facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako vybrať najlepšie SPF krém na tvár: Váš sprievodca ochranou pred slnkom

[ edit ]

Chránite svoju pleť pred slnkom každý deň? Použitie krému na tvár so správnym SPF, teda faktorom ochrany proti slnku, rozhodne nie je len letná záležitosť. Či už ste vonku len chvíľu, alebo celý deň, vaša pleť potrebuje ochranu pred škodlivými UV žiareniami, ktoré môžu spôsobiť predčasné starnutie alebo dokonca rakovinu kože. V tomto článku vám ukážeme, ako vybrať ten správny krém s SPF, ktorý bude vyhovovať práve vašej pleti.

Čo je SPF krém a prečo je dôležité ho používať

SPF krém, čiže krém s ochranným faktorom proti slnku, je nevyhnutný na ochranu pleti pred škodlivými UV žiareniami. SPF znamená Sun Protection Factor a číslo uvedené vedľa troch písmen označuje, koľkokrát dlhšie môžete zostať na slnku bez toho, aby ste sa spálili, oproti tomu pokiaľ by ste nemali na pokožke žiadnu ochranu. UVB žiarenie je hlavným vinníkom spálenia kože, zatiaľ čo UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky a prispieva k predčasnému starnutiu a môže dokonca vyvolať rakovinu kože.

Pravidelné používanie SPF krému pomáha predchádzať týmto negatívnym efektom a udržuje pleť zdravú a mladistvú. Nezáleží na ročnej dobe či počasí, denná aplikácia SPF krému by mala byť súčasťou vašej starostlivosti o pleť, aby bola chránená pred nepriaznivými účinkami slnečného žiarenia.

Typy SPF krémov na tvár

Na trhu existuje niekoľko typov SPF krémov na tvár, ktoré sa líšia zložením a spôsobom ochrany. Hlavný rozdiel je predovšetkým medzi chemickými a minerálnymi SPF krémami.

Chemické krémy obsahujú organické zlúčeniny, ktoré absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, čím zabraňujú jeho škodlivému pôsobeniu na koži. Naopak minerálne krémy obsahujú neorganické zložky ako oxid zinočnatý alebo titánový dioxid, ktoré fungujú ako fyzická bariéra, odrážajúce a rozptyľujúce slnečné žiarenie ďaleko od pleti. Minerálne krémy sú často vhodnejšie pre citlivú pleť alebo pre osoby s alergiami na chemické zložky, pretože sú obvykle jemnejšie a vyvolávajú menej podráždenia. Voľba medzi týmito dvoma typmi by mala byť založená na individuálnych potrebách a preferenciách používateľa, rovnako ako na type pleti.

SPF denný krém na tvár chráni aj vyživuje

Použitie SPF krému na tvár prináša mnoho dôležitých prínosov pre zdravie a vzhľad pleti:

  1. Prevencia spálenia kože: SPF krém chráni tvár pred UVB žiarením, ktoré spôsobuje spálenie pokožky. Týmto spôsobom pomáha predchádzať bolestivým popáleninám a dlhodobému poškodeniu pokožky.

  2. Ochrana pred predčasným starnutím: UVA žiarenie preniká hlboko do kože a poškodzuje kolagén a elastín, čo vedie k vráskam, jemným líniám a ďalším známkam starnutia. Denné používanie SPF krému pomáha chrániť tieto štruktúry a udržiavať pleť mladistvú a hladkú.

  3. Prevencia rakoviny kože: Pravidelná aplikácia SPF krému na tvár môže výrazne znížiť riziko vývoja kožných rakoviny, vrátane melanómu, ktorý môže byť smrteľný. Ochrana pred UV žiarením je kľúčová v boji proti tejto chorobe.

  4. Redukcia pigmentových škvŕn: Expozícia slnečnému žiareniu môže spôsobiť hyperpigmentáciu, ako sú vekové škvrny a melazma. SPF krém pomáha minimalizovať túto reakciu tým, že blokuje UV žiarenie, ktoré vyvoláva nadprodukciu melanínu v koži.

  5. Zlepšenie celkového zdravia kože: Okrem ochrany pred slnkom mnohé SPF krémy obsahujú antioxidanty, hydratačné a upokojujúce zložky, ktoré podporujú zdravie a vitalitu pleti.

  6. Zvyšuje účinnosť ostatnej starostlivosti o pleť: SPF krém môže pôsobiť ako ochranná bariéra, ktorá pomáha udržiavať benefity iných kozmetických produktov, ako sú séra a hydratačné krémy, a zlepšuje ich efektivitu.

Vďaka týmto prínosom je denná aplikácia SPF krému na tvár esenciálny krok v každodennej rutine starostlivosti o pleť, ktorý poskytuje nielen okamžitú ochranu, ale aj dlhodobé zdravotné a estetické výhody.

Denný krém s SPF verzus opaľovací krém

Denné krémy s SPF a opaľovacie krémy majú obaja za úlohu chrániť pleť pred škodlivým slnečným žiarením, ale sú navrhnuté pre rôzne situácie a majú odlišné zloženie. Denné krémy s SPF sú formulované na každodenné použitie a ako súčasť bežnej starostlivosti o pleť. Obvykle majú nižšie SPF (medzi 15 až 30) a sú ľahšie na pleti, čo umožňuje pohodlné nosenie pod makeupom. Veľakrát obsahujú aj ďalšie výživné zložky, ako sú antioxidanty alebo hydratačné komponenty, ktoré chránia a zlepšujú zdravie pleti na dennej báze.

