Zeler siaty (Apium graveolens)
Iné názvy: zeler, zeler, zeler, myrha, močiar bodliak, apich, šťastný závod, zeler, zeler, zeler, sellerie, zeler
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Zeler, známy aj pod názvami zeler, zeler, zelerka, zeler, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka, zelerka alebo zelerka, je dvojročná bylina z čeľade zelerovitých. Zeler je obľúbený v mnohých kuchyniach na celom svete pre svoju výraznú vôňu a chuť. Pochádza zo stredomorskej oblasti, ale v súčasnosti sa pestuje takmer všade. Okrem toho, že je príjemným korením, má aj veľkú výživovú hodnotu - obsahuje napríklad veľa vitamínu K, ale aj vitamíny C, B6 a ďalšie.
Výrobky, na ktoré sa zeler spracováva, sú veľmi rozmanité. V kuchyni sa používajú takmer všetky časti rastliny, od koreňa až po listy. Čerstvé výhonky a listy zeleru sa pridávajú do šalátov, polievok, omáčok a iných jedál. Koreň (hľuza) sa používa na prípravu zelerovej polievky, tzv. zelerového krému, ale aj ako prísada do šalátov, na gril alebo ako príloha. Zeler je tiež súčasťou známej francúzskej zeleninovej zmesi nazývanej mirepoix (spolu s mrkvou a cibuľou), ktorá je základom mnohých omáčok a polievok. Zo sušených semien zeleru sa vyrába zelerové korenie, ktoré sa okrem iného používa do slaných a sladkých jedál. Semená zeleru sa spracúvajú aj na zelerovú šťavu, ktorá je obľúbená pri detoxikačných kúrach.