facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako si poradiť so zalehnutým uchom z nádchy?

Ako si uľaviť od nepríjemného pocitu zaľahnutého ucha z nádchy?

Zaľahnuté ucho z nádchy je nepríjemným problémom, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí počas prechladnutia. Tento stav môže spôsobiť nielen pocity tlaku v uchu, ale aj výrazne zhoršiť sluch, čo môže byť obzvlášť frustrujúce v každodennom živote. Ako sa teda s týmto problémom vysporiadať a čo môžete urobiť pre to, aby sa vám uľavilo?

Prečo dochádza k zaľahnutému uchu pri nádche?

Keď máte nádchu, vaše sliznice v nose a dutinách sa zapália a opúchajú. Tento opuch môže viesť k upchatiu Eustachovej trubice, čo je malý kanálik spájajúci stredné ucho s nosohltanom. Eustachova trubica slúži na vyrovnávanie tlaku medzi stredným uchom a vonkajším prostredím. Ak je však táto trubica blokovaná, dochádza k nerovnováhe tlaku, čo môže viesť k pocitu zaľahnutého ucha.

Tento stav je častý najmä počas prechladnutia alebo sinusitídy, keď je produkcia hlienu zvýšená a zápal v oblasti nosa a krku výraznejší. Okrem zaľahnutého ucha môžete tiež pociťovať ďalšie nepríjemné príznaky, ako je bolesť v ušiach, pocit plnosti alebo dokonca závraty.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Aké sú príznaky zaľahnutého ucha z nádchy?

Zaľahnuté ucho z nádchy sa prejavuje rôznymi spôsobmi v závislosti od závažnosti zápalu a citlivosti každého jednotlivca. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Pocit tlaku v uchu: Tento pocit môže byť neustály alebo sa objavovať len pri určitých činnostiach, napríklad pri prehĺtaní.
  • Zhoršený sluch: Môžete si všimnúť, že počujete zvuky tlmene, ako keby ste boli pod vodou.
  • Autofónia: Tento termín opisuje stav, keď počujete svoj vlastný hlas hlasnejšie alebo skreslene.
  • Bolesť v uchu: Niekedy môže zápal spôsobiť bolesť, ktorá sa zhoršuje pri zmenách tlaku, napríklad pri cestovaní lietadlom alebo jazde v horách.

Tieto príznaky môžu trvať niekoľko dní, ale v niektorých prípadoch môžu pretrvávať aj niekoľko týždňov. Je dôležité vnímať signály svojho tela a snažiť sa nájsť spôsoby, ako si uľaviť.

Ako si uľaviť od zaľahnutého ucha?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť nepríjemné pocity spojené so zaľahnutým uchom z nádchy. Každý človek je iný, a tak môže byť účinný iný postup. Tu sú niektoré z osvedčených metód:

Soľný roztok a výplach nosa

Jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako uľaviť zaľahnutému uchu, je použitie soľného roztoku na výplach nosa. Soľný roztok pomáha uvoľniť hlien a znížiť opuch slizníc, čo môže viesť k obnove priechodnosti Eustachovej trubice. K výplachu nosa môžete použiť buď hotové soľné roztoky, ktoré sú dostupné v lekárni, alebo si pripraviť vlastný zmiešaním soli s teplou vodou.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Inhalácia pary

Ďalšou účinnou metódou je inhalácia pary. Horúca para pomáha zvlhčovať sliznice a zmierňovať zápal v nosohltane, čo môže prispieť k uvoľneniu Eustachovej trubice. Môžete skúsiť inhalovať paru z horúcej vody, do ktorej ste pridali niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, napríklad eukalyptového, ktorý má protizápalové účinky.

Žuvanie a zívanie

Jednoduchým spôsobom, ako sa pokúsiť vyrovnať tlak v ušiach, je žuvanie žuvačky alebo zívanie. Tieto pohyby môžu pomôcť otvoriť Eustachovu trubicu a vyrovnať tlak, čo často vedie k okamžitej úľave. Zvlášť účinné môže byť zívanie pri zmenách nadmorskej výšky, napríklad pri jazde autom do hôr alebo pri vzlete lietadla.

Masáž uší a okolia

Jemná masáž okolo uší a za ušnými boltcami môže tiež pomôcť zlepšiť prietok krvi a uvoľniť tlak v ušiach. Môžete skúsiť jemné krúživé pohyby prstami okolo uší a pozdĺž čeľuste.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Ak zaľahnutie ucha trvá dlhšie než týždeň alebo sa zhoršuje, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže odporučiť použitie dekongestív, ktoré pomáhajú znižovať opuch slizníc, alebo v závažnejších prípadoch predpísať antibiotiká, ak je prítomná bakteriálna infekcia. Je dôležité nepodceňovať žiadne príznaky a včas sa poradiť s odborníkom, aby sa predišlo komplikáciám, ako je napríklad zápal stredného ucha.

Zaľahnuté ucho z nádchy je bežným problémom, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí, ale to neznamená, že by mal byť prehliadaný. Aj keď sa tento stav môže zdať ako drobnosť, môže výrazne ovplyvniť vašu kvalitu života. Našťastie existuje rad jednoduchých domácich prostriedkov, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť príznaky a urýchliť zotavenie.

Pamätajte, že kľúčové je načúvať svojmu telu a pri pretrvávajúcich ťažkostiach neváhať vyhľadať odbornú pomoc. Zdravie je vždy na prvom mieste, a aj keď sa môže zaľahnuté ucho z nádchy javiť ako malý problém, môže mať vplyv na vašu celkovú pohodu. Doprajte si čas na zotavenie a nechajte svoje telo, aby sa plne uzdravilo.

Sdílet:

Kategória
Top