facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

### Výhody brusník pre tehotné ženy Brusnice sú nielen chutné, ale aj veľmi prospešné pre tehotné ž

Aké majú prínosy a riziká brusnice v tehotenstve?

Tehotenstvo je obdobie plné radosti, očakávania, ale aj neistôt. Jednou z oblastí, ktorým venujú nastávajúce mamičky osobitnú pozornosť, je strava. Brusnice v tehotenstve sú často diskutovaným tématom, a to vďaka ich jedinečným vlastnostiam a potenciálnym benefitom pre zdravie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžu brusnice ovplyvniť tehotenstvo, aké sú ich benefity a na čo si dať pozor.

Čo sú brusnice?

Brusnice sú malé, červené bobule, ktoré rastú na kríkoch v kyslých pôdach, najmä v severnej Amerike. Sú známe svojím vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Medzi ich najvýznamnejšie zložky patrí vitamín C, vitamín E, vláknina a proantokyanidíny, ktoré majú silné antioxidačné účinky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Benefity brusníc v tehotenstve

  1. Podpora imunitného systému Tehotenstvo je obdobie, kedy je imunitný systém ženy oslabený, aby sa predišlo potratu plodu. Brusnice, bohaté na vitamín C, môžu pomôcť posilniť imunitný systém a znížiť riziko infekcií.

  2. Prevencia infekcií močových ciest Infekcie močových ciest (IMC) sú bežné počas tehotenstva. Proantokyanidíny v brusniciach zabraňujú ulpievaniu baktérií na stenách močového mechúra, čím znižujú riziko vzniku týchto infekcií. Konzumácia brusníc v tehotenstve môže teda byť užitočnou prevenciou proti IMC.

  3. Antioxidačné vlastnosti Antioxidanty sú kľúčové pre boj proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek. Brusnice sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu chrániť telo matky aj samotný plod pred oxidačným stresom.

  4. Podpora trávenia Brusnice obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche, čo je častý problém počas tehotenstva. Vláknina tiež prispieva k udržaniu stabilnej hladiny cukru v krvi, čo je dôležité pre prevenciu gestačného diabetu.

Potenciálne riziká konzumácie brusníc v tehotenstve

Hoci majú brusnice mnoho benefitov, je dôležité byť si vedomý aj možných rizík a obmedzení ich konzumácie počas tehotenstva.

Interakcia s liekmi
Brusnice môžu ovplyvniť účinok niektorých liekov, napríklad warfarínu, ktorý sa používa na riedenie krvi. Ak užívate akékoľvek lieky, konzultujte konzumáciu brusníc so svojím lekárom.

Riziko alergie
Niektoré ženy môžu byť alergické na brusnice. Ak ste nikdy predtým brusnice nekonzumovali, je dobré začať s menším množstvom a sledovať, či sa neobjaví alergická reakcia.

Vysoký obsah cukru
Sušené brusnice často obsahujú pridaný cukor, čo môže byť nevhodné pre tehotné ženy sledujúce svoj príjem cukru. Pri výbere brusníc je lepšie siahnuť po čerstvých alebo mrazených variantoch bez pridaného cukru.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako zaradiť brusnice do stravy v tehotenstve

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete brusnice začleniť do svojho jedálnička počas tehotenstva. Čerstvé brusnice môžete pridať do smoothie, šalátov alebo ich jednoducho konzumovať samotné ako desiatu. Sušené brusnice sú skvelým doplnkom do cereálií, jogurtov alebo pečiva, ale dávajte pozor na obsah pridaného cukru. Pri výbere brusnicového džúsu hľadajte varianty bez pridaného cukru a konzervantov. Džus možno konzumovať samostatne alebo ako súčasť rôznych nápojov a koktailov. Ak nemáte radi chuť brusníc, môžete zvážiť doplnky stravy s brusnicovým extraktom. Pred ich užívaním sa však vždy poraďte s lekárom.

Ako brusnice podporujú zdravie matky a plodu

Brusnice v tehotenstve poskytujú niekoľko dôležitých živín, ktoré podporujú zdravie ako matky, tak plodu.

Vitamín C
Brusnice sú bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre rast a opravu tkanív vo všetkých častiach tela. Tento vitamín podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je kľúčový pre zdravú pokožku, chrupavky, šľachy a krvné cievy matky aj plodu.

Vitamín E
Vitamín E v brusniciach pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tento vitamín je tiež dôležitý pre imunitné funkcie a podporuje zdravý rast a vývoj plodu.

Vláknina
Vláknina je nevyhnutná pre zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche, ktorá je bežným problémom počas tehotenstva. Konzumácia vlákniny prispieva tiež k udržaniu stabilnej hladiny cukru v krvi, čo je dôležité pre prevenciu gestačného diabetu.

Brusnice a prevencia špecifických zdravotných problémov

Brusnice majú potenciál pomôcť predchádzať niekoľkým špecifickým zdravotným problémom, ktoré môžu nastať počas tehotenstva.

Infekcie močových ciest (IMC)
Infekcie močových ciest sú bežné počas tehotenstva kvôli zmenám v močovom trakte. Proantokyanidíny v brusniciach zabraňujú ulpievaniu baktérií na stenách močového mechúra, čím znižujú riziko vzniku týchto infekcií. Konzumácia brusníc môže byť teda užitočnou prevenciou proti IMC.

Gestačný diabetes
Gestačný diabetes je typ diabetu, ktorý sa vyvíja počas tehotenstva. Vláknina v brusniciach pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo môže pomôcť predchádzať vzniku tohto stavu. Navyše, antioxidačné vlastnosti brusníc môžu chrániť bunky pred oxidačným stresom, ktorý je spojený s vývojom diabetu.

Preeklampsia
Preeklampsia je závažný stav, ktorý môže nastať počas tehotenstva a je charakterizovaný vysokým krvným tlakom a poškodením iných orgánov. Niektoré štúdie naznačujú, že antioxidanty môžu hrať úlohu v prevencii preeklampsie tým, že chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako správne konzumovať brusnice počas tehotenstva

Správna konzumácia brusníc môže maximalizovať ich prínosy a minimalizovať riziká.

Množstvo a frekvencia
Hoci brusnice môžu byť zdravé, je dôležité ich konzumovať s mierou. Odporúča sa konzumovať primerané množstvo brusníc každý deň, napríklad hrsť čerstvých brusníc alebo sklenicu brusnicového džúsu bez pridaného cukru.

Forma brusníc
Najlepšou formou sú čerstvé alebo mrazené brusnice, ktoré neobsahujú pridaný cukor. Sušené brusnice prichádzajú tiež do úvahy, ale je potrebné dávať pozor na obsah cukru. Brusnicové doplnky stravy môžu byť užitočné, ale vždy je dobré konzultovať ich užívanie s lekárom.

Kombinácia s inými potravinami
Brusnice je možné ľahko začleniť do rôznych jedál a nápojov. Môžete ich pridať do smoothie, jogurtov, šalátov alebo pečiva. Brusnicový džus je možné kombinovať s inými ovocnými džúsmi alebo vodou pre osviežujúci nápoj.

Brusnice v tehotenstve môžu priniesť rad prínosov vďaka svojmu bohatému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ak sa nachádzate v období tehotenstva, určite zvažte zaradenie brusníc do svojho jedálnička.

Sdílet:

Kategória
Top