Subtilizíny
Iné názvy: Subtilizín Carlsberg, subtilizín A, subtilizín A, subtilizín BPN, subtilizín B, subtilizín B, subtilizín C, subtilizín E, subtilizín 309, subtilizín 147
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Subtilizíny sú širokou skupinou proteáz, ktoré produkujú a vylučujú baktérie rodu Bacillus. Slúžia na rozklad bielkovín na jednoduchšie zlúčeniny - aminokyseliny alebo polypeptidy. Subtilizín Carlsberg, ktorý bol prvýkrát objavený v 40. rokoch 20. storočia, bol pomenovaný podľa miesta jeho objavu - laboratórií pivovaru Carlsberg v Dánsku. Ďalšími príkladmi subtilizínov sú subtilizín A, B, BPN, 147, 309, E a subtilopeptidázy A, B a C.
Subtilizíny nachádzajú uplatnenie v mnohých priemyselných oblastiach. Sú súčasťou biologicky aktívnych prípravkov pridávaných do pracích práškov, kde ich enzymatická aktivita umožňuje odstraňovanie bielkovinových škvŕn. V potravinárskom priemysle sa používajú na zlepšenie kvality potravín, ako je mlieko, mäso a chlieb. V biotechnológii sa subtilizíny používajú aj pri výrobe aminokyselín alebo ako biokatalyzátory pri syntéze peptidov. Vďaka svojej schopnosti štiepiť bielkoviny sa subtilizíny používajú aj v medicíne, napríklad pri diagnostike niektorých chorôb alebo pri vývoji nových liekov. Subtilizín 147 sa potom používa pri výrobe bioetanolu. Subtilizíny sú teda jednou z najdôležitejších skupín priemyselných enzýmov. Ich široké použitie je možné vďaka ich odolnosti voči vysokým teplotám, kyselinám a zásadám.