facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

# Jak a kdy správně přesazovat orchideje Přesazování orchidejí je důležitou součástí jejich péče. S

Orchideje sú medzi kvetinovými nadšencami obľúbené pre svoju jedinečnú krásu a rozmanitosť. Tento rod rastlín, ktorý zahŕňa viac než 25 000 rôznych druhov (podľa niektorých zdrojov dokonca 28 000), sa vyznačuje okúzľujúcimi kvetmi, ktoré môžu mať takmer akúkoľvek farbu a tvar, aký si dokážete predstaviť.

Orchideje pochádzajú z tropických a subtropických oblastí po celom svete, od dažďových pralesov po horské oblasti a dokonca sa prispôsobujú rôznym klimatickým podmienkam. Vďaka svojej prispôsobivosti a odolnosti sa stali obľúbenými rastlinami pre pestovanie v interiéroch, kde môžu priniesť exotický nádych do akéhokoľvek priestoru.

Kedy a prečo presádzať orchideje

Presádzanie orchidejí je kľúčovým aspektom ich starostlivosti, ktorý prispieva k ich dlhému životu a zdravému rastu. Neexistuje presne stanovený čas na presádzanie, ale väčšina odborníkov odporúča tento krok vykonať každé dva až tri roky. Najvhodnejším obdobím pre presádzanie je po odkvetení a pred začiatkom nového vegetačného obdobia, keď rastlina obnovuje svoju energiu a začína produkovať nové výhonky. Tento čas je ideálny, pretože rastlina sa rýchlo zotaví z presadenia a lepšie sa adaptuje na nové prostredie.

Ďalšími dôvodmi pre presádzanie orchidejí môžu byť zhoršená kvalita substrátu, známky hniloby koreňov alebo ak sa substrát stáva príliš hustým a nedrží dostatočnú vlhkosť. Ak je substrát rozpadnutý, plný škodcov alebo zaschnutého povlaku soli, nastal čas na výmenu. Presádzanie je tiež dôležité, ak rastlina vykazuje známky stagnácie rastu, čo môže znamenať, že je upchatá koreňovým systémom alebo potrebuje čerstvé živiny.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príprava na presádzanie

Príprava je kľúčovým krokom pre úspešné presádzanie. Než začnete, uistite sa, že máte všetko potrebné. Vyberte si vhodný substrát – orchideje potrebujú špeciálnu zmes, ktorá umožňuje dobrú aeráciu a odvodnenie. Typický substrát pre orchideje obsahuje kôru, perlit a niekedy aj kokosové vlákno. Táto zmes podporuje zdravý koreňový systém a zabraňuje hromadeniu vody, ktoré by mohlo viesť k hnilobe koreňov.

Priehľadný kvetináč je ideálny, pretože umožňuje sledovať zdravie koreňov. Nový kvetináč by mal byť o 2 až 3 cm väčší než ten existujúci. Ďalej budete potrebovať čisté nožnice na orezávanie koreňov, prášok z dreveného uhlia alebo škoricu na ošetrenie rezných plôch, a samozrejme novú zmes substrátu.

Ako presadiť orchideu krok za krokom

Príprava rastliny: Pred samotným presadzovaním orchidejí je dobré rastlinu namočiť do vody, aby korene zmäkli. To uľahčí ich vybratie z kvetináča a odstránenie starého substrátu.

Vybratie z kvetináča: Opatrne vyberte orchideu z jej pôvodného kvetináča. Ak sa substrát ľahko rozpadá, bude to jednoduchšie. Uistite sa, že počas tohto procesu nedochádza k poškodeniu koreňov.

Kontrola koreňov: Akonáhle máte orchideu vonku, starostlivo preskúmajte koreňový systém. Zdravé korene by mali byť pevné a zelené. Poškodené alebo uhynuté korene, ktoré sú hnedé, mäkké alebo majú známky hniloby, je potrebné odstrániť. Použite čisté nožnice a rezné plochy ošetrite práškom z dreveného uhlia alebo škoricou, aby sa predišlo infekciám.

Príprava nového kvetináča: Na dno nového kvetináča nasypte vrstvu substrátu. Potom vložte orchideu do kvetináča a jemne pridajte substrát okolo koreňov. Je dôležité, aby korene neboli prehnane utlačované. Jemne upěchujte substrát, aby sa rastlina stabilizovala.

Zalievanie a umiestnenie: Po presadení umiestnite orchideu na miesto s dostatkom nepriameho svetla. Prvých sedem dní sa vyhnite zalievaniu, aby korene mali čas sa prispôsobiť. Po tejto dobe začnite zalievať mierne, aby sa predišlo premočeniu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Starostlivosť po presadení

Presádzanie orchidejí nie je len o výmene kvetináča. Je dôležité zabezpečiť, aby mala orchidea optimálne podmienky na zotavenie a rast. Udržujte rastlinu na mieste s dostatočným, ale nepriame svetlo, aby sa predišlo spáleniu listov. Ideálna teplota pre väčšinu orchidejí je medzi 18 a 24 °C počas dňa a o niečo chladnejšia v noci. Orchideje sú citlivé na premočenie, čo môže viesť k hnilobe koreňov. Zalievanie rastliny raz za týždeň, v zime aj menej, a vždy sa uistite, že voda dobre odteká. Je lepšie zalievať menej často, než príliš často, a vždy sa uistite, že substrát medzi zalievaním mierne vyschne.

Pravidelné hnojenie je tiež dôležité. Používajte špeciálne hnojivá pre orchideje, ktoré obsahujú vyvážený mix živín. Hnojenie by malo prebiehať každé dva týždne počas vegetačného obdobia, ktoré zvyčajne zahŕňa jar a leto. V zime, keď rastlina spomaľuje rast, môžete frekvenciu hnojenia znížiť.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Sledovanie a údržba po presadení

Po presadení orchidejí je dôležité monitorovať zdravotný stav rastliny. Sledujte nové kvety, ktoré by mali byť jasné a zdravé. Ak rastlina začína vykazovať známky stresu, ako sú hnedé alebo žlté listy, môže to byť známkou problémov s koreňovým systémom alebo s okolnými podmienkami. Pre prevenciu chorôb a škodcov pravidelne kontrolujte rastlinu na prítomnosť škodcov, ako sú vošky alebo hmyz. Ak nájdete škodcu, použite prírodné insekticídy alebo jemné mydlo na rastliny. Udržiavanie čistoty okolo rastliny a pravidelná výmena substrátu môže tiež pomôcť udržať zdravie orchidejí.

Orchideje sú nádherné rastliny, ktoré môžu priniesť do vášho domova jedinečnú krásu a eleganciu. Presádzanie orchidejí je nevyhnutnou súčasťou ich starostlivosti, ktorá zabezpečuje, že budú mať zdravý rast a dlhú životnosť. Pri správnej starostlivosti a pravidelnom presádzaní môžete zabezpečiť, že vaše orchideje budú krásne kvitnúť a prosperovať po mnoho rokov.

Sdílet:

Kategória
Top