Sukcinát sodný
Iné názvy: Sukcinát sodný, sukcinát disodný
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Sukcinát sodný, známy aj pod názvami sukcinát sodný a sukcinát disodný, je zlúčenina, ktorá sa v mnohých potravinárskych odvetviach používa najmä ako regulačná kyselina a stabilizátor potravinárskych výrobkov. Je jedným z druhov prídavných látok, ktoré sa môžu pridávať do rôznych potravín na zlepšenie ich chuti, ovplyvnenie štruktúry a predĺženie trvanlivosti.
Mimo potravinárskeho priemyslu sa sukcinát sodný často používa v kozmetickom priemysle. Nachádza sa v mnohých kozmetických a hygienických výrobkoch, ako sú šampóny, kondicionéry, telové krémy a rôzne dezodoranty. Vedci skúmali aj terapeutické využitie sukcinátu sodného ako potenciálneho liečiva niektorých druhov rakoviny a metabolických porúch, ako je cukrovka. Ako prídavná látka sa často nachádza aj vo farmaceutických výrobkoch. Je dôležitým prvkom pri predaji liekov, pretože môže pomôcť stabilizovať lieky a zvýšiť ich účinnosť.