Naopak, opaľovacie krémy sú určené na ochranu pri intenzívnom slnečnom žiarení, napríklad na pláži alebo pri športových aktivitách vonku. Tieto produkty majú obvykle vyššiu SPF (30 a viac) a sú odolné voči vode a potu, aby poskytovali dlhotrvajúcu ochranu aj za náročných podmienok. Zatiaľ čo denný krém s SPF je ideálny pre rutinnú ochranu pleti v bežnom dni, opaľovací krém by ste mali použiť v situáciách, keď očakávate vyššiu expozíciu slnečnému žiareniu.

Tu je prehľad bežných kategórií SPF pri opaľovacích krémoch:

SPF 30: [SPF 30] (https://www.ferwer.cz/zakladni-ochrana-spf-pod-30) je bežný štandard pre každodenné použitie a poskytuje veľmi dobrú ochranu, blokuje asi 97% UVB žiarenia. Je odporúčaný pre bežné aktivity vonku a je vhodný pre ľudí, ktorí trávia časť dňa vonku, ale nie sú vystavení priamemu intenzívnemu slnku po dlhé obdobie.

SPF 30-45: Krém s SPF v rozmedzí 30-45 poskytuje silnejšiu ochranu ako SPF 30, blokuje približne 97,5 % až 98 % UVB žiarenia. Toto rozmedzie je vhodné pre tých, ktorí plánujú tráviť dlhšiu dobu vonku, napríklad pri športových aktivitách alebo práci na záhrade, a chcú zvýšenú úroveň ochrany.

SPF 50+: SPF 50 a vyššia je určený pre extrémne podmienky slnečného žiarenia, ako sú pláže, hory, alebo dlhodobé expozície slnku, a blokuje až 98% UVB žiarenia. Tieto krémy sú ideálne pre osoby so svetlou pleťou, ktorá má tendenciu sa rýchlejšie spaľovať, alebo pre tých, ktorí sú obzvlášť citliví na slnečné žiarenie. Poskytujú maximálnu možnú ochranu a sú odporúčané na celodennú ochranu v intenzívnom slnečnom svetle.

Ako vybrať SPF krém vhodný pre váš typ pleti

Pri výbere SPF krému vhodného pre váš typ pleti je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Po prvé, identifikujte svoj typ pleti – či je suchá, mastná, zmiešaná, citlivá alebo náchylná na akné. Pre suchú pleť hľadajte krémy, ktoré sú bohaté na hydratačné zložky ako je kyselina hyalurónová a ceramidy, ktoré pomáhajú udržovať vlhkosť v pokožke. Pre mastnú a zmiešanú pleť je lepšie voliť ľahšie formulácie, ako sú gély alebo fluidy, ktoré nezanechávajú na pleti mastný film a neupchávajú póry.

Osoby s citlivou pleťou by mali vyhľadávať minerálne SPF krémy, ktoré sú obvykle šetrnejšie a ľahšie tolerovateľné. Pokiaľ vaša pleť trpí akné, vyberte nekomedogénny krém, ktorý nevyvoláva tvorbu vyrážok. Vždy si tiež overte, či krém poskytuje širokospektrálnu ochranu, čo znamená, že chráni ako proti UVA, tak UVB žiareniu. Správnym výberom SPF krému, ktorý zodpovedá potrebám vašej pleti, zvýšite jeho efektivitu a zároveň zaistíte lepšiu starostlivosť o vašu pleť.

Je dobré tiež čítať recenzie a skúšať vzorky, aby ste našli krém, ktorý vám bude vyhovovať najlepšie.

Čítajte viac: Opaľovací krém pre bábätká: Ako chrániť citlivú pokožku najmenších

Aplikácia a používanie SPF krému

Na maximálnu ochranu by ste mali SPF krém aplikovať na čistú pleť av dostatočnom množstve. Nezabúdajte na krém nanášať aj na uši, krk a zadnú časť krku. Medzi časté chyby patrí nedostatočné množstvo krému alebo jeho nepravidelná aplikácia. Mnoho SPF krémov je formulovaných tak, aby boli kompatibilné aj s dekoratívnou kozmetikou.

Mnoho ľudí si myslí, že v zime alebo pri zatiahnutom počasí nie je nutné používať SPF ochranu. Opak je pravdou, UV žiarenie je prítomné po celý rok a môže prenikať aj cez oblačnosť. Ďalšie otázky často zahŕňajú, či je možné SPF krémy kombinovať s makeupom – a odpoveď je áno,

Nezáleží na tom, či trávite deň na pláži alebo je pár chvíľ na slnku každý deň, SPF krém by mal byť nevyhnutnou súčasťou vašej dennej rutiny. Výberom správneho typu krému a jeho správnou aplikáciou môžete zaistiť, že vaša pleť zostane zdravá a mladistvá. Nezabudnite, že prevencia je kľúčová pre udržanie zdravej pleti.

Sdílet:

Kategória
Top