facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Začnite deň s energiou vďaka bezlepkovým raňajkám

Ako začať deň zdravo, chutne a bez lepku

Bezlepková strava sa stáva stále populárnejšou nielen medzi ľuďmi trpiacimi celiakiou alebo intoleranciou na lepok, ale aj medzi tými, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie a vitalitu. Bezlepkové raňajky ponúkajú ideálny spôsob, ako naštartovať deň s energiou a bez pocitu ťažkosti. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo sú bezlepkové raňajky prospešné, a ponúkneme vám niekoľko nápadov a receptov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj chutné a rýchle na prípravu.

Prečo sú bezlepkové raňajky skvelou voľbou?

Lepok, bielkovina nachádzajúca sa v obilninách ako pšenica, jačmeň a raž, môže byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľný. Pre tých, ktorí trpia celiakiou, je lepok úplne nevhodný a môže spôsobovať vážne zdravotné problémy. Ale aj ľudia bez diagnostikovanej celiakie môžu zaznamenať zlepšenie zdravotného stavu pri obmedzení lepku. Lepok totiž môže prispievať k pocitu ťažkosti, nadúvaniu, únave a ďalším tráviacim problémom.

Bezlepkové raňajky sú ľahšie na trávenie, a preto sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú začať deň plní energie a vitality. Vďaka vhodnej kombinácii potravín môžete vytvoriť raňajky, ktoré vás nasýtia na dlhú dobu a dodajú vám všetky potrebné živiny.

Inšpirácia na chutné bezlepkové raňajky

1. Ovocný smoothie bowl s bezlepkovými vločkami

Ovocný smoothie bowl je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchle a výživné bezlepkové raňajky. Kombinujte svoje obľúbené ovocie, napríklad banány, jahody, čučoriedky alebo mango, s bezlepkovými ovsenými vločkami a rastlinným mliekom, ako je mandľové alebo kokosové. Môžete pridať aj chia semienka, orechy alebo kokosové lupienky pre extra dávku vlákniny a zdravých tukov. Tento druh bezlepkových raňajok je ideálny pre tých, ktorí majú ráno málo času, pretože príprava trvá len niekoľko minút a výsledok je nielen zdravý, ale aj vizuálne atraktívny.

2. Avokádový toast na bezlepkovom chlebe

Avokádový toast sa stal klasikou modernej raňajky a nie je divu. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie srdca a dodávajú energiu na celý deň. Pre prípravu bezlepkovej verzie tejto raňajky použite bezlepkový chlieb, ktorý môžete zakúpiť v obchode alebo si ho upiecť doma. Avokádo jednoducho rozmačkajte, pridajte trochu citrónovej šťavy, soľ a korenie a rozotrite na plátok opečeného bezlepkového chleba. Pre zvýšenie nutričnej hodnoty môžete toast doplniť plátkom vajíčka natvrdo, lososa alebo paradajok.

3. Bezlepkové palacinky z mandľovej múky

Ak máte radi sladké raňajky, bezlepkové palacinky z mandľovej múky sú skvelou voľbou. Mandľová múka je prirodzene bezlepková a bohatá na bielkoviny a zdravé tuky, ktoré vás zasýtia na dlhší čas. Zmiešajte mandľovú múku s vajíčkami, trochou rastlinného mlieka a lyžičkou medu alebo javorového sirupu. Smažte palacinky na strednom ohni do zlatista a podávajte ich s čerstvým ovocím, jogurtom a kvapkou javorového sirupu. Tieto bezlepkové raňajky sú nielen chutné, ale aj plné živín, ktoré podporia vaše zdravie.

Rýchle recepty pre bezlepkové raňajky

1. Chia puding s ovocím

Chia puding je jednoduchý a rýchly recept na bezlepkové raňajky, ktorý si môžete pripraviť večer predtým. Stačí zmiešať chia semienka s kokosovým mliekom alebo iným rastlinným mliekom, pridať trochu medu alebo javorového sirupu pre sladkosť a nechať zmes odležať cez noc v chladničke. Ráno pridajte svoje obľúbené ovocie, napríklad čučoriedky, maliny alebo nakrájaný banán, a máte hotové lahodné a výživné raňajky. Chia semienka sú bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, čo z nich robí ideálnu súčasť bezlepkovej stravy.

2. Pohánková kaša s ovocím a orechmi

Pohánka je prirodzene bezlepková obilnina, ktorá je bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály, ako je horčík a zinok. Pre prípravu pohánkovej kaše varte pohánku v rastlinnom mlieku, kým nie je mäkká. Potom pridajte med, škoricu a hrsť orechov alebo sušeného ovocia. Táto kaša je skvelou voľbou pre chladné rána, keď hľadáte niečo teplé a výživné, čo vás zasýti na dlhú dobu.

Bezlepkové raňajky nemusia byť nudné alebo chuťovo nevýrazné. Naopak, predstavujú skvelú príležitosť objaviť nové potraviny a kombinácie, ktoré nielenže spĺňajú potreby vášho tela, ale tiež potešia vaše chuťové bunky. Či už preferujete sladké alebo slané raňajky, možností je nespočet. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a začnite svoj deň zdravo a chutne – bez lepku!

Sdílet:

Kategória
Top