Sezam (Sesamum indicum)
Iné názvy: sezamový proteín
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Indický sezam alebo sezamový proteín je dôležitá plodina, ktorú si ceníme predovšetkým pre jej semená. Je to tradičná rastlina pestovaná v mnohých ázijských krajinách, ale je známa a obľúbená po celom svete. Sezamové semená obsahujú až 50 % oleja a veľké množstvo bielkovín, ale jedinečnou zložkou je sezamín, antioxidant, ktorý pôsobí ako prirodzená obrana organizmu proti voľným radikálom. Sezamové semienka sú tiež bohaté na vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú horčík, železo, vápnik a zinok.
Sezamové semienka sa najčastejšie používajú v potravinárskom priemysle. Semienka sa často používajú ako prísada do pečiva, šalátov alebo cestovín. Sezamový olej sa potom hojne využíva v ázijskej kuchyni pre svoju výraznú chuť. Najmä v kórejskej, čínskej a japonskej kuchyni je ťažké ho nahradiť. Okrem kulinárskeho využitia sa sezamový olej používa aj v kozmetickom priemysle, najmä na výrobu rôznych krémov, mydiel, šampónov a balzamov na pery. V posledných rokoch si získava popularitu aj sezamové mlieko, ktoré je skvelou alternatívou pre ľudí s intoleranciou laktózy alebo vegánov. Málokto však vie, že aj táto alternatíva bežného mlieka má svoj pôvod v starovekej Indii. Je teda jasné, že všestrannosť indického sezamu je naozaj široká a táto rastlina si zaslúži našu pozornosť.