorý sa najčastejšie ťaží v severozápadnej časti Ruska, v oblasti Karélie. Ide teda o prirodzene sa vyskytujúci uhlíkatý minerál. Šungit je známy svojimi údajnými filtračnými schopnosťami, pretože dokáže vodu očistiť od nečistôt, baktérií a ťažkých kovov, vďaka čomu je obľúbený na domáce použitie.

Okrem praktického filtračného využitia sa šungit používa aj vo wellness a alternatívnej medicíne pre svoje údajné ochranné účinky proti elektromagnetickému žiareniu a na podporu celkového zdravia.

Základné informácie o výhodách šungitu

Za bežne uvádzané výhody šungitu sa považuje skutočne široká škála potenciálnych a proklamovaných zlepšení:

  1. Čistenie a úprava vody - vďaka svojim štrukturálnym vlastnostiam dokáže šungit údajne z vody odstrániť baktérie, ťažké kovy, pesticídy a iné toxíny.

  2. Ochrana pred elektromagnetickým žiarením - Šungit sa často uvádza ako prírodná ochrana pred EMP žiarením z mobilných telefónov, počítačov a iných elektronických zariadení. Súvisí to s tým, že

  3. Súvisí s tým, že je možné ho použiť na ochranu pred slnečným žiarením. Antioxidačné účinky - Šungit má údajne schopnosť neutralizovať voľné radikály, čo môže pomôcť znížiť oxidačný stres a zlepšiť celkové zdravie.

  4. Súvisí to s tým, že Protizápalové účinky - Niektoré štúdie naznačujú, že šungit môže znižovať zápal. Šungit je vhodný na regeneráciu a regeneráciu pokožky.

  5. Šungit je vhodný na regeneráciu a regeneráciu pokožky. Podpora duševného zdravia - Používatelia šungitu často uvádzajú zlepšenie nálady a zníženie úzkosti a stresu.

  6. Strong je vhodný pre deti, ktoré majú problémy s dýchaním, ale aj pre dospelých. Zlepšenie imunitného systému - Vďaka údajným detoxikačným a ochranným účinkom šungitu sa niekedy uvádza, že posilňuje imunitný systém.

  7. Úľava od bolesti a bolesti - Používanie šungitu vo forme balzamu alebo kameňov aplikovaných na pokožku môže údajne priniesť úľavu od bolesti, najmä pri svalových a kĺbových problémoch.

Dôležité je poznamenať, že hoci používatelia a najmä niektorí predajcovia tieto výhody bežne uvádzajú, vedecké dôkazy podporujúce mnohé z týchto tvrdení sú veľmi obmedzené alebo nejednoznačné. Preto je vhodné pristupovať k používaniu šungitu s určitou dávkou skepticizmu a rovnako ako pri iných produktoch dôverovať overeným zdrojom a kvalitným štúdiám.

Špatné skúsenosti a problémy

Napriek mnohým pozitívnym hodnoteniam sa ozýva veľa hlasov, ktoré hovoria o neutrálnych, ale aj negatívnych skúsenostiach so šungitom. Niektorí používatelia uvádzajú, že vďaka šungitu nepocítili žiadne zlepšenie, zatiaľ čo u iných sa ich zdravotné problémy dokonca zhoršili. Jedným z potenciálnych rizík je kontaminácia šungitu ťažkými kovmi, pri ktorej môže jeho používanie naopak predstavovať zdravotné riziko.

Vedecký pohľad alebo funguje šungit?

Údajné zdravotné prínosy, ako je ochrana pred elektromagnetickým žiarením alebo antioxidačné účinky, nie sú dostatočne podložené spoľahlivými vedeckými dôkazmi. Výskum sa zameriava predovšetkým na jeho chemické zloženie a potenciálne využitie v priemyselných a environmentálnych technológiách, ale čo je rozhodujúce, mnohé z uvádzaných zdravotných prínosov zostávajú nepotvrdené. To poukazuje na potrebu ďalšieho skúmania a skeptického prístupu pri hodnotení tvrdení o jeho účinkoch, ktoré často predbiehajú vedecké poznatky.

Existujú alternatívy?

Binchotan, japonské biele drevené uhlie, sa často považuje za atraktívnu alternatívu pri filtrácii vody. Tento typ dreveného uhlia je známy svojou schopnosťou absorbovať nečistoty, čím účinne čistí vodu. Okrem toho binchotan dokáže z vody odstrániť chlór a uvoľniť prírodné minerály, čím zlepšuje jej chuť a prospieva zdraviu. Okrem použitia pri filtrácii vody je binchotan cenený aj pre svoje odvlhčovacie a dezodoračné schopnosti, vďaka čomu je užitočný aj v iných aplikáciách v domácnosti.

V porovnaní so šungitom, ktorý sa vyzdvihuje pre svoje údajné bioenergetické účinky, binchotan ponúka viac prakticky orientovaných výhod a vychádza z tradičnej japonskej technológie, ktorá má dlhú históriu a vedeckú podporu v oblasti filtrácie a čistenia životného prostredia.

Sdílet:

Kategória
Top