facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako naložiť s prebytkom paprík v domácej kuchyni

Čo s prebytkom paprík: Ako využiť bohatú úrodu originálne a chutne

Papriky sú obľúbenou zeleninou, ktorá sa hojne pestuje v slovenských záhradách aj skleníkoch. Ich pestrofarebné plody lákajú svojou sladkou chuťou, chrumkavou konzistenciou a všestranným využitím. Čo ale robiť, keď ich máte viac, než ste schopní spotrebovať? Prebytky paprík možno využiť mnohými spôsobmi – či už čerstvé, sušené, pečené, alebo nakladané. Ak si kladiete otázku, čo s prebytkom paprík, prinášame vám niekoľko inšpiratívnych spôsobov, ako ich spracovať tak, aby vám robili radosť čo najdlhšie.

Pečené papriky - intenzívna chuť a jednoduché spracovanie

Jedným z najlepších spôsobov, ako zvýrazniť chuť paprík, je ich pečenie. Pečené papriky majú jemnú, nasladlú chuť a možno ich použiť do mnohých jedál. Príprava je veľmi jednoduchá: stačí ich vložiť do rúry vyhriatej na 200 °C a piecť približne 20–30 minút, kým šupka nestmavne a nezačne sa oddeľovať. Po upečení ich môžete nechať zapariť v uzavretej nádobe, vďaka čomu pôjde šupka ľahko odstrániť.

Ako pečené papriky využiť? Sú skvelé ako súčasť studených i teplých pokrmov – hodia sa napríklad do cestovín, na bruschettu, ako príloha k mäsu alebo základ pre domácu paprikovú nátierku. Výborne chutia aj s olivovým olejom, cesnakom a trochou balzamikového octu.

Sterilizované papriky

Ak si chcete papriky uchovať na dlhšiu dobu, môžete ich sterilizovať v sladkokyslom náleve. Klasický slovenský spôsob nakladania využíva zmes vody, octu, cukru, soli a korenia, napríklad bobkového listu a korenia. Papriky môžete nechať vcelku, alebo ich nakrájať na pásiky a pridať ďalšiu zeleninu, napríklad cibuľu alebo mrkvu. Po zaliatí horúcim nálevom stačí poháre zavíčkovať a sterilizovať v hrnci s vodou približne 20 minút.

Takto pripravené papriky sú vhodné ako príloha k mäsovým pokrmom, k syrom alebo len tak k chlebu s maslom. Okrem klasického sladkokyslého nálevu môžete skúsiť aj pikantnú variantu s feferónkami, cesnakom alebo bylinkami.

Sušené papriky - koncentrovaná chuť do omáčok a polievok

Ďalším spôsobom, čo s prebytkom paprík, je ich sušenie. Sušením sa papriky zbavia vody, čím sa zvýrazní ich chuť a aróma. Sušiť ich môžete niekoľkými spôsobmi – v sušičke na ovocie, v rúre pri nízkej teplote (okolo 50 °C) alebo tradične zavesené na šnúrke na suchom a vzdušnom mieste.

Sušené papriky sa dajú rozomlieť na prášok a použiť ako korenie do omáčok, polievok, gulášov alebo marinád. Ak ich necháte v celku, môžete ich pridávať priamo do vývarov alebo pomaly dusiť s mäsom, čím jedlu dodajú výraznú chuť.

Papriková pasta - základ do mnohých jedál

Ak máte radi intenzívnu chuť paprík, môžete si pripraviť domácu paprikovú pastu. Na jej výrobu stačí papriky opiecť, olúpať a rozmixovať s trochou olivového oleja a soli. Výslednú pastu môžete uchovávať v chladničke niekoľko týždňov, alebo ju sterilizovať do pohárov.

Papriková pasta sa skvele hodí ako základ do omáčok, nátierok alebo na cestoviny. Môžete ju tiež zmiešať s jogurtom alebo kyslou smotanou a vytvoriť lahodný dip k pečivu alebo grilovanému mäsu.

Plnené papriky - tradičná slovenská klasika

Keď neviete, čo s prebytkom paprík, jednou z možností je pripraviť plnené papriky. Tento tradičný pokrm možno variabilne upravovať – plniť papriky môžete zmesou mletého mäsa, ryže, strukovín alebo zeleniny.

Klasická verzia sa skladá z mletého mäsa zmiešaného s ryžou, korením a vajcom. Papriky sa potom plnia touto zmesou, zalejú paradajkovou omáčkou a pomaly dusia. Ak preferujete vegetariánsku verziu, skúste náplň z quinoi, šošovice alebo syra.

Papriková polievka

Papriky môžete využiť aj ako základ pre lahodnú polievku. Stačí ich osmažiť na olivovom oleji spoločne s cibuľou, cesnakom a mrkvou, pridať vývar a nechať povariť. Potom stačí zmes rozmixovať a dochutiť soľou, korením, prípadne, pre jemnejšiu chuť, kvapkou smotany.

Ak máte radi pikantnejšiu variantu, môžete pridať chilli papričku alebo trochu údenej papriky, ktorá dodá polievke hĺbku.

Domáce lečo - rýchly a jednoduchý spôsob, ako papriky využiť

Lečo je jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako využiť prebytky paprík. Tradičný recept kombinuje papriky, paradajky, cibuľu a vajcia, ale môžete si ho upraviť podľa svojich preferencií. Lečo môžete sterilizovať do pohárov a mať tak hotový základ pre rýchlu večeru počas zimných mesiacov.

Ak máte radi výraznejšie chute, môžete do leča pridať klobásu, cuketu alebo huby. Servírovať ho môžete s ryžou, chlebom alebo ako prílohu k mäsu.

Fermentované papriky

Ak chcete papriky nielen uchovať, ale zároveň podporiť svoje zdravie, skúste fermentáciu. Fermentované papriky získavajú jemne nakyslú chuť a sú bohaté na probiotiká, ktoré prospievajú tráveniu.

Postup je jednoduchý – papriky nakrájajte na kúsky, vložte do sterilných pohárov a zalejte soľným roztokom (približne 2 % soli na liter vody). Pridajte korenie podľa chuti, napríklad cesnak, kôpor alebo horčičné semienka, a nechajte niekoľko dní kvasiť pri izbovej teplote. Fermentované papriky možno konzumovať samostatne alebo pridávať do šalátov a sendvičov.

Ak vás trápi otázka, čo s prebytkom paprík, možností je mnoho. Môžete ich piecť, sušiť, nakladať, mixovať do pasty, variť z nich polievky alebo ich fermentovať. Každý spôsob spracovania ponúka jedinečné chuťové zážitky a umožní vám papriky využiť aj mimo sezóny. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek variantu, vždy sa jedná o skvelý spôsob, ako z tejto zeleniny vyťažiť maximum.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat