Slez (Malva sylvestris)
Iné názvy: Slez, Králičí slez, Syr, Chlieb, Domáce, Božie koláče
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Slez (Malva sylvestris), známy aj ako slez, zajačí slez, slez, syr, chlebovník, homínia alebo božie koláče, je liečivá rastlina, ktorá sa vyskytuje takmer v celej Európe a juhozápadnej Ázii. V Českej republike je táto kvetina veľmi rozšírená. Slez je trváca bylina, ktorá môže dosiahnuť výšku až jeden meter. Má charakteristické mäkké, päť- až sedemlaločné, striedavé listy a purpurovo-ružové kvety. Rastlina je známa svojimi liečivými účinkami na dýchacie a tráviace ústrojenstvo.
Slez lesný sa používa v mnohých výrobkoch, najmä v medicíne. Jeho hlavnou zložkou je sliz, ktorý má schopnosť zmierňovať zápaly na slizniciach a chrániť ich. Preto sa slez často používa pri výrobe sirupov, pastiliek proti kašľu, čajov a iných výrobkov určených na liečbu ochorení dýchacích ciest. Jeho uplatnenie však nie je len v medicíne, nájdete ho aj v kozmetike. Úspešne sa používa vo vlasových prípravkoch (šampónoch, kondicionéroch), kde hydratuje a dodáva vlasom objem. Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v semenách rastliny sa používajú aj v prípravkoch na starostlivosť o pleť. Slez sa málo používa ako potravina, ale jeho mladé listy a kvety sa môžu pridávať do šalátov alebo variť ako špenát.