facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Kokosová múka skvele dopĺňa tradičné recepty nielen múčnikov

[ edit ]

Kokosová múka získava na popularite ako zdravá a chutná alternatíva k tradičným múkam, ktorá nielen že prináša nové možnosti do vašej kuchyne, ale je taktiež bohatá na živiny a vhodná pre rôzne diétne požiadavky.

Jej jemná textúra a mierna kokosová chuť pridávajú jedlám jedinečný charakter, zatiaľ čo jej vysoký obsah [vlákniny] (https://www.ferwer.cz/vlocky-klicky-otruby-vlaknina) podporuje lepšie trávenie.

V tomto článku vám predstavíme, prečo by kokosová múka nemala chýbať vo vašej kuchyni a vybrané recepty, ktoré vám uľahčia jej zaradenie do vašej stravy.

Čo presne je kokosová múka?

Kokosová múka je vyrobená z dužiny kokosových orechov, ktorá bola dehydratovaná a jemne mletá do podoby prášku. Na rozdiel od bežnej pšeničnej múky je kokosová múka bezlepková, bohatá na bielkoviny a má nízky obsah sacharidov. Táto kombinácia robí kokosovú múku ideálnu pre tých, ktorí sledujú ich príjem sacharidov alebo majú potrebu dodržiavať bezlepkovú diétu.

Na rozdiel od iných bezlepkových múk, ktoré často vyžadujú použitie zahusťovadiel alebo iných aditív, aby sa dosiahlo požadovanej textúry, kokosová múka má vysokú absorpčnú schopnosť. To znamená, že v receptoch pohlcuje oveľa viac tekutiny, čo môže vyžadovať určité úpravy pri pečení, ako je zvýšenie množstva použitej tekutiny alebo kombinácia s inými múkami. V dôsledku svojej hustoty a výživového profilu je kokosová múka ideálna pre tých, ktorí hľadajú nízkokalorické, bezlepkové alebo nízkosacharidové možnosti vo svojej kuchyni.

Nutričné hodnoty kokosovej múky

Kokosová múka je bohatá na mnohé dôležité živiny, čo ju robí populárnou voľbou pre zdravšie stravovanie. Vyniká predovšetkým vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha s trávením a môže prispieť k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi. Navyše, kokosová múka obsahuje viac bielkovín ako bežné obilné múky, poskytuje zdravé tuky, ktoré sú prevažne stredne dlhé nasýtené mastné kyseliny s pozitívnym vplyvom na metabolizmus.

Hoci má múka vysoký obsah tukov, tieto tuky môžu pomôcť znížiť celkový cholesterol a zlepšiť srdce a cievne zdravie. Má tiež nízky obsah sacharidov, čo robí kokosovú múku výbornou voľbou pre diabetikov a tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem sacharidov.

Recepty s kokosovou múkou

Kokosová múka je nesmierne všestranná ingrediencie, ktorú je možné využiť v mnohých receptoch, od raňajky až po múčniky. Nižšie sú uvedené niektoré jednoduché a zdravé recepty, ktoré vám ukážu, ako môžete kokosovú múku začleniť do svojho jedálnička. Prechod na kokosovú múku vyžaduje niektoré úpravy v receptoch, pretože absorbuje viac tekutiny ako väčšina ostatných múk. Je dôležité prispôsobiť množstvo použitej múky a tekutiny, aby výsledné jedlo nebolo príliš suché. Odporúča sa tiež kombinovať kokosovú múku s inými typmi múk pre najlepšie výsledky.

Pre začiatok môžete skúsiť recept na kokosové sušienky

Kokosové sušienky sú jednoduché na prípravu a výborne chutia. Začnite zmiešaním 1 šálky kokosovej múky, 1/4 šálky trstinového cukru, 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja a 2 vajcia, kým nevznikne hladké cesto. Pridajte 1/2 lyžičky vanilkového extraktu na zvýraznenie chuti a štipku soli. Cesto rozdeľte na malé guličky, ktoré na plechu s papierom na pečenie ľahko sploštite. Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 12-15 minút alebo do zlatista. Po upečení nechajte sušienky chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli. Tieto sušienky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať kokosovú múku, a môžete ich ďalej ozvláštniť pridaním čokoládových kvapiek alebo orechov.

