facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Čo je vertigo choroba a ako ju zvládnuť

Vertigo - keď sa svet otáča a zem stráca stabilitu

Vertigo, známe aj ako choroba, je zdravotný stav, ktorý môže človeka zaskočiť v nečakaných chvíľach a zásadne ovplyvniť jeho každodenný život. Tento stav nie je iba bežnou závratou – je to intenzívny pocit, že sa svet okolo vás náhle začína otáčať, aj keď sami stojíte na mieste. Táto choroba môže byť sprevádzaná nevoľnosťou, stratou rovnováhy a niekedy aj pocitmi úzkosti, čo z nej robí veľmi nepríjemný a obtiažny problém na riešenie.

Čo je vertigo a ako sa prejavuje?

Vertigo je symptóm, ktorý sa prejavuje ako pocit točenia alebo kývania, aj keď sa telo v skutočnosti nehýbe. Tento pocit môže trvať niekoľko sekúnd, ale aj niekoľko minút či hodín, a v ťažších prípadoch aj dní. Pri vertigu môže mať človek problémy s udržaním rovnováhy, čo môže viesť k pádom a zraneniam. Navyše môžu byť tieto záchvaty spojené s nevoľnosťou, vracaním a výraznou únavou.

Na rozdiel od bežnej závrate, ktorá môže byť spôsobená napríklad dehydratáciou alebo náhlym znížením krvného tlaku, je vertigo chorobou často dôsledkom porúch vnútorného ucha, mozgu alebo nervového systému. Mozog totiž spolieha na vnútorné ucho ako na hlavný zdroj informácií o pohybe a polohe tela. Keď sú tieto informácie skreslené alebo prerušené, dochádza k pocitom, že sa svet okolo vás pohybuje, aj keď vy sami zostávate v pokoji.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Aké faktory môžu vyvolať vertigo?

Vertigo môže mať rôzne príčiny, ktoré siahajú od relatívne neškodných stavov až po závažnejšie ochorenia. Najčastejšou príčinou vertiga sú problémy spojené s vnútorným uchom, konkrétne s jeho časťami zodpovednými za udržiavanie rovnováhy.

Jedným z najbežnejších stavov spôsobujúcich vertigo je benígne paroxyzmálne polohové vertigo (BPPV). Tento stav je spôsobený uvoľnením malých kryštálikov vápnika (otolitov) v ušiach, ktoré dráždia rovnovážne štruktúry. BPPV je často vyvolané náhlou zmenou polohy hlavy, napríklad pri vstávaní z postele alebo pri náhlom pohybe hlavy.

Ďalšou častou príčinou je Meniérova choroba, chronické ochorenie vnútorného ucha, ktoré spôsobuje opakujúce sa záchvaty závratí, tinitus (zvonenie v ušiach) a postupnú stratu sluchu. Tento stav je dôsledkom nadmerného nahromadenia tekutiny vo vnútornom uchu, ktoré narúša rovnováhu.

Vestibulárna neuritída, zápal vestibulárneho nervu, ktorý spája vnútorné ucho s mozgom, je ďalšou príčinou vertiga. Tento zápal je často spôsobený vírusovou infekciou a **môže spôsobiť náhle a ťažké závraty, ktoré trvajú niekoľko dní až týždňov.

Migréna, ktorá je známa predovšetkým svojimi bolesťami hlavy, môže tiež spôsobovať vertigo, a to buď ako súčasť migrény samotnej, alebo ako samostatný záchvat bez prítomnosti bolesti hlavy. Migréna súvisiaca s vertigom, známa ako vestibulárna migréna, môže byť zvlášť znepokojujúca, pretože kombinuje pocity točenia s typickými príznakmi migrény, ako je citlivosť na svetlo a zvuk.

Diagnóza vertiga

Diagnóza vertigo choroby začína podrobným rozhovorom s lekárom, počas ktorého je potrebné opísať povahu a frekvenciu závratí, či sú spojené s ďalšími symptómami, ako je nevoľnosť alebo strata sluchu, a ako dlho trvajú. Lekár sa bude tiež pýtať na anamnézu, vrátane predchádzajúcich ochorení, úrazov hlavy alebo ucha a rodinnej histórie vertiga či iných neurologických problémov.

Po dôkladnom rozhovore nasledujú špecializované vyšetrenia zamerané na funkciu rovnovážneho systému. Elektronystagmografia (ENG) alebo videonystagmografia (VNG) sú testy, ktoré merajú mimovoľné pohyby očí, ktoré sa objavujú, keď je rovnovážny systém narušený. Kalorický test, pri ktorom sa do ucha privádza teplá a studená voda alebo vzduch, pomáha zistiť, ako dobre vnútorné ucho a rovnovážne nervy reagujú na zmeny teploty.

Ak existuje podozrenie na migrénu alebo iné neurologické príčiny, môže byť vykonané neurologické vyšetrenie alebo zobrazovacie metódy ako MRI (magnetická rezonancia) alebo CT (počítačová tomografia), aby sa vylúčili iné vážne stavy, napríklad mozgové nádory alebo cievne problémy.

Liečba vertiga

Liečba vertiga sa odvíja od jej príčiny. Pri BPPV sa osvedčil takzvaný Epleyho manéver – séria špecifických pohybov hlavy, ktoré pomáhajú presunúť uvoľnené kryštáliky vápnika späť na ich miesto v uchu. Tento jednoduchý postup často výrazne zmierňuje symptómy po jedinom sedení.

Pri Meniérovej chorobe je liečba zameraná na kontrolu príznakov a zahŕňa zmeny životného štýlu, ako je obmedzenie soli v potrave, ktorá môže znižovať hromadenie tekutiny v uchu. Lekári tiež môžu predpísať lieky proti závratom alebo diuretiká, ktoré pomáhajú odstrániť prebytočnú tekutinu z tela.

Vestibulárna rehabilitácia je ďalším dôležitým aspektom liečby, najmä pri chronických formách vertiga. Tento typ fyzioterapie zahŕňa špecifické cvičenia zamerané na zlepšenie rovnováhy a posilnenie schopnosti mozgu kompenzovať signály z poškodeného rovnovážneho systému.

Pri vestibulárnej migréne sa liečba zameriava na prevenciu záchvatov pomocou liekov a identifikáciu a vyhýbanie sa spúšťačom, ako sú určité potraviny, stres alebo nedostatok spánku.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Život s vertigo chorobou môže byť výzvou, ale existujú stratégie, ako sa s týmto stavom lepšie vyrovnať. Kľúčom je pochopenie vlastného tela a identifikácia faktorov, ktoré môžu vyvolať záchvaty. U niektorých ľudí môže byť užitočné viesť si denník, do ktorého si zapisujú situácie, kedy sa vertigo objavuje, čo môže pomôcť lepšie pochopiť spúšťače.

Sdílet:

Kategória
Top