Škrob
Iné názvy: amylum, škrob
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Škrob, známy aj ako amylum alebo škrob, je biologická látka, ktorú rastliny tvoria ako zásobnú látku energie. Táto zásobná látka sa skladá z glukózy a nachádza sa najmä v semenách a odnožiach rastlín, ako sú obilniny, zemiaky, ryža, kukurica alebo pšenica.
Z hospodárskeho hľadiska je škrob jednou z najdôležitejších surovín používaných v mnohých priemyselných odvetviach. Používa sa napríklad v potravinárskom priemysle ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, pudingov a džemov, ale aj ako zložka pekárenských a cukrárenských výrobkov. Škrob sa používa aj v textilnom priemysle pri spracovaní vlákien. Nachádza sa aj vo farmaceutickom priemysle, kde sa používa ako spojivo v tabletách. V kozmetickom priemysle sa škrob používa napríklad ako látka zlepšujúca konzistenciu rôznych krémov. Používa sa aj v papierenskom priemysle a v bioplastoch. Škrob sa vo veľkej miere používa aj v biotechnológiách, kde slúži ako zdroj glukózy na výrobu etanolu, ktorý sa používa ako biopalivo.