Sorban draselný
Iné názvy: Sorban draselný
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Sorban draselný, známy aj ako sorban draselný, je chemická látka používaná v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka. Je to draselná soľ kyseliny sorbovej, ktorá je tiež prírodným konzervačným prostriedkom. Vo forme bielych kryštálov alebo prášku je bez zápachu a ľahko rozpustný vo vode. V potravinách sa používa od 20. storočia, keď sa považoval za bezpečnú a účinnú alternatívu niektorých syntetických konzervačných látok.
V akých výrobkoch sa teda sorban draselný používa? Je užitočný najmä v potravinách, ktoré majú tendenciu rýchlo sa kaziť. Konkrétne ho možno nájsť v mnohých druhoch syrov, jogurtov, nápojov, suchého ovocia, džemov, pečiva, zmrzliny a iných sladkých výrobkov. Výhodou sorbanu draselného je, že neovplyvňuje chuť, farbu ani vôňu danej potraviny. Patrí do kategórie prídavných látok do potravín s kódom E202. Používa sa aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Hoci sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, niektoré štúdie ukazujú, že u niektorých osôb môže spôsobiť alergické reakcie alebo podráždenie pokožky.