facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Proč by jahelky měly byť na vašom jedálnom lístku

Jačmenné krupice, malé kulaté guličky z prosa siateho, sú jednou z najstarších obilnín na svete. Napriek svojej dlhej histórii a bohatým nutričným hodnotám, zostávajú v modernej kuchyni často opomínané. Poďme sa ponoriť do sveta jačmenných krupíc a objaviť ich kúzlo, výhody aj spôsoby, ako ich začleniť do našich jedálničkov.

Čo sú jačmenné krupice?

Jačmenné krupice sú olúpané semená prosa siateho. Po odstránení tvrdej vonkajšej veľmi tvrdej šupky zostávajú malé, guľaté zrná, ktoré sa ľahko varia a majú jemnú, ľahko orieškovú príchuť. Jačmenné krupice sú prirodzene bezlepkové, čo ich robí ideálnou potravinou pre osoby trpiace celiakiou alebo pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu. Táto obilnina je skvelým zdrojom sacharidov, bielkovín a vlákniny, čo z nej robí vyváženú a výživnú súčasť stravy.

História jačmenných krupíc

História jačmenných krupíc siaha mnoho storočí do minulosti. Pôvodne pochádzajú zrejme z Ázie, odkiaľ sa posléze dostali do regiónu strednej Európy. V Európe boli jačmenné krupice bežne konzumované až do doby, keď boli nahradené populárnejšími obilninami, ako je pšenica a ryža. V stredoveku boli jačmenné krupice v Európe často používané na prípravu kaší a polievok, čo svedčí o ich význame v tej dobe. Na rozdiel od mnohých obilnín a pseudoobilnín, ktoré sa k nám dostali v niekoľkých posledných generáciách, patria jačmenné krupice k tradičnej výžive pre náš región po mnoho storočí.

Prečo jesť jačmenné krupice?

Jačmenné krupice sú nielen chutné, ale aj neuveriteľne zdravé. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov, prečo by mali byť jačmenné krupice súčasťou vašej stravy:

Jačmenné krupice sú bohaté na vitamíny skupiny B, železo, horčík a fosfor. Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela, od podpory imunitného systému po udržanie zdravých kostí a svalov. Ako už bolo spomenuté, jačmenné krupice sú prirodzene bezlepkové, čo z nich robí vynikajúcu alternatívu pre osoby s intoleranciou na lepok.

Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Pravidelná konzumácia jačmenných krupíc môže navyše prispieť k udržaniu zdravej hladiny cholesterolu. Jačmenné krupice majú nízky glykemický index, čo znamená, že nezpôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. To je zvlášť dôležité pre osoby s diabetes mellitus alebo pre tých, ktorí chcú udržať stabilnú hladinu cukru a energie po celý deň.

Minerály obsiahnuté v jačmenných krupiciach, najmä horčík a draslík, sú kľúčové pre udržanie zdravého srdca. Pomáhajú regulovať krvný tlak a podporujú zdravú srdcovú funkciu. Jačmenné krupice obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Antioxidanty sú dôležité na prevenciu chronických ochorení a podporu celkového zdravia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako pripraviť jačmenné krupice?

Jačmenné krupice sú veľmi univerzálne a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Sú skvelé ako na sladko, tak na slano, čo z nich robí ideálnu surovinu pre rôzne pokrmy. Prinášame dva jednoduché recepty z jačmenných krupíc, ktoré vám pomôžu začleniť jačmenné krupice do vášho jedálnička.

Jačmenná kaša s ovocím a medom

Tento jednoduchý a výživný recept je ideálny na raňajky alebo aj ako zdravý dezert.

Čo budete potrebovať:

  • 1 šálka jačmenných krupíc,
  • 2 šálky vody,
  • 1 šálka mlieka (môže byť aj rastlinné mlieko),
  • štipka soli,
  • lyžica medu,
  • čerstvé ovocie (napríklad jahody, čučoriedky, banán),
  • škorica podľa chuti.

Postup:

  1. Jačmenné krupice prepláchnite pod tečúcou vodou a potom ich dajte do hrnca s vodou. Priveďte k varu.
  2. Znížte teplotu a nechajte jačmenné krupice variť asi 15 minút, kým neabsorbujú všetku vodu.
  3. Pridajte mlieko a štipku soli. Pokračujte vo varení na miernom ohni, kým jačmenné krupice nezmäknú a kaša nezíska požadovanú konzistenciu.
  4. Sladíme medom a premiešame.
  5. Podávame s čerstvým ovocím a posypeme škoricou.

Jačmenný šalát s pečenou zeleninou a fetou

Tento recept je skvelý ako ľahký obed alebo večera.

Ingrediencie:

  • 1 šálka jačmenných krupíc,
  • 2 šálky vody,
  • štipka soli,
  • 1 cuketa,
  • 1 červená paprika,
  • 1 červená cibuľa,
  • olivový olej,
  • 100 g fety,
  • šťava z jedného citrónu,
  • čerstvé bylinky (napríklad petržlen, bazalka).

Postup:

  1. Jačmenné krupice prepláchnite a uvarte vo vode so štipkou soli podľa základného postupu.
  2. Cuketu, papriku a cibuľu nakrájajte na menšie kúsky, dajte na plech, pokapejte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 200°C asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne a nezlatne.
  3. Uvarené jačmenné krupice zmiešajte v mise s pečenou zeleninou.
  4. Pridajte nadrobenú fetu a premiešajte.
  5. Dochutíme citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami.
  6. Podávame teplé alebo vychladené.

Ďalšie spôsoby, ako využiť jačmenné krupice

Jačmenné krupice môžete využiť nielen v kašiach a šalátoch, ale aj ako prílohu k hlavným jedlám alebo ako súčasť pečiva a dezertov. Tu sú niektoré ďalšie nápady a trocha inšpirácie, ako jačmenné krupice využiť v kuchyni:

Jačmenné rizoto: Podobne ako ryžu môžete jačmenné krupice použiť ako základ pre rizoto. Pridajte svoje obľúbené zeleninové alebo mäsové ingrediencie a pripravte si chutné a výživné jedlo.

Jačmenné karbanátky: Zmiešajte uvarené jačmenné krupice s nastrúhanou zeleninou, vajcami a korením, vytvarujte karbanátky a do zlatista ich osmažte. Podávajte ich s dipom z jogurtu a čerstvými bylinkami.

Jačmenné pečivo: Jačmenné krupice môžete pridať do cesta na chlieb alebo na muffiny pre zvýšenie nutričnej hodnoty a zaujímavú textúru.

Jačmenný puding: Uvarené jačmenné krupice zmiešajte s mliekom, cukrom a vanilkou, a nechajte stuhnúť. Podávajte ako zdravý dezert s ovocím a orechmi.

Jačmenné krupice sú superpotravina, ktorá sa hodí do mnohých lahodných pokrmov. Akým spôsobom ich využijete vo svojej kuchyni vy, je čistou otázkou vašich preferencií.

Sdílet:

Kategória
Top