Yacon
Iné názvy: Smallanthus sonchifolius, Jakon
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Yacon, známy aj pod vedeckým názvom Smallanthus sonchifolius alebo Yacon, je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky, kde je tradičnou súčasťou stravy pôvodných obyvateľov Ánd. Táto rastlina má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Cenené sú najmä jej korene, ktoré majú príjemnú sladkú chuť a sú bohaté na vlákninu a rôzne vitamíny. Yacon je jedinečný obsahom fruktooligosacharidov, čo sú prebiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú črevnú flóru.
Yacon sa často používa pri výrobe rôznych potravín. Ako celok alebo len jeho časti sa môžu pridávať do šalátov, ovocných zmesí alebo sa z neho vyrába šťava. V sušenej forme sa potom yacon používa ako sladidlo alebo ako základ na prípravu čaju. Medzi významnejšie výrobky z yaconu patrí yaconový sirup, ktorý sa vďaka nízkemu obsahu kalórií stáva čoraz populárnejším ako náhrada tradičného cukru. Ďalším populárnym výrobkom sú sušené kúsky yaconu, ktoré sa podobajú typickému sušenému ovociu a sú ideálne ako zdravé občerstvenie. Yacon sa dá spracovať aj na prášok, ktorý sa môže pridávať do rôznych jedál alebo nápojov ako zdravé sladidlo alebo sa z neho vyrábajú výživové doplnky. Jeho využitie je skutočne široké a vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam sa stáva čoraz populárnejším.