Sójová peroxidáza
Iné názvy: Peroxidáza plášťa semien sóje, peroxidáza sóje
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Sójová peroxidáza, známa aj ako peroxidáza z plášťa sójových semien alebo sójová peroxidáza, je enzým, ktorý sa považuje za jednu z najaktívnejších a najstabilnejších peroxidáz. Tento enzým sa získava zo semien sóje, konkrétne z ich plášťa. Sójová peroxidáza má vysokú afinitu k peroxidu vodíka a môže pracovať v širokom rozsahu pH. Sója je hlavným zdrojom tohto enzýmu, najmä vďaka svojej dostupnosti a nízkym výrobným nákladom.
Sójová peroxidáza sa používa vo veľkom počte výrobkov a priemyselných aplikácií. Najčastejšie sa vyskytuje v biotechnologickom priemysle, kde sa používa na povrchovú úpravu, biokonverziu lignínu a odstraňovanie farbív. Dôležitú úlohu zohráva aj v potravinárskom priemysle, kde sa používa na zisťovanie hygienických nedostatkov. Pridáva sa aj do niektorých čistiacich a bieliacich výrobkov pre svoje oxidačné vlastnosti. Vo farmaceutickom priemysle sa používa v procese výroby niektorých liekov. V neposlednom rade sa jeho schopnosti využívajú v environmentálnych technológiách na odstraňovanie znečisťujúcich látok z vody a pôdy.