facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

# Aké farby prať spolu a ako zachovať ich jas Keď periete oblečenie, je dôležité dbať na to, aké fa

Pranie prádla môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá záležitosť, ale ak chcete, aby vaše oblečenie vyzeralo čo najdlhšie ako nové, je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Jedným z nich je vedieť, aké farby sa dajú prať spolu. Nesprávne triedenie môže viesť k nechcenému zafarbeniu alebo poškodeniu textílií. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu s týmto bežným domácim úkonom.

Prečo je triedenie podľa farieb dôležité

Keď sa rozhodnete prať prádlo, mali by ste venovať osobitnú pozornosť jeho farbe. Rôzne farby majú tendenciu púšťať farbu, čo môže spôsobiť zafarbenie iných kusov prádla. Napríklad červené prádlo môže veľmi ľahko obarviť biele alebo svetlé oblečenie na ružovo. Ako triediť prádlo do práčky podľa farieb je teda kľúčové pre udržanie pôvodného vzhľadu vášho oblečenia.

Farby môžu púšťať viac či menej v závislosti na materiáli, z ktorého sú vyrobené, pracom programe a tiež na spôsobe výroby látky. Niektoré látky, napríklad bavlna, majú väčšiu tendenciu púšťať farbu ako iné, ako je polyester. Preto je dôležité zamerať sa nielen na farbu, ale aj na typ látky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Základné pravidlá triedenia prádla

Biele prádlo: Bielu bielizeň perte vždy zvlášť. To zahŕňa tričká, košele, spodné prádlo a uteráky. Bielizne má tendenciu žltnúť, ak je praná spoločne s farebným prádlo.

Svetlé farebné prádlo: Do tejto kategórie patrí pastelové odtiene, ako je svetlo modrá, ružová, svetlo šedá a béžová. Svetlé farby môžu byť prané spolu, ak si ste istí, že nepúšťajú farbu.

Tmavé a sýto farebné prádlo: Tmavé farby, ako je čierna, tmavo modrá, tmavo zelená a červená, by mali byť prané zvlášť. Tmavé farby majú tendenciu púšťať farbu viac ako svetlé.

Šedé prádlo: Ak vás zaujíma, s čím prať šedé prádlo, odpoveď je jednoduchá. Šedé prádlo je najlepšie prať s ostatnými tmavými farbami alebo inými šedými odtieňmi. Šedá farba má tendenciu byť neutrálna, ale stále môže púšťať menšie množstvo farby.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Špecifiká prania rôznych druhov prádla

Džínsy a denim, teda džínovina: Džínsy a ďalšie denimové oblečenie by mali byť prané oddelene od ostatných farieb. Denim má tendenciu púšťať veľa farby, najmä pri prvých praniach. Navyše, džínsy by mali byť prané naruby, aby sa predišlo rýchlemu vyblednutiu a opotrebovaniu látky.

Uteráky a posteľné prádlo: Uteráky a posteľné prádlo perte zvlášť. Táto kategória prádla môže obsahovať veľa nečistôt a zvyškov pracieho prostriedku, ktoré môžu poškodiť jemné oblečenie. Uteráky by mali byť navyše prané na vyšších teplotách, aby sa zabezpečilo ich hygienické čistenie.

Športové oblečenie: Športové oblečenie je často vyrobené z technických tkanín, ktoré vyžadujú osobitnú starostlivosť. Perte ich na nižších teplotách a vyhnite sa aviváži, ktorá môže narušiť ich funkčnosť. Technické tkaniny môžu potrebovať špeciálne pracie prostriedky, ktoré pomáhajú udržiavať ich priedušnosť a elasticitu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Časté chyby pri triedení prádla

Miešanie bieleho a farebného prádla: Toto je najčastejšia chyba, ktorú ľudia robia. Miešanie bieleho a farebného prádla vedie k nechcenému zafarbeniu bieleho prádla. Bielizne by malo byť vždy prané oddelene, aby sa predišlo tomu, že sa obarví od iných farieb.

Prehliadanie štítkov na oblečení: Štítky na oblečení obsahujú dôležité informácie o tom, ako prať daný kus oblečenia. Ignorovanie týchto informácií môže viesť k poškodeniu prádla. Štítky vám povedia, na akú teplotu by malo byť prádlo prané, či môže byť sušené v sušičke a či by malo byť žehlené.

Príliš veľa prádla v práčke: Preplňovanie práčky môže viesť k neefektívnemu praniu a poškodeniu prádla. Prádlo by malo mať dostatok priestoru na pohyb, aby sa mohlo dôkladne vyprať. Preplňovanie môže tiež spôsobiť, že prací prostriedok nebude rovnomerne rozložený, čo môže viesť k nedostatočnému čisteníu.

Nesprávne používanie pracích prostriedkov: Použitie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku môže zanechať zvyšky na prádle, zatiaľ čo použitie príliš malého množstva môže viesť k nedostatočnému čisteníu. Je dôležité používať správne množstvo pracieho prostriedku podľa pokynov na obale a podľa veľkosti náplne práčky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Správne pranie predĺži životnosť vášho oblečenia

Triedenie prádla je kľúčové pre udržanie farieb a kvality vášho oblečenia. Vedieť, aké farby prať spolu, vám pomôže udržať vaše oblečenie v perfektnom stave. Stačí sa riadiť niekoľkými základnými pravidlami a vyhýbať sa bežným chybám. S týmito tipmi bude vaše prádlo vždy vyzerať ako nové.

Vedieť, ako triediť prádlo do práčky, je základným krokom k udržaniu krásy a životnosti vášho oblečenia. Správna starostlivosť ako je triedenie podľa farieb, kvalitné a šetrné pracie prostriedky, vhodne zvolené pracie programy aj údržba práčky pomáhajú udržať pôvodný vzhľad vášho oblečenia a tiež prispieva k udržateľnosti tým, že znižuje potrebu častého nahradzovania oblečenia. Pri dodržiavaní týchto jednoduchých pravidiel a tipov môžete dosiahnuť skvelé výsledky a tešiť sa z krásneho a čistého prádla po dlhú dobu.

Sdílet:

Kategória
Top