facebook
Objednávky zadané do 14:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Tartrazín (CI 19140)

Iné názvy: E102, žltá kyselina 23, potravinárska žltá CI 4, hydrazínová žltá, tartrazín, potravinárska žltá CI 4, tartrazín, amarillo, japonská žltá 4, FD&C žltá č. 5

Skóre poškodenia: 4 (Mierne škodlivá chémia)


Tartrazín (CI 19140), známy aj ako E102, Acid yellow 23, CI Food Yellow 4, Hydrazine yellow, Tartrazine, CI Food Yellow 4, Tartrazine, Amarillo, Japan Yellow 4, FD&C Yellow No. 5, je syntetické potravinárske farbivo so žltým odtieňom. Bolo vyvinuté v roku 1884 a jeho používanie je povolené v mnohých krajinách sveta, hoci niektoré krajiny, ako napríklad Nórsko a Rakúsko, jeho používanie obmedzujú z dôvodu možných zdravotných rizík.

Táto látka sa veľmi často vyskytuje vo výrobkoch, v ktorých sa vyžaduje žltý odtieň. Široké uplatnenie má v potravinárskom priemysle, kde sa používa na farbenie rôznych druhov cukroviniek, želé cukríkov, popcornu, čipsov, sušienok a iných sladkostí a slaného pečiva. Nachádza sa aj v nápojoch, ako sú energetické nápoje, niektoré druhy sódových nápojov a ovocné šťavy. Tartrazín sa používa aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. V kozmetike sa používa v šampónoch, mydlách, kozmetických krémoch a iných výrobkoch osobnej starostlivosti. Vo farmaceutickom priemysle sa používa na farbenie rôznych liekov a vitamínov.

Tartrazín (CI 19140) sa nachádza v týchto výrobkoch

Card image
Zubná pasta na bielenie zubov s aktívnym uhlím (100 ml)
Detail produktu
Card image
Kondicionér Nordic Berries 180ml BIO, VEG
Detail produktu
Card image
Kondicionér v spreji Nordic Berries 200ml BIO, VEG
Detail produktu
Card image
Zubná pasta proti zafarbeniu (100 ml) - zanecháva svieži pocit v ústach
Detail produktu
Card image
Čokoláda vo fľaši v alkoholickej verzii
Detail produktu
Card image
Masážny olej proti striám 200ml
Detail produktu

Kategória
Top