facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prečo dochádza k dvojitému videniu a ako to vyriešiť

Detailný pohľad na príčiny, symptómy a liečbu dvojitého videnia

Dvojité videnie, odborne nazývané diplopia, je stav, keď dochádza k tomu, že človek vníma jeden objekt ako dva oddelené obrazy. Tento jav môže byť mätúci a často vyvoláva obavy, pretože môže signalizovať širokú škálu zdravotných problémov, od tých najmenej závažných až po život ohrozujúce stavy. Pozrime sa na to, čo môže spôsobiť dvojité videnie, aké ďalšie príznaky môžu tento stav sprevádzať a aké sú možnosti liečby.

Čo všetko môže spôsobiť dvojité videnie?

Príčiny dvojitého videnia sú rôznorodé a siahajú od prostých očných chýb až po závažné neurologické poruchy. Medzi najbežnejšie príčiny patria:

  1. Očné chyby a problémy s rohovkou: Jednou z najčastejších príčin dvojitého videnia je astigmatizmus. Tento stav je spôsobený nerovnomerným zakrivením rohovky, čo spôsobuje, že svetlo vstupujúce do oka sa lomí nerovnomerne. Výsledkom je skreslené videnie, ktoré môže zahŕňať aj dvojité videnie. Ďalšou bežnou príčinou sú sivý zákal alebo poranenia rohovky, ktoré môžu tiež ovplyvniť jasnosť a kvalitu videnia.

  2. Únava a preťaženie očí: Dlhodobé sledovanie obrazovky počítača alebo mobilného zariadenia môže spôsobiť tzv. digitálnu únavu očí. To vedie k preťaženiu očných svalov, ktoré zabezpečujú správne zameranie obrazu na sietnicu. Pri únave tieto svaly nepracujú optimálne, čo môže viesť k dvojitému videnie, najmä po dlhom dni strávenom prácou pred obrazovkou.

  3. Neurologické problémy: Dvojité videnie môže byť príznakom závažných neurologických stavov. Napríklad mŕtvica, ktorá ovplyvňuje oblasť mozgu zodpovednú za koordináciu očných pohybov, môže spôsobiť, že oči nebudú správne spolupracovať. Táto porucha môže byť tiež spôsobená roztrúsenou sklerózou, ktorá narušuje nervové signály medzi mozgom a očami, alebo nádorom na mozgu, ktorý tlačí na optické dráhy.

    Vyskúšajte naše prírodné produkty

  4. Poruchy svalov a nervov: Myasthenia gravis je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje slabosť svalov, vrátane tých, ktoré ovládajú oči. Táto slabosť môže viesť k tomu, že oči nie sú schopné zostať správne zamerané, čo spôsobuje dvojité videnie. Podobne môže aj cukrovka spôsobiť poškodenie nervov (diabetická neuropatia), čo môže ovplyvniť funkciu očných svalov a viesť k rovnakému problému.

  5. Intoxikácia a vplyvy vonkajšieho prostredia: Nadmerná konzumácia alkoholu je dobre známym spúšťačom dvojitého videnia. Alkohol ovplyvňuje centrálny nervový systém, čo môže spôsobiť narušenie koordinácie očných svalov. Okrem alkoholu môžu aj niektoré lieky, drogy alebo toxíny vyvolať tento symptóm.

Aké symptómy môžu sprevádzať dvojité videnie?

Dvojité videnie je samo o sebe znepokojujúcim symptómom, ale často býva sprevádzané ďalšími príznakmi, ktoré môžu poskytnúť vodítko k základnej príčine tohto stavu:

  • Bolesť hlavy: Môže signalizovať, že dvojité videnie je spôsobené zvýšeným vnútrolebečným tlakom, čo môže byť spôsobené napríklad nádorom alebo krvácaním do mozgu.
  • Závraty a problémy s rovnováhou: Tieto príznaky často súvisia s poruchami mozgu alebo vnútorného ucha a môžu naznačovať, že problém je vážnejší.
  • Obmedzená schopnosť pohybovať očami: Ak je pohyb očí obmedzený alebo je jedno z očí fixované v určitej pozícii, môže to signalizovať svalovú alebo nervovú poruchu.
  • Zmeny v citlivosti alebo slabosť v tvári: Tieto príznaky môžu naznačovať neurologický problém, ako je napríklad mŕtvica.

Ako prebieha diagnostika a liečba dvojitého videnia?

Diagnostika dvojitého videnia začína podrobným vyšetrením očí a ich funkcií. Očný lekár môže použiť špeciálne testy, aby určil, či problém spočíva v samotných očiach, alebo či je dôsledkom širšieho zdravotného problému. Ak je podozrenie na neurologickú príčinu, pacient môže byť odoslaný na neurologické vyšetrenie, ktoré môže zahŕňať magnetickú rezonanciu (MRI) alebo počítačovú tomografiu (CT).

Liečba dvojitého videnia sa odvíja od identifikovanej príčiny. Napríklad:

  • Očné chyby: Ak je príčinou astigmatizmus alebo iná očná chyba, môžu pomôcť okuliare alebo kontaktné šošovky. V prípade sivého zákalu môže byť odporučený chirurgický zákrok.
  • Únava očí: V prípade, že je dvojité videnie spôsobené únavou očí, je kľúčom k úľave odpočinok. Pravidelné prestávky pri práci s počítačom a obmedzenie času stráveného pred obrazovkou môžu pomôcť. Očné cvičenia môžu posilniť svaly a zlepšiť zameranie.
  • Neurologické a svalové poruchy: V závažnejších prípadoch, keď je príčinou neurologický problém, je nutné riešiť základné ochorenie. To môže zahŕňať medikáciu, fyzioterapiu alebo v niektorých prípadoch chirurgický zákrok.
  • Intoxikácia: Ak je dvojité videnie spôsobené intoxikáciou, napríklad alkoholom alebo liekmi, liečba zahŕňa odstránenie týchto látok z tela a vyhnutie sa ich ďalšiemu užívaniu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Prevencia a dlhodobá starostlivosť

Aj keď niektorým príčinám dvojitého videnia nemožno vždy predísť, existujú kroky, ktoré môžu znížiť riziko tohto stavu. Pravidelné očné prehliadky môžu včas odhaliť očné chyby, ktoré môžu viesť k dvojitému videnie. Dodržiavanie zdravého životného štýlu, vrátane obmedzenia konzumácie alkoholu a vyhýbania sa toxickým látkam, môže tiež pomôcť.

Keď už sa dvojité videnie objaví, je dôležité venovať pozornosť príznakom a včas vyhľadať lekársku pomoc. Včasná diagnóza a liečba môžu výrazne zlepšiť prognózu a predísť závažným komplikáciám.

Na záver možno povedať, že dvojité videnie je symptóm, ktorý by nemal byť brán na ľahkú váhu. Aj keď môže byť spôsobené relatívne neškodnými faktormi, ako je únava alebo nadmerná konzumácia alkoholu, môže byť tiež signálom vážnych zdravotných problémov. Ak sa tento stav objaví, je dôležité jednať rýchlo a konzultovať svoje príznaky s odborníkom. Správna liečba môže nielen zlepšiť videnie, ale tiež zachrániť život.

Sdílet:

Kategória
Top