facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

# Jak začlenit fazole mungo do vašeho jídelníčku Fazole mungo jsou vysoce výživné a mohou být skvěl

Fazole mungo sú malé zelené strukoviny, ktoré získavajú stále väčšiu popularitu medzi milovníkmi zdravej stravy a kuchármi po celom svete. Tieto drobné fazuľky sú bohaté na živiny, ľahko sa pripravujú a ponúkajú širokú škálu zdravotných výhod. V tomto článku sa pozrieme na nutričné hodnoty, zdravotné prínosy a rôzne spôsoby, ako môžete mungo fazule začleniť do svojho jedálnička. Objavte s nami tajomstvá týchto malých, ale mocných strukovín, ktoré si rozhodne zaslúžia miesto vo vašej kuchyni.

Čo je to mungo?

Mungo, alebo tiež fazole mungo (Vigna radiata), je drobná zelená strukovina pochádzajúca z Ázie, pravdepodobne z Indie. Patrí medzi významné potraviny najmä v indickej a čínskej kuchyni, kde je cenená pre svoju vysokú nutričnú hodnotu a jednoduchú prípravu. Fazole mungo sú známe svojou jemnou chuťou a príjemnou textúrou, vďaka čomu sú ideálne pre rôzne kulinárske úpravy. Môžu sa konzumovať ako celé fazule, klíčky alebo rozomleté na múku.

História využitia mungo

História mungo siaha tisíce rokov späť do minulosti. Prvé zmienky o jeho pestovaní pochádzajú z Indie a Číny, kde bolo dôležitou súčasťou stravy a medicíny. V Indii sa mungo pestovalo už pred viac ako 4 000 rokmi a zohralo kľúčovú úlohu v ájurvédskej medicíne, najmä vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Číňania zase využívali mungo na detoxikáciu organizmu a ako prostriedok na posilnenie celkového zdravia.

Postupne sa fazole mungo rozšírili do ďalších častí sveta, vrátane Európy, Stredného východu a Afriky. Dnes sú pestované vo veľkom meradle v mnohých tropických a subtropických regiónoch, kde sa tešia veľkej obľube vďaka svojej prispôsobivosti a vysokému výnosu.

Zaujímavosti o mungo

Existuje niekoľko zaujímavých aspektov, ktoré robia fazole mungo špecifickými. Mungo je bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny (najmä vitamín C a vitamíny skupiny B) a minerály ako železo, horčík a fosfor. Vďaka týmto vlastnostiam je ideálne pre vegetariánov a vegánov, ktorí hľadajú kvalitný rastlinný zdroj bielkovín. Mungo je tiež jedným z najpopulárnejších druhov fazúľ pre klíčenie. Klíčky mungo sú bohaté na enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu a zlepšujú vstrebávanie živín. Klíčenie tiež výrazne zvyšuje obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov. V tradičnej čínskej medicíne je mungo používané na ochladenie tela, detoxikáciu a podporu trávenia.

Mungo je tiež mimoriadne všestranné, pokiaľ ide o jeho kulinárske využitie. Napríklad v indickej kuchyni je často základom pre rôzne druhy dalu, čo sú husté polievky alebo omáčky. V Číne sú klíčky mungo bežne používané do šalátov, polievok a vyprážaných jedál. Vďaka svojej jemnej chuti a chrumkavej textúre pridávajú jedlám nielen chuť, ale aj zaujímavú štruktúru. Mungo sa tiež používa pri výrobe rezancov, ktoré sú populárne najmä v juhovýchodnej Ázii.

Prečo jesť mungo

Zaradenie mungo do jedálnička prináša množstvo výhod pre ľudské zdravie. Mungo je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, čo je dôležité najmä pre tých, ktorí nekonzumujú mäso. Bielkoviny sú základnými stavebnými kameňmi našich svalov, tkanív a enzýmov, a preto sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Vďaka vysokému obsahu vlákniny napomáha správnemu tráveniu a predchádza zápche. Vláknina tiež podporuje zdravie črevnej mikroflóry, čo je kľúčové pre celkovú imunitu a pohodu.

Konzumácia munga môže pomôcť s stabilizáciou hladiny cukru v krvi, čo je obzvlášť prospešné pre diabetikov a osoby s inzulínovou rezistenciou. Nízky glykemický index tejto strukoviny zabraňuje rýchlym výkyvom cukru v krvi. Tradičná medicína využíva mungo na detoxikáciu tela a podporu činnosti pečene. Pravidelná konzumácia tejto fazule môže napomôcť odstraňovaniu toxických látok z tela a zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Mungo je nízkokalorická potravina, ktorá vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín zasýti na dlhú dobu. To môže byť užitočné pri snahe o redukciu hmotnosti, pretože znižuje pocit hladu a pomáha udržiavať energiu na stabilnej úrovni.

Ako začleniť mungo do jedálnička

Možností, ako zaradiť mungo do svojej stravy, je naozaj veľa. Klíčky mungo sú vynikajúce do šalátov, sendvičov alebo ako ozdoba rôznych jedál. Môžete ich ľahko klíčiť doma a mať tak vždy čerstvú zásobu. Celé fazule mungo sú vynikajúce v polievkach a kari. Ich jemná chuť a krémová textúra sa výborne hodí do rôznych druhov omáčok a vývarov.

Uvarené mungo možno rozmačkať a použiť ako základ pre rôzne kaše a pyré. Pridajte korenie podľa chuti a vytvorte si zdravú prílohu alebo hlavný chod. Mungo múka je ideálna na pečenie bezlepkového pečiva alebo ako zahusťovadlo do omáčok a polievok. Má jemnú orieškovú chuť, ktorá dodá jedlám nový rozmer. Pridajte klíčky alebo uvarené fazule mungo do svojich obľúbených smoothie. Zvýšite tak ich nutričnú hodnotu a pridáte krémovú konzistenciu.

Ďalšie tipy na prípravu mungo

Ďalšia inšpirácia zahŕňa použitie mungo vo forme palacinek, čo je tradičné indické jedlo známe ako "moong dal chilla". Tieto palacinky sa pripravujú z rozmixovaných fazúľ mungo, ktoré sa zmiešajú s korením a smažia na panvici. Sú skvelou raňajkou alebo desiatou plnou bielkovín a vlákniny.

Ak máte radi sladké, môžete vyskúšať tradičný čínsky dezert z fazúľ mungo, ktorý sa nazýva "mungo bean soup". Táto sladká polievka sa pripravuje z varených fazúľ mungo, ktoré sa kombinujú s cukrom a kokosovým mliekom. Je to osviežujúci a zdravý dezert, ktorý je ideálny na horúce letné dni.

Mungo je skutočne pozoruhodná strukovina, ktorá ponúka nespočet zdravotných výhod a kulinárskych možností. Vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu a jednoduchosti prípravy by nemalo chýbať v žiadnej zdravej strave. Či už sa rozhodnete pre klíčky, celé fazule alebo mungo múku, môžete si byť istí, že robíte pre svoje zdravie to najlepšie. Neváhajte a objavte kúzlo munga ešte dnes!

Sdílet:

Kategória
Top