facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

# Jak připravit lahodné pohankové palačinky Pohankové palačinky jsou skvělou alternativou pro ty, k

Pohánka, často považovaná za superpotravinu, sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou. A niet divu! Pohánkové palacinky predstavujú zdravú a chutnú alternatívu k tradičným palacinkám. Aké sú teda výhody pohánkových palacinek a prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička?

Pohánka je semeno rastliny z čeľade rdesnovitých, ktorá sa pôvodne pestovala v Ázii. I keď sa často považuje za obilninu, pohánka v skutočnosti patrí do skupiny pseudoobilnín. Vďaka tomu je vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou, pretože je prirodzene bezlepková.

Pohánka je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje, ale nedokáže ich samo syntetizovať. Ďalej je dobrým zdrojom horčíka, železa, zinku a vitamínu B6. Tieto živiny podporujú zdravie srdca, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitný systém.

Pohánkové palacinky sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné a ľahko sa pripravujú. Sú skvelou alternatívou k tradičným pšenovým palacinkám a ich príprava si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti. Stačí vám len niekoľko základných ingrediencií, ktoré pravdepodobne už máte doma.

Premýšľali ste niekedy, ako urobiť svoje raňajky zdravšie, bez toho, aby ste museli obetovať chuť? Pohánkové palacinky môžu byť práve tou odpoveďou. Sú vhodné pre vegánov aj vegetariánov, pretože je možné ľahko nahradiť vajcia a mlieko rastlinnými alternatívami.

Ako na pohánkové palacinky

Príprava pohánkových palacinek je jednoduchá a rýchla. Tu je základný recept, ktorý môžete prispôsobiť svojim chutiam a potrebám:

Ingrediencie:

  • 1 šálka pohánkovej múky
  • 1 šálka rastlinného mlieka (napr. mandľového, sójového alebo ovseného)
  • 1 lyžica javorového sirupu alebo medu (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
  • Štipka soli
  • Olej na smaženie (napr. kokosový alebo olivový)

Postup:

  1. V mise zmiešajte pohánkovú múku, rastlinné mlieko, javorový sirup, vanilkový extrakt a štipku soli. Miešajte, kým nezískate hladké cesto.
  2. Nechajte cesto odpočívať asi 10 minút, aby pohánka nasiakla tekutiny a cesto sa lepšie spojilo.
  3. Rozehrievajte panvicu na strednej teplote a potrete ju tenkou vrstvou oleja.
  4. Lyžicou alebo malou naberačkou nalejte cesto na panvicu a rozprestrite ho do tenkej vrstvy.
  5. Smažte palacinky asi 2-3 minúty z každej strany, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
  6. Hotové palacinky môžete podávať s ovocím, jogurtom, orechmi alebo sirupom podľa chuti.

Variácie na pohánkové palacinky

Jednou z výhod pohánkových palacinek je ich univerzálnosť. Môžete ich prispôsobiť podľa svojich chutí a potrieb. Tu je niekoľko tipov, ako si ich môžete spestriť:

Sladké variácie:

  • Banánové pohánkové palacinky: Pridajte do cesta rozmačkaný banán a trochu škorice. Palacinky budú sladké a voňavé.
  • Čokoládové pohánkové palacinky: Primiešajte do cesta lyžicu kakaového prášku a kúsky čokolády. Táto varianta je obľúbená u detí.
  • Ovocné pohánkové palacinky: Pridajte do cesta čerstvé alebo sušené ovocie, ako sú čučoriedky, jahody alebo hrozienka.

Slané variácie:

  • Špenátové pohánkové palacinky: Pridajte do cesta nasekaný špenát a trochu cesnaku. Podávajte s jogurtom alebo syrom feta.
  • Cuketové pohánkové palacinky: Pridajte do cesta nastrúhanú cuketu a trochu strúhaného syra. Tieto palacinky sú skvelé ako ľahký obed alebo večera.
  • Bylinkové pohánkové palacinky: Pridajte do cesta nasekané čerstvé bylinky, ako sú petržlen, kôpor alebo pažítka. Podávajte s avokádom a paradajkami.

Pohánkové palacinky pre rôzne diéty

Pohánkové palacinky sú skvelou voľbou pre rôzne stravovacie návyky a diéty. Sú prirodzene bezlepkové, takže ich môžu konzumovať ľudia s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Navyše, ak použijete rastlinné mlieko a vynecháte vajcia, sú vhodné aj pre vegánov.

Pre tých, ktorí sledujú svoj príjem cukru, môžete vynechať sladidlá alebo použiť prírodné sladidlá, ako je javorový sirup alebo med. Pohánka má nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. To je dôležité pre udržanie stabilnej energie po celý deň.

Pohánkové palacinky v rôznych kultúrach

Pohánkové palacinky nie sú len obľúbené v Česku, ale majú svoje miesto aj v mnohých ďalších kultúrach. Napríklad v Rusku sú veľmi populárne bliny, ktoré sa často pripravujú z pohánkovej múky a podávajú sa so kyslou smotanou, kaviárom alebo údeným lososom.

Vo Francúzsku sú známe galettes, ktoré sú tenké a chrumkavé a často sa plnia šunkou, syrom a vajcami. V Japonsku sa pohánka používa na výrobu soba rezancov, ktoré sú základom mnohých tradičných jedál.

Pohánkové palacinky sú skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zdravú a chutnú alternatívu k tradičným palacinkám. Sú bohaté na živiny, ľahko sa pripravujú a môžete ich prispôsobiť svojim chutiam a potrebám. Či už preferujete sladké alebo slané variácie, pohánkové palacinky vás určite nesklamú.

Tak prečo neskúsiť niečo nové a zaradiť pohánkové palacinky do svojho jedálnička? Možno zistíte, že sa stanú vaším novým obľúbeným jedlom na raňajky, obed alebo večeru. Vaše telo vám za to poďakuje!

Sdílet:

Kategória
Top