Xantánová guma
Iné názvy: Xantánová guma, xantánová guma
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Xantánová guma alebo xantánová guma sa veľmi často používa v priemyselnej výrobe ako zahusťovadlo, emulgátor alebo stabilizátor. Získava sa fermentáciou cukru, konkrétne sacharózy, glukózy alebo laktózy, baktériou Xanthomonas campestris. Táto baktéria je bežná v prírode, kde sa vyskytuje na listoch zeleniny alebo v poľnohospodárskej pôde. Xantánová guma je veľmi dobre rozpustná vo vode a dokáže ju zahusťovať aj v malých množstvách. V potravinárskom priemysle sa označuje ako E415.
Xantánová guma je neoddeliteľnou súčasťou mnohých výrobkov, s ktorými sa stretávame každý deň. Široko sa používa v potravinárskom priemysle, kde sa pridáva do pečiva, šalátových dresingov, zmrzliny, omáčok, džemov, nápojov a cukroviniek. Používa sa aj v kozmetickom priemysle pri výrobe šampónov, mydiel, krémov a zubných pást. Vďaka svojim špecifickým vlastnostiam sa xantánová guma používa aj v medicíne ako prísada do tabliet, náplastí alebo gélov. V nepotravinárskom priemysle sa táto látka používa napríklad v tlačiarenských farbách, lepidlách alebo čistiacich prostriedkoch. Napriek širokému spektru použitia však xantánová guma nie je pre človeka nebezpečná. Naopak, vďaka svojej schopnosti viazať vodu môže prispievať k nasýteniu, a tak pomáhať v boji proti nadváhe.