Recept na kokosové guličky plné energie

Kokosové energetické guličky sú skvelým, rýchlym spôsobom, ako si dopriať zdravú desiatu plnú energie. Začnite zmiešaním 1 šálky nasekaných datlí, 1/2 šálky mletých mandlí, 1/4 šálky kokosovej múky a 1/4 šálky nesladeného kakaa v kuchynskom robote, kým zmes nezačne držať pohromade. Pridajte 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžičku vanilkového extraktu pre bohatšiu chuť. Spracujte do hladka. Z cesta tvorte malé guličky a obaľte ich vo zvyšnej kokosovej múke. Guľôčky uložte na chvíľu do chladničky, aby stuhli. Tieto guličky sú ideálne na rýchle doplnenie energie počas dňa a dajú sa ľahko prispôsobiť pridaním orechov, semienok alebo proteínového prášku pre dodatočnú výživu.

Kokosovú a iné zdravé múky môžete zakúpiť na našom e-shope.

Ďalšie recepty na múčniky z kokosovej múky

Kokosová múka sa skvele hodí aj do mnohých ďalších múčnikov, kde pridáva nielen nutričné hodnoty, ale aj delikátnu kokosovú chuť. Tu je niekoľko ďalších príkladov múčnikov, ktoré môžete sandno pripraviť s použitím kokosovej múky:

  1. Kokosová torta - Vyrobená s kombináciou kokosovej múky a mandľovej múky, jemne sladkastá medom alebo javorovým sirupom as vrstvou kokosového krému.

  2. Kokosové brownies - Husté a vláčne s výrazným kakaom, pridaným trstinovým cukrom a kokosovým olejom, čo im dodáva skvelú chuť a vláčnu textúru.

  3. Kokosové a citrónové bábovky - Ľahké a osviežujúce, s citrónovou šťavou a kôrou, zlezené prírodnými sladidlami, sú ideálne pre letné dni.

  4. Kokosové chia pudingy - V kombinácii s chia semienkami, mandľovým mliekom a trochou medu, perfektné zdravé raňajky alebo dezert.

  5. Kokosové sušienky s čokoládou - Pridaním čokoládových kvapiek do cesta vzniknú sladké sušienky s jemnými kokosovými tónmi.

  6. Kokosové a malinové muffiny - Jemné muffiny s kúskami malín pre príjemnú kyslosť, ktorá skvele dopĺňa sladkú chuť kokosu.

  7. Kokosové karamelové rezy - Vrstvy kokosového cesta, bohatého karamelu a čokolády tvoria neodolateľnú kombináciu pre milovníkov sladkého.

Kokosová múka dodáva týmto múčnikom nielen jedinečnú chuť, ale tiež ich robí vhodnejšími pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú alebo nízkosacharidovú stravu, pričom zachováva bohatý a uspokojivý pôžitok z dobrého dezertu.

Praktické tipy na pečenie s kokosovou múkou

Aby boli vaše výtvory s kokosovou múkou úspešné, je dôležité nájsť správnu rovnováhu vlhkosti. Kokosová múka môže byť náročnejšia na prácu kvôli svojej schopnosti absorbovať tekutinu, preto je dobré začať s menším množstvom a postupne pridávať tekutinu podľa potreby.

Kokosová múka ponúka zdravú a chutnú alternatívu k bežným múkam a umožňuje každému rozšíriť svoje kulinárne obzory. Či už pečiete pre rodinu alebo hľadáte spôsoby, ako zdravšie jesť, kokosová múka je všestranná a prínosná. Vyskúšajte ju vo svojich obľúbených receptoch a nechajte sa prekvapiť jej jedinečnou chuťou a textúrou.

Sdílet:

Kategória
Top