facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Bojujte s nízkým tlakem pomocí osvědčených tipů

Príčiny, príznaky a spôsoby, ako zvládnuť nízky tlak

Nízky tlak, odborne nazývaný hypotenze, je stav, keď krvný tlak v tepnách klesá pod normálnu úroveň. Obvykle je tento stav definovaný ako krvný tlak nižší než 100/60 mm Hg, čo je dôvod, prečo sa niekedy označuje ako nízky tlak 100/60. Hoci je často považovaný za menej nebezpečný než vysoký krvný tlak, môže prinášať radu nepríjemných príznakov a komplikácií.

Príčiny nízkeho tlaku

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k nízkemu tlaku. Jedným z nich je dehydratácia, keď telo stráca viac vody, než prijíma. K tomu môže dôjsť napríklad počas intenzívneho cvičenia, v horúcom počasí alebo pri horúčke. Pri nedostatku tekutín sa objem krvi znižuje, čo môže viesť k poklesu krvného tlaku.

Ďalším významným faktorom môže byť srdcové ochorenie. Srdcové zlyhanie, bradykardia (pomalý srdcový tep) alebo srdcový infarkt môžu tiež spôsobiť zníženie krvného tlaku. Srdce, ktoré nedokáže pumpovať krv dostatočne efektívne, vedie k poklesu tlaku v cievach. Niektoré endokrinné problémy, ako je hypotyreóza alebo Addisonova choroba, tiež prispievajú k rozvoju hypotenze. Tieto stavy ovplyvňujú produkciu hormónov, ktoré regulujú krvný tlak a rovnováhu tekutín v tele.

Krvný tlak môže byť ovplyvnený aj liekmi. Diuretiká, beta-blokátory, antidepresíva alebo lieky proti Parkinsonovej chorobe môžu spôsobiť pokles krvného tlaku. Niektorí ľudia majú nízky tlak z genetických dôvodov alebo kvôli kombinácii rôznych faktorov, ktoré zahŕňajú životný štýl, diétu a celkové zdravie.

Príznaky nízkeho tlaku

Nízky tlak môže mať rôzne prejavy v závislosti na jeho závažnosti a príčine. Medzi najčastejšie príznaky patrí závrat a mdloby. Keď krvný tlak klesne príliš nízko, mozog nedostáva dostatok krvi, čo môže viesť k závratom alebo mdlobám. Ďalším častým príznakom je únava. Nedostatočný krvný obeh znamená, že orgány a tkanivá nedostávajú potrebné množstvo kyslíka, čo spôsobuje celkovú únavu a slabosť. Nízky krvný tlak môže ovplyvniť trávenie a spôsobiť nevoľnosť či zvracanie, rovnako ako rozmazané videnie, keď oči trpia nedostatočným prívodom krvi. Nízky tlak môže spôsobiť, že končatiny nie sú dostatočne prekrvené, čo vedie k pocitu chladu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Diagnostika a liečba

Diagnóza nízkeho tlaku sa často stanovuje meraním krvného tlaku v rôznych situáciách a polohách. Lekár môže odporučiť rôzne testy, aby zistil príčinu hypotenze, ako sú krvné testy, EKG, echokardiogram alebo test na funkciu štítnej žľazy. Meranie tlaku v rôznych polohách, napríklad v ľahu a v stoji, môže odhaliť ortostatickú hypotenziu, keď tlak klesá pri prechode do vzpriamenej polohy. Liečba nízkeho tlaku závisí na jeho príčine.

Ak je nízky tlak spôsobený dehydratáciou, je dôležité zvýšiť príjem tekutín a elektrolytov. Ak sú na vine lieky, môže byť nutné upraviť dávkovanie alebo zmeniť liečbu. V niektorých prípadoch môžu byť predpísané lieky na zvýšenie krvného tlaku.

Pre ľudí, ktorí trpia chronickou hypotenzou bez zjavnej príčiny, existujú rôzne stratégie, ako zlepšiť svoj zdravotný stav. Zvýšenie príjmu soľ môže pomôcť zvýšiť krvný tlak. Avšak, dôležité je konzultovať to s lekárom, pretože príliš veľa soli môže mať negatívny dopad na zdravie. Pitie väčšieho množstva vody zvyšuje objem krvi a pomáha predchádzať dehydratácii. Nosí kompresné pančuchy zlepšuje krvný obeh v nohách a môže zabrániť hromadeniu krvi v dolných končatinách.

Pri vstávaní z lehu alebo sedu je dôležité vstávať pomaly, aby sa zabránilo náhlemu poklesu krvného tlaku. Jesť menšie porcie jedla častejšie počas dňa môže pomôcť udržať krvný tlak na stabilnej úrovni.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Prevencia nízkeho tlaku

Prevencia hypotenze zahŕňa zdravý životný štýl a pravidelnú starostlivosť o svoje telo. Vyvážená strava bohatá na živiny pomáha udržiavať správnu funkciu tela a môže pomôcť predchádzať problémom s krvný tlak. Zahrnutie dostatočného množstva ovocia, zeleniny, bielkovín a celozrnných produktov do jedálnička podporuje celkové zdravie. Pravidelná fyzická aktivita podporuje dobrý krvný obeh a môže pomôcť udržať krvný tlak na zdravé úrovni.

Aeróbne cvičenia, ako je chôdza, beh alebo plávanie, sú zvlášť účinné. Kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu tela a udržanie správnej rovnováhy všetkých systémov. Nedostatok spánku môže viesť k rôznym zdravotným problémom, vrátane nízkeho krvného tlaku. Pravidelný príjem tekutín je kľúčový pre prevenciu dehydratácie a udržanie normálneho krvného tlaku. Odporúča sa piť vodu pravidelne počas dňa, najmä v horúcom počasí alebo pri fyzickej aktivite.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Kedy vyhľadať lekára

Aj keď nízky tlak nie je vždy dôvodom k obavám, je dôležité venovať pozornosť príznakom a konzultovať ich s lekárom, najmä ak sa objavia náhle alebo sú závažné. Ak pociťujete závraty, mdloby, nevoľnosť alebo iné príznaky, ktoré vás znepokojujú, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc.

Lekár môže vykonať potrebné vyšetrenia a odporučiť vhodnú liečbu alebo zmeny životného štýlu, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vášho života a zvládať nízky tlak efektívne.

Nízky tlak je stav, ktorý môže mať rôzne príčiny a prejavy. Aj keď sa často nepovažuje za rovnako nebezpečný ako vysoký krvný tlak, môže prinášať značné nepríjemnosti a komplikácie. Porozumenie príčinám, príznakom a možnosťami liečby je kľúčom k efektívnemu zvládaniu tohto stavu. Hypotenze môže byť zvládnutá kombináciou zdravého životného štýlu, vhodnej stravy, dostatku tekutín a v prípade potreby lekárskych zásahov. Správna starostlivosť o telo a pravidelné konzultácie s lekárom môžu významne prispieť k zlepšeniu kvality života a minimalizácii rizík spojených s nízkym krvným tlakom.

Sdílet:

Kategória
Top