Šitake (Lentines edodes)
Iné názvy: jedlá huba, shii-take, shiitake, dubová huba, dubová huba, dubová huba, čínska čierna huba, lesná huba, hua gu, qua gu
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Shiitake (Lentinus edodes), známa aj ako jedlá huba, shii-take, shiitake, dubová huba, dubák, dubový hríb, čínsky čierny hríb, lesná huba, hua gu alebo qua gu, je stopkový hríb, ktorý pochádza z Ázie, kde sa už tisícročia hojne pestuje a konzumuje. Dnes sa vo veľkom pestuje aj v Európe a Severnej Amerike. Shiitake je veľmi obľúbená pre svoju špecifickú chuť a vôňu, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti. Obsahuje totiž množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k posilneniu imunitného systému a tiež k prevencii niektorých druhov rakoviny.
Huby shiitake sa používajú v širokej škále výrobkov. Samozrejme, využívajú sa v gastronómii, kde sú súčasťou mnohých tradičných ázijských jedál, ale aj v moderných kulinárskych výtvoroch po celom svete. Sú skvelou prísadou do polievok, omáčok, zeleninových zmesí, hubových ragú alebo dokonca do sushi. Vďaka svojej výraznej aróme a štruktúre sú obľúbené aj ako náhrada mäsa vo vegetariánskych a vegánskych receptoch. Okrem toho sa huby shiitake používajú v potravinárskom priemysle na výrobu sušených húb, hubového korenia alebo instantných polievok. Okrem toho sa používajú aj na výrobu potravinových doplnkov a liekov a už stáročia sa používajú v čínskej medicíne. Vo wellness a kozmetickom priemysle sa huby shiitake nachádzajú v širokej škále výrobkov, ako sú pleťové masky, séra a krémy, pretože majú aj omladzujúci a regeneračný účinok na pokožku.