Vitamín D
Iné názvy: Cholekalciferol
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Vitamín D, známy aj ako cholekalciferol, je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý má zásadný význam pre ľudské zdravie. V našom tele zohráva dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika a fosforu, dvoch látok nevyhnutných pre správnu funkciu kostí a zubov. Cholekalciferol prispieva aj k normálnemu fungovaniu imunitného systému a zdravým nervom. Nedostatok v tele môže viesť k viacerým zdravotným problémom vrátane rachitídy (porucha vývoja kostí u detí), osteomalácie (mäknutie kostí u dospelých) alebo osteoporózy. Vo vysokých dávkach môže byť vitamín D toxický, preto je dôležité dodržiavať odporúčané denné dávky.
Vitamín D sa v tele vytvára pomocou slnečného žiarenia, konkrétne UVB žiarenia. Preto sa často označuje ako "slnečný vitamín". Prirodzeným zdrojom vitamínu D sú aj niektoré potraviny, napríklad tučné ryby (losos, sardinky), pečeň, vajcia, huby a tvaroh. V potrave sa však nachádza v relatívne malom množstve, a preto sa často používa vo forme výživových doplnkov, ktoré sú v súčasnosti dostupné v rôznych formách a dávkach. Cholekalciferol sa nachádza aj v mnohých potravinách, do ktorých sa pridáva ako výživový doplnok, napríklad v niektorých mliečnych výrobkoch, detskej výžive, cereáliách alebo margarínoch. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa potraviny obohacovali vitamínom D v regiónoch, kde je málo slnečného svetla, ako napríklad na severe Európy.