Špenát (Spinacia oleracea)
Iné názvy: Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii, špenát
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Špenát (Spinacia oleracea), známy aj ako Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii alebo špenát, je cenná jednoročná rastlina, ktorá je obľúbená nielen medzi záhradkármi, ale aj medzi mnohými kuchármi a labužníkmi. Jeho pôvod možno vystopovať na Západe a Blízkom východe, ale dnes sa pestuje prakticky po celom svete. Špenát je charakteristický svojou sýtozelenou farbou, ktorá poukazuje na vysoký obsah chlorofylu, vitamínu C, K, A, horčíka, železa a ďalších dôležitých minerálov a vitamínov. Hoci špenát potrebuje na správny rast dostatok svetla, vyhovuje mu mierne chladnejšie počasie a znáša mierne mrazy, čo z neho robí ideálnu rastlinu na jarnú a jesennú výsadbu.
Keďže špenát je veľmi variabilná rastlina, v kuchyni nachádza široké využitie. Čerstvé špenátové listy nájdete v rôznych druhoch šalátov, kde sa spájajú so širokou škálou ďalších ingrediencií, od paradajok cez kuracie mäso až po rôzne druhy syra. Vo varenej forme je špenát základom rôznych omáčok, polievok, náplní do lasagní alebo cestovín alebo ako príloha ku grilovaným pokrmom. V neposlednom rade sa špenát používa aj do smoothies, kde obohacuje nápoje o vitamín B a ďalšie minerálne látky. Špenát sa tiež často suší a zmrazuje na dlhodobé skladovanie, aby sa jeho blahodarné účinky mohli využívať aj v čase, keď nie je jeho sezóna. Vzhľadom na významné množstvo železa, ktoré špenát obsahuje, sa často odporúča aj v strave športovcov alebo ľudí trpiacich anémiou.