facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Zlepšite svoj mikrobióm pomocou GAPS diéty

GAPS diéta - revolučný prístup k liečbe tela a mysle

GAPS diéta, alebo Gut and Psychology Syndrome diéta, je terapeutický nutričný plán navrhnutý Dr. Natashou Campbell-McBride. Tento prístup je založený na teórii, že mnohé chronické zdravotné problémy, vrátane neurologických a autoimunitných ochorení, pochádzajú z nevyváženého mikrobiómu v črevách. GAPS diéta sa zameriava na obnovenie črevnej rovnováhy prostredníctvom prísneho jedálnička, ktorý zahŕňa fermentované potraviny, mäso, ryby, vajcia, zeleninu a ďalšie prírodné potraviny.

Prečo vznikla GAPS diéta?

Dr. Natasha Campbell-McBride vyvinula GAPS diétu na základe svojich skúseností ako neurológ a výživový terapeut. Jej syn bol diagnostikovaný s autizmom, čo ju viedlo k intenzívnemu výskumu prepojenia medzi črevným zdravím a neurologickými poruchami. Zistila, že mnohé z týchto problémov možno zmierniť či dokonca vyliečiť obnovou zdravej črevnej flóry. Tento objav viedol k vytvoreniu GAPS diéty, ktorá sa stala celosvetovo uznávaným terapeutickým prístupom.

Ako funguje GAPS diéta?

GAPS diéta je rozdelená do dvoch hlavných fáz: úvodná fáza a plná diéta.

Úvodná fáza:

  1. Kostné vývary a fermentované potraviny: Kostné vývary sú bohaté na kolagén a ďalšie živiny, ktoré podporujú hojenie črevnej sliznice. Fermentované potraviny dodávajú prospešné baktérie.
  2. Varená zelenina a mäso: Tieto potraviny sú ľahko stráviteľné a poskytujú telu potrebné bielkoviny a vlákninu.
  3. Fermentované mliečne výrobky: Ako jogurt a kefír, ktoré sú bohaté na probiotiká.
  4. Surová zelenina a ovocie: Zavedenie týchto potravín dodáva vitamíny a enzýmy.
  5. Orechy a semená: Zdroj zdravých tukov a bielkovín.
  6. Pečenie a pečivo: Vlastné pečenie chleba a iného pečiva z povolených ingrediencií.

Plná diéta: Plná diéta je flexibilnejšia a umožňuje širšiu škálu potravín, stále sa však vyhýba spracovaným potravinám, cukru a umelým prísadám. Kľúčovým princípom je dodržiavanie prirodzenej a minimálne spracovanej stravy.

K čomu je GAPS diéta dobrá?

GAPS diéta je využívaná na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú:

  • Autizmus: Mnohí rodičia hlásia zlepšenie sociálnych a kognitívnych funkcií svojich detí.
  • ADHD: Redukcia hyperaktivity a zlepšenie pozornosti.
  • Depresia a úzkosť: Stabilizácia nálady a zníženie úzkostných stavov.
  • Chronická únava: Zvýšenie energie a vitality.
  • Autoimunitné ochorenia: Zníženie zápalov a zlepšenie celkového zdravia.

Výhody GAPS diéty

GAPS diéta je známa svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie čriev a celkové zdravie organizmu. Mnoho ľudí hlási zlepšenie v oblasti trávenia, zníženie úzkosti, depresie a zlepšenie príznakov autoimunitných ochorení. Kľúčovou výhodou tejto diéty je jej schopnosť obnoviť zdravý črevný mikrobióm, čo má pozitívny dopad na imunitný systém a neurologické zdravie.

Napriek mnohým pozitívnym ohlasom má GAPS diéta tiež svojich kritikov. Niektorí odborníci varujú, že prísna povaha diéty môže viesť k nedostatku niektorých dôležitých živín, ak nie je starostlivo sledovaná. Dôležité je, aby každý, kto sa rozhodne pre túto diétu, konzultoval svoj jedálniček s odborníkom na výživu alebo lekárom.

Ako správne pristupovať k GAPS diéte

Úspešné dodržiavanie GAPS diéty vyžaduje dôkladné plánovanie a prípravu. Odporúča sa:

  • Konzultácia s odborníkom: Pred začatím diéty je vhodné konzultovať svoj zámer s lekárom alebo odborníkom na výživu.
  • Plánovanie jedál: Starostlivo plánujte jedlá a pripravujte sa dopredu, aby bolo ľahšie dodržiavať diétne obmedzenia.
  • Sledovanie pokroku: Monitorujte svoje zdravotné stavy a symptómy, aby ste mohli zaznamenať prípadné zlepšenie alebo problémy.

Príbehy

Mnoho ľudí po celom svete zdieľa svoje pozitívne skúsenosti s GAPS diétou. Rodičia detí s autizmom často hlásia výrazné zlepšenie v správaní a kognitívnych schopnostiach svojich detí. Dospelí s chronickými tráviacimi problémami, depresiou či úzkosťou nachádzajú v GAPS diéte úľavu a zlepšenie celkového zdravia. Tieto príbehy inšpirovali mnoho ďalších, aby vyskúšali tento prístup a objavili jeho potenciál pre svoje vlastné zdravie.

GAPS diéta predstavuje holistický prístup k liečbe tela i mysle prostredníctvom stravy. Vyžaduje značné úsilie a disciplínu, ale mnoho ľudí našlo v tejto diéte kľúč k lepšiemu zdraviu a kvalitnejšiemu životu. Ak uvažujete o GAPS diéte, dôkladne si preštudujte všetky aspekty a poraďte sa s odborníkom, aby bola zaistená jej bezpečnosť a účinnosť. Táto diéta môže byť cestou k obnoveniu rovnováhy vo vašom tele a k celkovému zlepšeniu vášho zdravia.

Sdílet:

Kategória
Top