facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako vyčistiť upchatý odtok

Upchatý odtok môže byť nočnou morou každého domáceho majstra. Nemusíte však hneď volať inštalatéra alebo panikáriť. Tento článok vám ukáže, ako sa s touto nepríjemnosťou vyrovnať svojpomocne, a to efektívne a bezpečne. Či už ide o drez v kuchyni, umývadlo v kúpeľni alebo vaňu, existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete vyskúšať, než sa rozhodnete pre odbornú pomoc.

Prečo sa odtoky upchávajú?

Najčastejšie sa odtoky upchávajú kvôli nahromadeniu tuku, zvyškov jedla, vlasov a mydla. Kombinácia týchto látok môže vytvárať pevné usadeniny, ktoré bránia prietoku vody. Tuk z kuchynského riadu sa často usadzuje na stenách potrubí a postupne sa spája s ďalšími nečistotami, čím vzniká pevná bariéra. Vlasy a mydlo v kúpeľni môžu vytvoriť husté chumáče, ktoré potom blokujú odtok.

Prevencia je kľúčom k udržaniu čistých odtokov. Používanie sítka na odtok môže zachytiť väčšinu pevných častíc, ktoré by inak skončili v potrubí. Môže pomôcť aj občasné vylievanie vriacej vody, ktorá pomáha rozpúšťať tuky a mydlo, ktoré sa môžu usadzovať na stenách potrubí.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako na mechanické čistenie odtoku

Ak prevencia nestačí a váš odtok je upchatý, začnite mechanickým čistením. Najjednoduchšou metódou je použitie gumového zvona (alebo zvonového piestu). Umiestnite zvon cez odtok, naplňte drez alebo vaňu dostatočným množstvom vody, aby zakryla zvon, a potom energicky pumpujte. Tento pohyb vytvorí tlak, ktorý môže uvoľniť upchatie.

Chemické prostriedky

Keď mechanické čistenie nefunguje, môžete vyskúšať chemické čističe. Tieto prostriedky sú dnes ľahko dostupné a zvyčajne obsahujú silné chemikálie, ktoré rozkladajú organické materiály. Pred použitím chemických čističov si však dôkladne prečítajte návod a vždy používajte ochranné rukavice a okuliare. Pamätajte, že chemické čističe môžu byť agresívne a poškodiť staršie potrubia. Dnes sú k dispozícii aj šetrné a pritom funkčné prostriedky na čistenie odtokov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Domáce a prírodné riešenia

Preferujete prírodné riešenia? Skúste kombináciu jedlej sódy a octu. Nasypte pol šálky jedlej sódy do upchatého odtoku a zalejte šálkou octu. Táto zmes spôsobí chemickú reakciu, ktorá môže pomôcť uvoľniť upchatie. Nechajte pôsobiť aspoň 30 minút a potom zalejte vriacou vodou.

Kedy zavolať odborníka?

Čo robiť, keď všetky vyššie uvedené metódy zlyhajú? V takom prípade môže byť čas zavolať odborníka. Profesionálny inštalatér disponuje špecializovanými nástrojmi a skúsenosťami, ktoré mu umožnia vyriešiť aj tie najodolnejšie upchatia. Môže sa jednať o vysokotlakové čističe alebo kamerové inšpekcie, ktoré identifikujú a odstránia problém priamo na danom mieste.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Upchatý odtok nie je pohroma a dá sa mu predchádzať

Čistenie upchatého odtoku nemusí byť stresujúcou záležitosťou, ak viete, ako na to. Mechanické metódy, chemické čističe aj prírodné prostriedky môžu byť účinnými nástrojmi v boji proti upchatiam. A čo keď ani jedna metóda nezaberie? Nebojte sa obrátiť na profesionála. Prevencia a pravidelná údržba vám však môžu ušetriť mnoho starostí a zbytočných výdavkov. Máte už všetky potrebné nástroje a vedomosti, aby ste sa mohli pustiť do čistenia?

Aby sa váš odtok znovu neupchal, dbajte na pravidelnú údržbu. Nezabúdajte na preventívne opatrenia, ako je používanie sítka a pravidelné preplachovanie horúcou vodou. Vyvarujte sa vylievania tuku a oleja do odtokov a raz za čas vyčistite sifón.

Sdílet:

Kategória
Top