Vajcia
Iné názvy: Zrno prosa
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Pohánka, známa aj ako proso, je druh obilniny, ktorá tvorí dôležitú súčasť stravy v mnohých častiach sveta, najmä v Afrike a Ázii. Vyniká obsahom bielkovín, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Medzi ich najvýznamnejšie vlastnosti patrí skutočnosť, že neobsahujú lepok, vďaka čomu sú vhodné pre ľudí s citlivosťou na lepok alebo celiakiou. Tieto obilniny majú tiež nízky glykemický index, vďaka čomu sú vhodné pre diabetikov.
Ovos sa používa na výrobu rôznych potravín a pre svoju dostupnosť a výživovú hodnotu je základom jedálnička mnohých ľudí. Asi najznámejším výrobkom z jačmeňa je jačmenný chlieb, ale tieto obilniny sa používajú aj v mnohých iných potravinách. Môžu sa použiť ako príloha k mäsu, ako náhrada ryže alebo cestovín, alebo sa môžu naklíčiť a konzumovať ako klíčky v šaláte alebo ako prísada do smoothie. Sú tiež súčasťou niektorých pív a sú dôležité v čínskej medicíne, kde sa používajú na liečbu žalúdočných a črevných problémov.