facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako na kalerábové pyré, polievku a ďalšie chutné pokrmy

Objavte čaro kvaky

Kvaka, často prehliadaná koreňová zelenina, ktorá sa v minulosti tešila veľkej obľube, dnes zažíva svoju renesanciu. Táto výnimočná plodina, známa aj ako okrúhlica, má dlhú históriu v slovenskej kuchyni. V minulosti bola kvaka jednou z hlavných zložiek jedálnička nielen kvôli svojej dostupnosti, ale predovšetkým vďaka svojim výživovým hodnotám. Postupom času ju však na slovenských tanieroch nahradili iné plodiny, najmä zemiaky. Dnes, keď sa znovu objavuje záujem o tradičné potraviny a zdravú stravu, kvaka opäť nachádza svoje miesto v modernej kuchyni. Ak ste kvaku dosiaľ nevyskúšali, je na čase to zmeniť. Tento článok vám priblíži niekoľko spôsobov, ako túto chutnú a výživnú zeleninu začleniť do vášho každodenného jedálnička.

Zdravá a chutná alternatíva

Kvaka je koreňová zelenina, ktorá sa vyznačuje jemnou, nasladlou chuťou a bohatým nutričným profilom. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, a vitamínu B6, ktorý podporuje nervovú sústavu. Ďalej je kvaka zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie, a tiež antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Vďaka týmto vlastnostiam je kvaka ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí dbajú na svoje zdravie a chcú do svojho jedálnička zaradiť viac rastlinných potravín.

V kuchyni je kvaka veľmi univerzálna. Jej jemná chuť, ktorá pripomína zmes zemiakov a mrkvy, sa skvele hodí do rôznych pokrmov – od polievok, cez prílohy až po hlavné jedlá. Navyše je kvaka veľmi ľahká na prípravu a ponúka mnoho možností, ako ju kreatívne spracovať. Kvaka recepty sa môžu stať nielen zdravou, ale aj chutnou alternatívou k bežným jedlám, ktoré bežne pripravujete.

Jednoduché a chutné pyré z kvaky

Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako kvaku využiť, je jej príprava vo forme pyré. Kvakové pyré je skvelou alternatívou k tradičnému zemiakovému pyré, a pritom je veľmi ľahké na prípravu. Výsledkom je jemné, krémové pyré, ktoré má ľahko nasladlú chuť a je ideálne ako príloha k rôznym hlavným jedlám, alebo môže byť servírované ako samostatný vegetariánsky pokrm.

Ako na to?
Najprv si pripravte niekoľko stredne veľkých kvák, ktoré ošúpete a nakrájate na menšie kúsky. Tieto kúsky vložte do hrnca s osolenou vodou a varte ich, kým nie sú mäkké – čo by malo trvať približne 20 až 25 minút. Keď je kvaka uvarená, zlejte prebytočnú vodu a začnite ju mixovať do hladkej konzistencie. Pre zjemnenie chuti pridajte niekoľko lyžíc masla a trochu smotany. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete pridať aj strúčik cesnaku alebo štipku muškátového orieška. Pyré dochuťte soľou a čerstvo mletým korením podľa svojho gusta.

Výsledné pyré je krásne krémové a jeho jemná chuť skvele doplní napríklad pečené mäso, grilovanú zeleninu alebo môže byť podávané s čerstvým chlebom ako ľahký vegetariánsky pokrm. Ak hľadáte zdravú a chutnú prílohu, ktorá zároveň nie je príliš kalorická, kvakové pyré je výbornou voľbou.

Pečená kvaka

Ďalšou vynikajúcou možnosťou, ako kvaku pripraviť, je jej pečenie. Pečená kvaka je jednoduchá na prípravu, a napriek tomu ponúka bohatú a karamelizovanú chuť, ktorá sa skvele hodí ako príloha k mnohým pokrmom. Tento spôsob prípravy je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchle a jednoduché recepty, ktoré nevyžadujú mnoho času ani zložité suroviny, ale napriek tomu chcú dosiahnuť vynikajúci výsledok.

Postup prípravy:
Začnite tým, že kvaku ošúpete a nakrájate na tenké plátky alebo kocky. Tieto kúsky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a dobre premiešajte, aby bola kvaka rovnomerne pokrytá. Osoľte a pridajte svoje obľúbené korenie – skvele sa hodí napríklad rozmarín, tymián alebo čerstvo mleté čierne korenie. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete pridať aj štipku kajenského korenia alebo chilli vločiek pre pikantný nádych.

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25 až 30 minút, kým kvaka nezozlatne a okraje nebudú chrumkavé. Počas pečenia môžete kvaku niekoľkokrát premiešať, aby sa rovnomerne upiekla. Výsledný pokrm má krásnu zlatistú farbu a jeho sladko-slaná chuť je dokonalým doplnkom k pečenému mäsu, grilovanej rybe alebo ako súčasť teplého šalátu. Pečená kvaka je tiež skvelá ako ľahká desiata alebo večera, ktorú môžete doplniť napríklad jogurtovým dipom alebo hummusom.

Krémová polievka z kvaky

Ak ste milovníkmi krémových polievok, potom by vám určite nemala uniknúť kvaková polievka. Táto polievka je nielen lahodná, ale aj veľmi výživná a ľahko pripraviteľná. Jej jemná, krémová textúra a bohatá chuť z nej robia ideálnu voľbu pre chladné jesenné alebo zimné dni, keď potrebujete niečo, čo vás príjemne zahreje.

Ako na krémovú polievku z kvaky?
Začnite tým, že na masle osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. K cibuli pridajte nakrájanú kvaku a zemiaky, ktoré spolu vytvoria hustý a sýty základ polievky. Môžete pridať aj strúčik cesnaku alebo kúsok zázvoru pre výraznejšiu chuť. Všetko zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne – čo by malo trvať približne 20 až 30 minút.

Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou tyčového mixéra alebo stolného mixéra. Pre krémovejšiu konzistenciu môžete pridať trochu smotany alebo kokosového mlieka, ktoré polievke dodá jemný exotický nádych. Polievku dochuťte soľou, korením a prípadne aj trochou citrónovej šťavy, ktorá zvýrazní jej chuťové tóny.

Servírujte s čerstvým chlebom alebo krutónmi a ozdobte nasekanými bylinkami, ako je pažítka alebo petržlenová vňať. Krémová polievka z kvaky je skvelou voľbou nielen ako predkrm, ale aj ako hlavný chod, ktorý vás zasýti a zároveň poteší svojou bohatou a jemnou chuťou.

Sdílet:

Kategória
Top